DET ER EN HAKE:  Ifølge en fersk studie kan endringen i matvaner har ført til at haka dukket opp. Foto: Colourbox
DET ER EN HAKE: Ifølge en fersk studie kan endringen i matvaner har ført til at haka dukket opp. Foto: ColourboxVis mer

Hvorfor har mennesket egentlig en hake?

Forskere lanserer ny teori.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er kanskje ikke det første spørsmålet som dukker opp når man tenker på menneskets evolusjon, men temaet har vært gjenstand for debatt i forskermiljøet i en årrekke: Hvorfor har mennesket hake?

For vi er nemlig de eneste av primatene som har et hakeparti. Faktisk er elefanten det eneste dyret, bortsett fra mennesket, det har blitt hevdet at har en hake (men dette satte i gang en debatt om definisjonen av hva en hake faktisk er.)

Forklaringene har vært mange: Noen mener haka beskytter kjeven mot mekanisk belastning. En studie fra 2007 hevder at haka utviklet seg som følge av talefunksjonen og språket.

- Matlaging Andre igjen har hevdet at ansiktspartiet kan være et resulatet av seksuell seleksjon: Et kraftig hakeparti regnes som et maskulint trekk, mens små haker uttrykker «svakhet». Men det er en hake ved denne teorien: Kvinner har også en hake, og menn og kvinner tiltrekkes av ulike ting i valget av partner.

Forskerne bak en fersk studie, publisert i Journal of Human Evolution, har lansert en annen teori om hvorfor haka dukket opp: Matlaging.

Ifølge forskerne utviklet haka seg 77 ganger raskere enn andre genetiske forandringer. Dette mener forskerne viser at det neppe er en tilfeldighet at vi har dette ansiktstrekket.

Antropologen James Pampush, som ledet studien, tror haka begynte å danne seg for nesten to millioner år siden. På den tida økte hjernen til de «menneskeliknende» dyrene i omgang og de fikk større kropper - og de lærte seg antakeligvis å lage matretter.

- De spiste myk mat, og trengte ikke lenger store tenner, sier Pampush til Independent.

Kløft i haka Han tror hakas utvikling kan knyttes direkte til de endrede matvanene, og indirekte til det faktum at hjernen og kroppen ble større.

Reduksjonen i tannstørrelsen, og dermed kjevestørreksen, kan ha ført til at haka utviklet seg gjennom naturlig seleksjon som et biprodukt av en annen egenskap, sier Pampush.

Og lurer du på hvorfor noen mennesker har kløft i haka? Årsaken er trolig at vevet på det tidlige fosterstadiet ikke klarer å trekke seg helt sammen på midten, ifølge Illustrert Vitenskap. Hakekløft er noe man arver fra foreldrene sine.