«Hvorfor fikk hun ikke hjelp?»

Meldingen om at Kim Eirik var funnet drept ble mottatt med bitterhet og sorg på det lille tettstedet Råket på Smøla. - Vi har så få barn her på Råket. Vi trenger dem vi har, sier pensjonistparet Bjørg og Idar Maridal, som sørger både over den drepte gutten og den tiltalte kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er tragisk begge deler, sier ekteparet.

Klokka har så vidt passert tolv, og det lille bygdesamfunnet Råket på Smøla har nettopp mottatt det triste budskapet om at Kim Eirik Salmela Farstad er funnet drept. Flagget fires på halv stang. Råket har opplevd to tragedier. Kim Eirik er drept, og en 23 år gammel kvinne fra bygda har tilstått drapet.

- Bygda trengte ikke dette her, sier Idar stille. Sammen med flere hundre frivillige deltok han i søkene etter seksåringen torsdag kveld.

- Jeg søkte akkurat i det området der han ble funnet. Jeg så kvisthaugen, men tenkte: Der kan han ikke ligge, sier Idar.

Trengte hjelp

I det lille bygdesamfunnet kjenner alle hverandre. Under letingen snakket han med den 23 år gamle kvinnen som nå er siktet for drapet.

- Hun kom ut like etter at jeg hadde passert kvisthaugen. Hun så på meg og spurte om vi hadde funnet ham. Jeg ristet benektende på hodet. Da sa hun at hun var kvalm og måtte gå tilbake til huset sitt, sier Idar.

Seinere på kvelden så han og kona den siktede kvinnen gå tur med hunden.

Folket på Smøla er opprørt over at kvinnen ikke har fått hjelp. Politiet skal være godt kjent med at hun hadde problemer med å tilpasse seg. Kvinnen, som er dømt for vold, ble i 1997 satt under tilsyn av Kriminalomsorg i frihet. Det innebar at hun kunne bo hjemme hos den fire år eldre broren.

- Det er ikke til å legge skjul på at hun var fryktet i lokalsamfunnet. Det har jo vært noen episoder, sier Bjørg forsiktig.

Kvinnen skal ha hatt vanskeligheter med å tilpasse seg i lokalsamfunnet. Ifølge venner og naboer holdt hun seg mye sammen med de yngre barna. Etter noen uheldige situasjoner har flere foreldre nektet barna sine å være i kontakt med kvinnen. Hun skal være snill og dyreglad, men ha et ustyrlig sinne og være aggressiv og hevngjerrig. Hun ble erklært soningsudyktig, men kjent skyldig for å ha utøvd vold mot en fjortenåring som hun dyttet på sjøen fra brygga i Råket i 1997.

- Vi håpet i det lengste at det ikke var hun. Vi ville ikke mistenke henne. Det ville vært så fælt om hun ikke hadde gjort noe galt denne gangen, sier Idar.

Bjørg og Idar har bodd i Råket hele sitt liv. Det lille lokalsamfunnet har rundt 250 innbyggere og er preget av et sterkt samhold. Ekteparet har kjent den siktede kvinnen siden hun var lita jente.

ndashDet har vært fælt å se hvordan samfunnet har behandlet henne. Hvorfor fikk hun ikke hjelp? Alle var redd henne, men ingen torde si fra, sier Bjørg.

Føler med familien

De hvite og rødmalte trehusene ligger tett i klynger på svabergene. Overalt ser en norske flagg på halv stang. Den nordmørske idyllen er borte fra Smøla.

Foreldrene har igjen tort å slippe ungene ut, men de vonde tankene gnager innbyggerne.

- Vi har jo sjøl både barnebarn og oldebarn her på Smøla, og det er klart at vi føler med familien til Kim Eirik. Yngste barnebarnet vårt var kamerat med gutten. Det som har skjedd er forferdelig, sier Bjørg.

- Hele samfunnet tar del i sorgen. Dette er en tragedie for hele bygda. Vi har mistet en livsglad gutt, sier Idar.