Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hvorfor i herrens navn har ingen gjort noe med dette tidligere?»

Per Sandberg fikk «Scandinavian Star»-sjokk.

Mike Axdal i den danske støtteforeningen redegjorde for sin dokumentasjon om brannkatastrofen for Per Sandberg på Stortinget. I midten politisk rådgiver i Frp, Glenn Nerdal. Foto: Per Asle Rustad
Mike Axdal i den danske støtteforeningen redegjorde for sin dokumentasjon om brannkatastrofen for Per Sandberg på Stortinget. I midten politisk rådgiver i Frp, Glenn Nerdal. Foto: Per Asle Rustad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant og Frp-nestleder Per Sandberg engasjerer seg sterkt i «Scandinavian Star»-katastrofen og i dag fikk han en orientering om etterforskningen av Oslos politimester.

De ulike støtteforeningene etter brannkatastrofen som krevde 159 menneskeliv i april 1990 retter nå bred front mot det politiske miljøet og politiet.

Oslos politimester, Hans Sverre Sjøvold, troppet mandag opp på Stortinget etter at Per Sandberg hadde bedt om en orientering om politiets etterforskning. Dagbladet omtalte lørdag 15. november hovedpunktene i politietterforskningen.

Engasjert - Jeg fikk en orientering om status i etterforskningen og de utfordringene politiet står overfor. Det arbeidet politiet gjør nå er uhyggelig viktig, påpeker Per Sandberg overfor Dagbladet.

Politimester Sjøvold gjorde det klart at han ikke ønsket å gi noen kommentarer eller å la seg avbilde sammen med Sandberg i forbindelse med møtet.

Sandberg har engasjert seg i brannkatastrofen i flere år, spesielt da han var leder av justiskomiteen, men han fikk en a-ha-opplevelse for halvannen måned siden da Mike Axdal i den danske støtteforeningen holdt et foredrag for ham i Stortinget.

Dagbladet var til stede da Axdal fortalte om sitt arbeid med saken siden han overlevde brannen og alle dokumentasjonen han har samlet om eierforhold, brannforløp, forsikringsstatus og skipets verdi, for å nevne noe.

Overbevisende Alt peker på at politiets tidligere etterforskning og granskningskommisjonen har trukket feil konklusjoner. Både den danske og norske støtteforeningen har påpekt dette gjentatte ganger uten å få gehør hos politi og påtalemyndighet i de to landene.

Dokumentasjonen må ha virket overbevisende på Sandberg, for midt under møtet utbrøt han: «Hvorfor i herrens navn har ingen gjort noe med dette tidligere?»

Det er det ingen som kan gi han svar på. Men Sandberg legger ikke skjul på at han ble imponert over Axdal.

- Mike Axdals engasjement, overbevisende adferd og dokumentasjon gjorde sterkt inntrykk. Hans fremstilling er meget overbevisende og han mener å kunne dokumentere uredeligheter. Det er merkelig ingen har gjort noe med dette tidligere, sier Per Sandberg.

I ettertid har Sandberg fått tilgang til mye dokumentasjon fra Axdal, men han leverte ikke noe av dette til politimesteren i mandagens møte. Ingen skal beskylde ham for å legge press på politiet.

Tåkelegging - Vi må ikke kjøre to løp nå. Jeg er trygg på at etterforskningen er i gode hender og er helt sikker på at politiet vil snakke med Axdal også, på lik linje med andre som har viktige opplysninger.

159 DØDE: 159 personer døde da det i april 1999 brøt ut brann på «Scandinavian Star». Foto: Per Løchen / NTB Scanpix
159 DØDE: 159 personer døde da det i april 1999 brøt ut brann på «Scandinavian Star». Foto: Per Løchen / NTB Scanpix Vis mer

- Etter at politiet har konkludert får vi vurdere om det er behov for en granskning. Det er jeg tilhenger av, men vi må ta ting i riktig rekkefølge, sier Sandberg.

I foredraget la Mike Axdal fram dokumentasjon som tyder på at forfalskede dokumenter kan ha blitt lagt fram under sjøforklaringen i København. Dette skal ha blitt gjort for å tåkelegge eierforholdene. Forsikringsselskapet skal ha vært livredde for at de etterlatte skulle gå til erstatningssak i en amerikansk domstol og oppnå ti ganger så store utbetalinger som i Norden. Axdal hevder han kan dokumentere at skipets reelle eier var SeaEsacpe cruises i Miami.

Dette er forhold som nå etterforskes av Oslo-politiet.

Presser politikerne Både politimesteren og Sandberg er enige om at mer ro til de pårørende gjennom å få flere svar på hva som skjedde og hvem som hadde ansvaret, er det vesentligste med etterforskningen nå. Derfor var ikke en mulig opphevelse av foreldelsesfristen for mordbrann tema på møtet. Frp er positive til dette, men Sandberg erkjenner at de sannsynligvis er for sent ute i forhold til at brannkatastrofen foreldes 7. april neste år.

Flere politikere enn Sandberg er nå utsatt for press av de ulike støtteforeningene. For to uker siden var Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star med utspring i Bergen i møte med representanter for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Stiftelsen krever at Stortinget sørger for en omfattende granskning av hele saken og at foreldelsesfristen for mordbrann oppheves på lik linje med drap og incest.

Den norske støttegruppen jobber for det samme. Tirsdag møter gruppen justisminister Anders Anundsen. Presset mot politikerne og politiet øker. De etterlatte vil ha svar - en gang for alle.

NØKKELPERSON: Per Sandberg ble tydelig imponert over Mike Axdals årelange etterforskning av brannkatastrofen. Sandberg vil følge opp saken videre og mandag møtte han Oslos politimester. Foto: Per Asle Rustad
NØKKELPERSON: Per Sandberg ble tydelig imponert over Mike Axdals årelange etterforskning av brannkatastrofen. Sandberg vil følge opp saken videre og mandag møtte han Oslos politimester. Foto: Per Asle Rustad Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling