- Hvorfor har ikke Obama ringt Norge?

Vi er kjent for å bygge diker, ifølge Sarah Palin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det regjeringen burde gjort, er å akseptere hjelp fra andre land, som har løsninger de vil tilby til oss, sa en offensiv Sarah Palin til Fox News' sjefgriller Bill O'Reilly i natt.

- Hvem snakker du om? ville O'Reilly vite.

- Nederlenderne og nordmennene. De er kjent for diker, rense vann og hanskes med utslipp, og har tilbudt oss hjelp - men blir ikke ringt opp igjen. Det er hva nordmennene og nederlenderne forteller oss, tordnet den republikanske eksvisepresident-
kandidaten.

Svar til Obama Palins opptreden hos O'Reilly kom som et direkte tilsvar på krisetalen Obama i natt holdt. Der gikk han knallhardt ut mot BP, som eier katastroferiggen «Deepwater Horizon». Plattformen eksploderte i Mexicogolfen 21. april, og nå, snart to måneder seinere, fortsetter den å spy ut enorme mengder olje.

- BP skal betale, uansett hva det koster, tordnet presidenten fra Det ovale kontor.

Han kalte det 57 dager lange oljeutslippet «den største økologiske katastrofen i USAs historie», og skal i dag grille BPs svenske styreformann Carl-Henric Svanberg om «hans selskaps hensynsløshet».

- Vi ble spurt Norske myndigheter avkrefter Palins påstander om at Obama-administrasjonen ikke har spurt om hjelp.

- Kort tid etter ulykken henvendte amerikanske myndigheter seg til norske myndigheter og ba om en oversikt over hvilket utstyr vi kunne bidra med, forteller kommunikasjonsrådgiver Halvard Wensel i Kyst- og fiskeridepartementet (FKD) til Dagbladet.

- Vi utarbeidet ei liste over lenseutstyr, som ble oversendt de amerikanske myndighetene 12. mai, sier Wensel.

120 nordmenn på plass Så langt har ikke Obama-administrasjonen benyttet seg av tilbudet - men en rekke norske aktører er allerede på plass i Golfen, blant dem det Hordaland-baserte offshorerederiet DOF, som aktivt deltar i oppryddingsarbeidet med skipet «Skandi Neptune».

- Skipet driver med undervannsarbeid rundt den havarerte riggen, vi deltar gjennom en langtidskontrakt med (det delvis norskeide) entreprenørselskapet Subsea 7, opplyser DOFs adm.dir. Mons Aase til Dagbladet.

ALLEREDE PÅ PLASS: På bildet fra oppryddingsarbeidet i Mexicogolfen er de norske offshoreskipene «Rem Forza» (t.h. bak) og «Boa Sub C» (t.h. foran) i full sving rundt havarerte «Deepwater Horizon». Foto: LEE CELANO/REUTERS/SCANPIX
ALLEREDE PÅ PLASS: På bildet fra oppryddingsarbeidet i Mexicogolfen er de norske offshoreskipene «Rem Forza» (t.h. bak) og «Boa Sub C» (t.h. foran) i full sving rundt havarerte «Deepwater Horizon». Foto: LEE CELANO/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Til sammen er 120 norske sjøfolk, fordelt på fem norske skip, på plass ved den havarerte riggen. I forrige uke uttrykte sjøfolkene bekymring over arbeidsmiljøet, og flere rapporterer plager etter å ha jobbet i ukevis i oljedunsten.

- Andre motiver I tillegg til å etterlyse Norge i Golfen fastslo Palin at Obamas hovedmotiv slett ikke er å stanse oljelekkasjen.

- Hans førsteprioritet er miljøavgifter og skattlegging - å bruke denne krisen til å øke prisen på energi.

Videre poengterte hun at Obama ikke har skjønt at «konvensjonelle energikilder må bores opp her hjemme», slik at USA skal slippe å bli avhengig av fremmede makter som Venezuela, Saudi-Arabia og Russland for oljeleveranser.

- Det handler om vår sikkerhet og frihet, sa eksvisepresidentkandidaten - som ikke utelukker at hun vil stille som republikanernes neste presidentkandidat ved valget i 2012.