Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor har ingen sett «Lommemannens» bil?

Mange mener å ha sett han, men politiet har ikke fått tips om bilen han kjører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På tross av flere tips og massiv mediedekning de siste ukene har politiet fremdeles ikke klart å fakke «Lommemannen».

Nye tips tyder på at seksualforbryteren i 35-40 årsalderen har vært på flere steder enn tidligere antatt, og flere personer er nå lagt til listen av menn som politiet vil sjekke ut.

- Nå har vi en liste på cirka 15 personer, som vi ønsker å alibisjekke, sier politiadvokat Jorid Kile Berg ved Follo politidistrikt til Dagbladet.no.

Biltips

Tipsmengden har økt etter at politiet aktivt har gått ut og bedt om hjelp fra publikum. Men det etterforskerne stusser ved, er hvorfor de har fått så mange tips fra folk som mener de har sett mannen, mens få eller ingen har kommet med observasjoner av mannens bevegelser og kjøretøy.

Politiet tar det nesten for gitt at mannen disponerer bil på grunn av den store geografiske spredningen på overgrepene.

- Vi får mange tips fra folk som mener å ha sett en mann som likner på fantomtegningene og videokamerabildene. Det vi imidlertid savner er noen som kan gi opplysninger om kjøretøyet hans. Han må jo ha kjørt på kryss og tvers i Sør-Norge.

Politiet og Kripos-etterforskerne sjekker nå en rekke elektroniske spor i jakten på overgriperen som antas å stå bak nærmere hundre overgrep mot gutter i alderen 6-12 år. Kile Berg oppfordrer folk nok en gang til å tenke over om de kan ha sett noe på sine hjemsteder eller på steder hvor de selv har vært på gjennomreise på de aktuelle overgrepsdatoene.

 VIL SJEKKE 15: Politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo. Men ingen har sett bilen som lommemannen har kjørt land og strand rundt med. Foto: SCANPIX
VIL SJEKKE 15: Politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo. Men ingen har sett bilen som lommemannen har kjørt land og strand rundt med. Foto: SCANPIX Vis mer

Dessuten ber hun gutter som har vært i kontakt med «Lommemannen», men ikke utsatt for overgrep om å melde seg.

- De som er blitt utsatt for overgrep er gjerne traumatiserte og har fortrengt mye av overgrepsepisoden. Guttene som derimot takket nei er kanskje i stand til å huske flere detaljer om mannen.

Skremmer han

Etterforskerne står imidlertid overfor et tveegget sverd når det gjelder den intensive etterforskningen og medieoppmerksomheten.

De frykter at «Lommemannen» skremmes under jorda. Da Follo-politiet etterforsket seksualforbryteren forrige gang ble det plutselig et opphold i overgrepene.

- Fra september 2003 til januar 2005 fikk vi ikke inn opplysninger om nye overgrep, dermed ble vi sittende å etterforske gamle saker. Etter hvert ble derfor etterforskningen avsluttet. Min teori er at han ble skremt etter at VG og TV2 slo saken opp, sier Kile-Berg, som nesten ikke vet hva hun skal håpe på denne gangen.

- Selvsagt går hensynet til barna først, men det blir vanskeligere å ta han nå hvis han forsvinner igjen.

Flere burde gjenkjenne

image: Hvorfor har ingen sett «Lommemannens» bil?

Overgriperen kalles «Lommemannen» fordi han lurer unge gutter til å beføle han gjennom hull i bukselomma. Etterforskningen den siste tiden har imidlertid avdekket at han også kan stå bak langt alvorligere overgrep.

Så langt tyder alt på at mannen lever et mer eller mindre «normalt» liv når han ikke begår overgrep, og at det derfor burde være flere nordmenn som gjenkjenner mannen på bildene, reiseruta hans eller spesielle reaksjoner på medieomtalen av serieovergriperen.

Psykolog Thore Langfeldt har tidligere uttalt i Dagbladet at «Lommemannen» er en isolert, engstelig og umoden mann som fungerer svakt både evnemessig og sosialt.»

Politiet forsøker også å komme til bunns i bevegelsesmønsteret til «Lommemannen». Hvorfor er han på de ulike stedene på de tidspunktene overgrepene skjer? Har han en jobb som gjør det naturlig for han å være på disse stedene? spør politiet seg.

Overgrepsmønsteret har vist at «Lommemannen» gjerne slår til i helger og på høytidsdager.

LOMMEMANNEN: Etterlyst for nærmere hundre overgrep på unge gutter.