- Hvorfor fins det ikke andre spor av Ikmet i bilen?

Forsvarer Knut Smedsrud mener hans klient er uskyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Knut Smedsrud forsvarer Imet Kodzadziku, en av de fire som sier de er uskyldige i NOKAS-ranet. Smedsrud startet sin prosedyre i ettermiddag.

Det som har knyttet Kodzadziku til ranet er et sigarettfilter funnet i en Ford Excursion, han skal ha kjøpt Stadium-baggene som ble brukt til å frakte pengene i, og han skal ha deltatt i et planleggingsmøte i Stavanger mars 2004.

Smedsrud la følgelig vekt på sigarettfilteret og hadde ulike syn på hvordan det kunne ha kommet seg inn i bilen.

- Hvordan kan sigarettfilteret ha kommet inn i bilen? Det er spekulasjoner. Den første teorien er at det kan ha skjedd noe feil i politiets arbeid. Ja, selvfølgelig, det kan det.

Smedsrud viser til at det ble gjort flere feil med bevisene i etterforskningen, sneiper fra Scandic hotell ble ved en feil gitt ut for å komme fra banken.

- Stort sett holder de tekniske bevisene høy kvalitet, men feil kan skje. Derfor må man legge inn forbehold om at feil kan skje. Når det gjelder sigarettfilteret er det for mange ubesvarte spørsmål. Hvorfor er det bare ett enkelt filter?

- Sneiper samlet opp fra Ikmets bil viser sneiper.

- Hvor er asken og tobakksrestene?

 - IKKE GODT NOK SPOR: Mener Ikmet Kodzadzikus forsvarer, Knut Smedsrud. Foto: SCANPIX
- IKKE GODT NOK SPOR: Mener Ikmet Kodzadzikus forsvarer, Knut Smedsrud. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det må ha vært noen rester. Askerester eller tobakksrester, hvor er det?

- Hvis den skulle vært røykt inne i bilen og stumpet der, skulle det vært et brennmerke i teppet, det er ikke det, sa forsvarer Smedsrud i sin prosedyre i ettermiddag.

- Poenget med undersøkelsen er å knytte en link mellom bilen og personen som kan ha sittet der. Hvorfor fins det ikke andre spor av Ikmet i bilen? Ikke noe DNA fingeravtrykk eller noe. Andre hypotesen er filteret har blitt tråkket inn, har hengt fast i en buksebrett eller lignende. Det kan skje. Det som kan støtte en sånn hypotese er at det er et mangelfullt DNA. Sigarettsneiper er noe av det beste å sikre DNA på. I tillegg var den flatklemt. Det er ikke vanlig med så mange merkelige omstendigheter rundt et sigarettfilter. Tidmessig har Ikmet og bilen vært i nærheten av hverandre da Ikmet var i Oslo 12. mars. Det er ingen utenkelighet.

Smedsruds tredje teori er at Kodzadziku har vært i bilen men i en annen forbindelse.

- Han har åpnet for at han kan ha sittet i bilen da han var i Oslo 12. mars. Han ble hentet på Ullevål sykehus og kjørt rundt.

- Men dette gir egentlig ikke noe svar på hvorfor sigarettfilteret er i den stand det er. Det er så mange usikkerhetsmomenter at det går ikke an å gi svar.

Ikmet har forklart at han reiste til Oslo 12. mars sammen med en annen. De skulle gjøre en avtale om et narkoopplegg. Han har forklart at de kjørte i en svart eller blå bil som Ikmet hadde lånt, de var på kafeer og litt rundt før de reiste til Gøteborg samme dag.

Tidligere i dag har Trygve Staff, Ridvan Halimis forsvarer, holdt sin prosedyre. Staff er en effektiv forsvarer, så det hele var over på rundt 40 minutter.

Staff ba juryen svare ja på hovedspørsmålet, om Halimi er skyldig i grovt ran, men nei på de to tilleggsspørsmålene om dødsfølgen og deltakelse i en organisert kriminell gruppe.