21-åring siktet for drap på Finnsnes:

- Hvorfor gikk hun inn akkurat den døra? Hun kunne kommet hit

Kvinne i 80-åra drept. Hennes nærmeste naboer er rystet og redde.

REDDE: Elbjørg og Hilmar Lavik er den drepte kvinnens nærmeste naboer og kjente henne godt. Nå låser de ytterdøra med sikkerhetslås.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
REDDE: Elbjørg og Hilmar Lavik er den drepte kvinnens nærmeste naboer og kjente henne godt. Nå låser de ytterdøra med sikkerhetslås. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FINNSNES/OSLO (Dagbladet): - Hvorfor gikk hun inn akkurat den døra? Hun kunne kommet hit.

I går kveld ble en kvinne i 80-åra funnet drept i sitt hjem på Finnsnes i Troms. En 21 år gammel kvinne er pågrepet og siktet for drapet.

Ekteparet Elbjørg (78) og Hilmar (85) Lavik er nærmeste naboer til den drepte kvinnen og kjente henne godt. De er rystet, sjokkert og redde etter drapet.

- Hun ringte dagen før og spurte om jeg ville komme på besøk. I går var jeg i ferd med å ta på meg kåpa da jeg så at det var masse folk borte hos henne. Det er fælt. Helt forferdelig, sier Elbjørg.

Trusselmelding

Den drapssiktede kvinnen befant seg tidligere på dagen i et annet hus i nabolaget. Derfra ble det ringt inn en melding til politiet om en trusselsituasjon - men da politiet rykket til stedet, var 21-åringen forsvunnet.

AVSPERRET: Området rundt den drepte kvinnens bolig i bygda Øyjorda er sperret av mens etterforskningen pågår. 

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AVSPERRET: Området rundt den drepte kvinnens bolig i bygda Øyjorda er sperret av mens etterforskningen pågår. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Et stort søk ble iverksatt i området - både på stranda, i terrenget langs veien og i bolighus. 15.41 ble kvinnen i 80-åra funnet drept i sin egen bolig. Den 21 år gamle kvinnen ble pågrepet på åstedet.

Dette er en meget syk kvinne. Ulf Egil Hansen, den drapssiktede 21-åringens forsvarer

Etter hva Dagbladet forstår, bar kvinnen på en kniv under trusselsituasjonen noen timer i forveien.

Elbjørg grøsser ved tanken på at hun selv kunne vært i livsfare.

- Hva hvis jeg hadde gått bort og hun satt over henne? Jeg skjelver ennå, jeg føler meg så utrygg, sier hun.

Bodde alene

Ekteparet forteller at den drepte kvinnen mistet mannen for et par år siden og har bodd alene siden. Hun etterlater seg flere barn og barnebarn.

- Hun var så god og snill, og var veldig glad i folk. Kanskje lukket hun opp for jenta, sier Hilmar, som pleide å dra til sjøs med kvinnens ektemann.

- Nå tenker jeg på barna og barnebarna hennes. Jeg finner ikke ord, sier han.

- STILLE OG FREDELIG: Nabolaget har alltid vært stille og fredelig, sier ekteparet Lavik. 

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- STILLE OG FREDELIG: Nabolaget har alltid vært stille og fredelig, sier ekteparet Lavik. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ekteparet forteller at bygda der de bor - Øyjorda, noen kilometer utenfor Finnsnes sentrum, alltid har vært rolig og trygg, og at noe liknende aldri har skjedd tidligere.

- Det kommer så nært på. Vi er redde, og har låst døra med sikkerhetslås, sier Elbjørg.

Tre timer

Det tok tre timer fra politiet ble varslet om trusselsituasjonen, til 21-åringen ble pågrepet.

12.15 i går fikk politiet meldingen, som ble oppfattet som alvorlig. Ni minutter seinere rykket væpnet politi til boligen, men 21-åringen var da altså forsvunnet, og ble først funnet klokka 15.41, noen steinkast unna, sammen med den drepte kvinnen.

Lokale medier har stilt spørsmål ved politiets reaksjonstid. Arnold Nilsen, regionlensmann i Finnsnes lensmannsdistrikt, forklarer situasjonen slik overfor Nordlys:

- Slike spørsmål vil alltid dukke opp. Dette er cirka den tida det tar fra vi får meldingen, gjør en vurdering, innhenter bevæpningsordre, mannskapet bevæpner seg, og til vi etablerer kontakt på stedet.

Ifølge Nilsen var politiets vurdering at 21-åringen først og fremst var en fare for seg selv, derav leteaksjonen.

På sykehus

Den drapssiktede kvinnen ble etter pågripelsen tatt med til Finnsnes lensmannskontor, hvor hun ble undersøkt av lege. Deretter ble hun overført til Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø.

- Dette er en meget syk kvinne, sier hennes forsvarer Ulf Egil Hansen til Dagbladet.

Politiet har avhørt flere med vitnestatus, men skal fortsatt avhøre to vitner som skal ha blitt truet i timene før drapsofferet ble funnet.

Politiet ønsker å varetektsfengsle kvinnen, opplyste politiadvokat Marie Lygre på en pressekonferanse klokka 10.00 i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer