Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor fryser ikke Hof (48) i hjel?

Tåler ekstrem kulde. Gir legene hodebry.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nederlenderen Wim Hof, bedre kjent som «Ismannen», har satt flere ulike kulderekorder, blant annet forsøkt å bestige Mount Everest bare i kortbuksa.

Flere leger, som spesialiser seg på kuldepåvirkning på kroppen, har undersøkt Hof, uten å greie å forklare hvordan han får det til.

48-åringen selv sier at det skyldes en del medfødte egenskaper og to deler tantrisk meditasjon og litt åndelig hjelp.

Nesten ufattelig

Ken Kamler, som jobber nettopp med kuldeskader, er en av legene som har undersøkt Hof.

Kamler har tidligere behandlet et titalls personer som har holdt på å fryse i hjel under klatreekspedisjoner til Mount Everest.

Han ble dermed svært overrasket da han hørte at Hof gjennomførte turen i shorts.

- Det er alltid mennesker som ønsker å være først ute med nye påfunn på Everest, sier Kamler til ABC News.

SYNES DET ER FORFRISKENDE: I motsetning til alle andre, reagerer ikke Wim Hof på kulde, verken med fysiologiske eller psykiske symptomer. Foto: DAAYNOS/CREATIVE COMMONS
SYNES DET ER FORFRISKENDE: I motsetning til alle andre, reagerer ikke Wim Hof på kulde, verken med fysiologiske eller psykiske symptomer. Foto: DAAYNOS/CREATIVE COMMONS Vis mer

- Fjellet har vært besteget så mange ganger. Folk har klatret uten oksygen og med ulike handikapp. Men ingen har noen gang kommet i nærheten av å bestige Everest på denne måten. Det er nesten ufattelig, fortsetter han.

Så ut til å ha det behagelig

Kamler møtte Hof for første gang da han overvåket nederlenderens stunt på Rubin Museum i New York tidligere i år.

Hof satt da dyppet i isbiter til halsen i 72 minutter. Noe som ga ham plass i Guiness rekordbok.

- Han beveget seg ikke, han produserte ikke varme, han hadde ikke noen klær og var dyppet i isvann. Vann overfører varme 30 ganger raskere enn luft. Det suger bokstavelig livet ut av deg. Og likevel, på tross av alle de negative faktorene, var Wim Hof veldig rolig og så ut til å ha det veldig behagelig mens han satt i vannet, kommenterer Kamler.

Umulig å kontrollere

Vanlig reaksjoner på nedkjølelse kan være ekstrem smerte eller hysteriske anfall.

Larry Wittmers, direktør for kuldeforskningslaboratoriet ved universitet i Minnesota, har utført en rekke forsøk sammen med Hof for å finne ut hvordan han kan motstå ekstrem kulde.

image: Hvorfor fryser ikke Hof (48) i hjel?

- Det vi ser her, er total mangel på symptomer for kuldepåvirkning. Og mange av disse symptomene og reaksjonene skal være umulige å kontrollere, sier Wittmers til ABC News.

Ingen av testene har til nå greid å avsløre Hofs hemmelighet.

Legene er nærliggende til å tro på nederlenderens forklaring på fenomenet - at han kontrollerer kroppens fysiske funksjoner ved hjelp av tankekraft.

- Det er veldig enkelt å begynne å spekulere at den samme tankekraften som du bruker for å kontrollere hjertet når du er redd, kan påkalles til å kontrollere andre organer i kroppen. Og det er kanskje slik Wim gjør dette, sier Kamler og legger til:

- Mange forskere jobber nå med å finne ut av akkurat dette.

Mediterer

Hof mener selv at han klarer å overleve i de iskalde omgivelsene gjennom en tantrisk meditasjonsteknikk, Tummo, som etter sigende går ut på å få kroppen til å produsere mer varme.

Ifølge AP er Hof den eneste ikke-tibetanske personen i verden som mestrer akkurat denne formen for meditasjon.

- Legendene forteller om Tummo-utøvere som sitter på isen, bare iført våte tepper. Ettersom de mediterer, tørker teppene og isen rundt dem smelter, selv om det er minusgrader, forteller Kamler.

Hof har satt en rekke rekorder. I 1999 løp han for eksempel barfot en halvmaraton 160 kilometer nord for polarsirkelen.

Tre år senere satt han en nok verdensrekord da han svømte 80 meter under isen, bare iført badebuksa.

- Jeg føler at kulde er en edel kraft, og selv om resultatene fra de ulike testene er viktige, er det faktisk det jeg gjør hver dag om vinteren, sier Hof, som hevder at han like motstandsdyktig mot varme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media