Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor halter Diktator-Kim, og hvor er det blitt av tanta?

Se TV-bildene som sjokkerer ekspertene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De nordkoreanske TV-bildene av en haltende diktator Kim Jong-un, sjokkerer ekspertene og vekker voldsom oppsikt verden over.

Bildene, som ble vist på nordkoreansk TV, viser diktator Kim komme haltende inn på scenen under gårsdagens 20-års minnemarkering over bestefaren og landets «evige president» Kim Il-sungs død.

Å halte er et tegn på menneskelig svakhet som det tidligere ville vært utenkelig å tro at regimet ville ha vist i full offentlighet. I Nord-Korea blir Kim-familien fremstilt som halvguder med umenneskelige egenskaper.

Skjulte utvekst Et eksempel på dette er nettopp bestefaren Kim Il-sung, som etterhvert fikk en utvekst på størrelse med en tennisball på høre side av nakken. Denne var strengt forbudt å avbilde eller filme. Noe som gjør at alle bilder og opptak av ham på fra 80-tallet og frem til hans død i 1994 er gjort fra venstre.

Den ekstremt sensurerte og gjennomregisserte offentligheten i Nord-Korea gjør derfor gårsdagens bilder av den haltende diktatoren, vist på statlig TV, til en av de mest oppsiktsvekkende nyhetene fra Asia siste døgn.

Spekulasjoner Spekulasjonene er naturlig nok i full gang, der enkelte velger å tro at det er en bevisst måte å vise at regimet er i ferd med å myke opp noe av den strenge sensuren. Men hvorfor halter Kim?

Haltingen ble på ingen måte kommentert i sendingen på nordkoreansk fjernsyn. Det har heller ikke blitt formidlet et ord om dette fra andre offisielle kanaler. Den ca. 30 år gamle Kim Jong-uns helse har heller ikke vært et tema den siste tiden, og det finnes ingen kjente rapporter eller rykter om at diktatoren skal ha vært utsatt for en ulykke.

Hvor er tante Jang? Samtidig har sørkoreanske medier lagt merke til andre ting i de unike TV-bildene.

I den storslåtte minnesmarkeringen deltar de fleste lederskikkelsene i regimet. Men Kim Il-sungs datter Kim Kyong-hui, tanta til nåværende diktator-Kim, var ikke å se. Hun har vært en av regimets mest sentrale personligheter siden 70-tallet, og er selv firestjernes general og medlem av sentralkomiteen med ansvar for landets lettindustri.

Hennes status har vært uklar etter at ektemannen, general Jang Song-thaek, ble henrettet i desember i fjor. Også dette skjedde nærmest i full offentlighet, noe som var svært oppsiktsvekkende og uvanlig i nordkoreansk sammenheng.

Jang Song-thaek ble den unge diktatorens nærmeste politiske rådgiver, og dermed ansett som regimets nest mektigste, da pappa Kim jong-Il døde 17. desember 2011. Men i desember 2013 ble han brått avsatt, ekskludert fra partiet på grunn av angivelig kontrarevolusjonær viksomhet, korrupsjon og narkotikaforbruk.

Ekspertene tror henrettelsen kom som følge av en maktkamp internt mellom den unge diktatoren og hans nesten 40 år eldre rådgiver. Men kona, og datteren til «den evige president», har i allfall offisielt beholdt sin plass i regimet. Hennes nære slektskap til landsfaderen Kim il-sung gjør at hennes fravær under minnemarkeringen krever sin forklaring.

Også en annen regimetopp glimret med sitt fravær på TV-bildene fra i går, Kim Yang-gon. Også han en partiveteran på over 70 år, som i dag har et ledende ansvar for Nord-Koreas utenrikspolitikk.

BORTE: Diktator Kim Jong-un og tanta Kim Kyong Hui avbildet sammen i februar 2013. Nå lurer man på hvor tanta var under minnemarkeringen for Kim Il-sung i går. Foto: AP Photo/KRT/NTB SCANPIX
BORTE: Diktator Kim Jong-un og tanta Kim Kyong Hui avbildet sammen i februar 2013. Nå lurer man på hvor tanta var under minnemarkeringen for Kim Il-sung i går. Foto: AP Photo/KRT/NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling