«Hvorfor gjør ikke verden noe? Dere sitter der og ser på. Dette er forferdelig.»

AL-RAM (Dagbladet): Rundt 4000 israelere og palestinere marsjerte for fred i går. Men ved sjekkposten al-Ram stoppet turen: Israelske soldater kastet og skjøt hundrevis av tåregassgranater mot demonstrantene, som gråtende, hostende og kortpustet måtte flykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skam dere! Skam dere! Den israelske hæren er vår skam, roper den israelske fredsaktivisten Hannah Safran til soldatene som akkurat har skutt tåregassgranater på demonstrantene. Så kommer nye mengder med tåregassgranater, og Safran må løpe i skjul for den sviende gassen.

- Dette er en skandale. Her kommer vi ubevæpnet for å markere vår sympati med palestinerne. Så blir vi møtt med tåregass. Da kan du bare tenke deg hva de gjør inne i de okkuperte områdene: Der er det ikke tåregass, men bomber, kuler og granater som gjelder, sier Safran, som er med i fredsbevegelsen Women in black.

Målet for gårsdagens demonstrasjon var å vise avsky mot Israels militære handlinger i de palestinske områdene. Freds-aktivistene hadde også med mat og medisiner til palestinerne i Ramallah. Markeringen skulle gå fra sjekkposten al-Ram til sjekkposten Kalandia, like utenfor Ramallah. Men foran sjekkposten al-Ram stopper ferden.

Hysterisk

Den israelske hæren har satt opp barrikader. Foran soldatene roper aktivistene «stopp blodbadet», «fri Palestina» og «stopp okkupasjonen». Etter hvert øker temperaturen blant demonstrantene, og de presses mot barrikadene. Enkelte palestinere roper at «Hizbollah må bombe Israel». Så begynner soldatene å kaste minst 20 tåregassgranater midt inne i menneskemassen.

Folk springer hysterisk i alle retninger for å komme unna den sviende tåregassen, men flere steder står israelske soldater og stenger veien.

- Soldatene slo også en del av aktivistene. I tillegg til at de sendte tåregass mot mennesker som sto mange hundre meter fra sjekkpostene. Jeg er skuffet, forteller israeleren Gadi Algazi, medlem av den israelsk-palestinske fredsorganisasjonen Tayyuish (som betyr «å bo sammen»).

Midt i kaoset av hysteriske mennesker ser Algazi israelske soldater angripe en ung palestiner. To personer holder ham fast på den sølete bakken.

- Andre soldater slo ham. Jeg synes til og med det så ut til at de likte hva de gjorde, sier israeleren Algazi.

Etter rundt 15 minutter stopper den første tåregassrunden. Folk begynner igjen å bevege seg mot sjekkposten. Så drønner det igjen. Soldatene springer oppover gata mot demonstrantene og skyter flere granater. Folk løper så fort de makter. Men gassen gjør at de må stoppe og nærmest kaste opp. Det svir ubeskrivelig i øynene. Men nye granater kommer.

Israelsk-palestineren Abdulmalick Dahamshi har store problemer. Han klarer ikke å puste, og er sliten etter å ha blitt slått av soldatene.

- Det var fryktelig. Først forsøkte soldatene å arrestere meg, men da noen fortalte dem at jeg var medlem av Knesset, lot de meg gå. Jeg ble slått flere ganger, og tåregassen slo meg helt ut. Jeg måtte ligge på et bilpanser for å komme til hektene, sier Dahamshi.

Politikeren er ikke nådig i karakteristikkene av soldatenes handlinger ved sjekkposten i går.

- De er gale

- Soldatene og Sharon er gale. De ødelegger absolutt alt og alle. Takk Gud for at vi var i demonstrasjon sammen med jødene. Ellers hadde vi blitt drept, sier Dahamshi.

Ved tre anledninger kastet og skjøt soldatene tåregass mot demonstrantene i går. Ei israelsk jente i 20-åra brakk den ene armen. Flere andre er ifølge organisasjonen Tayyuish skadd.

- Hvorfor gjør ikke verden noe? Og hva med dere europeere? Dere sitter der og ser på. Dette er rett og slett forferdelig, og kan ikke fortsette. Nå må noen si stopp til Sharon, sier den israelske kvinnen Hannah Safran.

Trist

Rundt halvparten av gårsdagens fredsaktivister var israelere som ønsket å markere motstand mot Israels politikk mot palestinerne. Mange av dem fikk et aldri så lite sjokk i møte med sine egne landsmenn, soldatene.

- Dette er en helt absurd situasjon, og jeg synes det er fryktelig trist. Jeg forstår at soldatene er redde for den store folkemassen, men denne volden mot mennesker uten våpen er unødvendig. Sharons politikk fører bare til mer vold og hat, sier Joar Yaffi.

HYSTERISK FLUKT: De mange tusen fredsdemonstrantene gjorde alt de kunne for å unngå tåregassgranatene fra israelske soldater i går. Men det var ikke enkelt: Soldater og politi kastet og skjøt tåregassgranater overalt hvor de flyktet.
SLÅTT: Det israelsk-palestinske Knesset-medlemmet Abdulmalick Dahamshi ble slått av israelske soldater.
SINNA: - De israelske soldatenes oppførsel mot oss fredsdemonstranter er en skandale. Det ser ut til at de liker hva de gjør, sier den israelske fredsaktivisten Hannah Safran som ropte "skam dere" til sine landsmenn.
PUSTEPROBLEMER: Denne mannen måtte hjelpes bort fra al-Ram etter at hundrevis av tåregassgranater ble kastet mot fredsaktivistene i går. Han hadde smerter både i bryst og mage.