Hvorfor har mennesket egentlig en hake?

Forskere lanserer ny teori.

DET ER EN HAKE:  Ifølge en fersk studie kan endringen i matvaner har ført til at haka dukket opp. Foto: Colourbox
DET ER EN HAKE: Ifølge en fersk studie kan endringen i matvaner har ført til at haka dukket opp. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er kanskje ikke det første spørsmålet som dukker opp når man tenker på menneskets evolusjon, men temaet har vært gjenstand for debatt i forskermiljøet i en årrekke: Hvorfor har mennesket hake?

For vi er nemlig de eneste av primatene som har et hakeparti. Faktisk er elefanten det eneste dyret, bortsett fra mennesket, det har blitt hevdet at har en hake (men dette satte i gang en debatt om definisjonen av hva en hake faktisk er.)

Forklaringene har vært mange: Noen mener haka beskytter kjeven mot mekanisk belastning. En studie fra 2007 hevder at haka utviklet seg som følge av talefunksjonen og språket.

- Matlaging Andre igjen har hevdet at ansiktspartiet kan være et resulatet av seksuell seleksjon: Et kraftig hakeparti regnes som et maskulint trekk, mens små haker uttrykker «svakhet». Men det er en hake ved denne teorien: Kvinner har også en hake, og menn og kvinner tiltrekkes av ulike ting i valget av partner.

Forskerne bak en fersk studie, publisert i Journal of Human Evolution, har lansert en annen teori om hvorfor haka dukket opp: Matlaging.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.