3600 personer i karantene:

- Hvorfor i helvete var jeg der

135 personer er nå blitt smittet på virus-cruise i Japan.

I KARANTENE: 3600 passasjerer holdes i karantene på et cruiseskip i Japen, etter at det ble påvist flere tilfeller av coronaviruset ombord. Video: CNN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til nå er 908 personer døde og over 40 000 smittet av coronaviruset på verdensbasis.

Mandag morgen ble det bekreftet 65 nye tilfeller om bord på cruiseskipet «Diamond Princess». Dermed er nå 135 av de omtrent 3600 passasjerene smittet av viruset. Det skriver CNN.

Skipet ligger nå i karantene i Japan.

Ifølge Bloomberg frykter mange nå at viruset skal spre seg på skipet, siden så mange smittede er samlet på et lite område. En del av de om bord er også i særlig fare, siden viruset rammer gamle og syke hardest.

Etter planen skal skipet ut av karantene 19. februar.

- Angst

Flere personer begynner å bli engstelige. De har nå vært i karantene i en uke, og ser daglig ambulanser kjøre til og fra skipet.

- Jeg vet at stress og angst er dårlig for immunforsvaret mitt. Hele min greie er å holde meg rolig, fordi vi sitter jo fast her uansett, sier 52 år gamle Sarah Arana til New York Times.

- Men det er angst-fremkallende å se ambulansene stille seg opp på rekke utenfor skipet hver dag, fortsetter hun.

En annen kvinne, den 72 år gamle krimforfatteren Gay Courter, sier hun ikke tror på at dette er den beste måten å begrense smitte.

- Nå tror ikke jeg at de begrenser epidemien ved å holde oss i karantene. Det er noe galt med den planen, sier hun til avisa.

- Det er ikke vitenskapelig bevist at dette viruset ikke sprer seg via folk som lager maten vår, eller de som leverer den, selv om de har på seg gummihansker, legger hun til.

Flere av de om bord frykter også at viruset sprer seg gjennom ventilasjonsanlegget.

TRANGT: Passasjerene har sittet i en uke på lugarer som dette. Foto: Sawyer Smith / Reuters / NTB scanpix
TRANGT: Passasjerene har sittet i en uke på lugarer som dette. Foto: Sawyer Smith / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Får tilbud om nytt cruise

Sent søndag kveld gikk det ut en e-post til alle passasjerene om bord på «Diamond Princess». Der lovte rederiet å refundere alle kostnader i forbindelse med cruiset, inkludert reise og hotellrommene de bodde på mens de var på land.

I tillegg ble alle passasjerene lovet en kupong som gir dem gratisbilletter til et nytt cruise senere, skriver New York Times.

Courter sier til avisa at hun har deltatt på alt fra quiz-kvelder, til teaterforestillinger og opera.

DANSER: Krimforfatter Gay Courter tok dette bildet av dansegulvet på Diamond Princess dagen før de ble satt i karantene. Nå angrer hun på at hun var der i det hele tatt. Foto: Gay Courter / Reuters / NTB scanpix
DANSER: Krimforfatter Gay Courter tok dette bildet av dansegulvet på Diamond Princess dagen før de ble satt i karantene. Nå angrer hun på at hun var der i det hele tatt. Foto: Gay Courter / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Hele perspektivet mitt endret seg fra «wow, det var gøy», til «hvorfor i helvete var jeg der», sier hun.

- Toppen av isfjellet

Verdens helseorganisasjons (WHO) generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus har nå gått ut og advart om at viruset kan begynne å spre seg raskere.

Han er blant annet bekymret for at viruset nå smitter mellom mennesker, og kan ramme folk som aldri har vært i Kina.

- Oppdagelsen av et lite antall tilfeller kan indikere en mer utbredt smitte i andre land. Kort oppsummert, det kan være vi bare ser toppen av isfjellet, skrev Ghebreyesus på Twitter natt til mandag.

WHO mener at viruset har sin opprinnelse på et fiskemarked i byen Wuhan sentralt i Kina. Det er i Wuhan de aller fleste tilfellene av viruset er påvist.

Flere byer åpner igjen i dag

En lang rekke kinesiske byer har i praksis vært helt eller delvis stengt ned, som følge av viruset og at mange hadde fri i forbindelse med kinesisk nyttår.

Myndighetene har bedt bedrifter om å gi de ansatte opp mot ti ekstra fridager, men i dag er det ventet at folk skal begynne å gå på jobb igjen. Kollektivtransporten i flere byer begynner også å gå som normalt igjen i dag, ifølge The Guardian.

- Hvorfor skulle jeg ville gå tilbake på jobb? Hvem sier at jeg vil på jobb, skriver en bruker på det kinesiske sosiale mediet Weibo, ifølge avisa.

Andre Weibo-brukere skriver at de gleder seg til å komme seg ut, etter at de har sittet i ukevis i hjemme-karantene i leilighetene sine.

Har tømt et annet skip

Et annet cruiseskip, World Dream, har ligget i karantene i Hongkong de siste dagene, etter man trodde det kunne være virussmitte om bord.

På dette skipet fikk alle de 3600 personene gå i land, etter at myndighetene testet alle de 1800 ansatte om bord, og alle var friske.

Årsaken til at man trodde det kunne være smitte på skipet, var at tre personer som hadde vært på skipet på en tidligere seilas, hadde blitt smittet av viruset. Derfor trodde man at de kunne ha fått det på skipet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer