«Hvorfor i huleste slapp de en 16-åring inn på et skjenkested med aldersgrense 18 år?»

OS I HORDALAND (Dagbladet): - Vis meg den politiker som har holdt sin sti helt rein, buldrer Jacob Østrem og sender varme tanker til sambygdingen Terje Søviknes, mannen som kjemper mot orkankast fra alle kanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ute høljeregner det selvsagt. Stamgjester på Matstova har løst verdensproblemer før, nå vil de slå ring rundt en herjet mann som faller, faller og ennå kanskje ikke har nådd bakken.

- Han godeste Terje burde nok ha tenkt seg om et par ganger før han grep sjansen på det landsmøtet. Men når alkohol og ungdom samles, blir det gjerne hei og hå og synd og spetakkel, opplyser en osing.

- Menn har drifter

Gjengen rundt bordet har levd noen år og tålt en støyt sjøl. De sier rett ut at det er helt på trynet å korsfeste herr Søviknes.

- Menn har drifter. Hvis det er unaturlig, kan vi bare legge ned hele menneskeheten, forklarer en kar med glimt i øyet og en rullings som nesten svir brune fingertupper.

Likevel er stemningen delt også i Os. Mange unge synes ordføreren deres og Frp-toppen har opptrådt dumt og krenkende.

- Stakkars kona hans. Han har jo vært utro mot henne, det må han få svi for, sier 16-åringene Elisabeth Cook og Margrete Sirevåg.

De synes også kjempesynd på 16-åringen som er et usynlig, men kanskje større offer enn Søviknes i denne saken. Elisabeth og Margrete hører ikke med til alle som hoier med Frp-gjengen i Os.

- Politikken deres er dritdårlig. De gamle liker Søviknes, men ikke så mange unge. Og det er nok også de eldste som reagerer sterkest på at han har vært sammen med ei ungjente, mener tenåringsjentene.

Terje Søviknes ville lage Frp-revolusjon i vestlandskommunen. Han startet som en bulldoser: ristet i gamle sannheter, provoserte og sjokkerte.

- På Hawaii

Kommunale verdier ble solgt, skjenkeregler liberalisert. De gamle skulle få tur til Syden, skoler skulle overtas av private. Men innvandringsregnskapet kom ikke som bestilt, det viste at kommunen tjente på flyktningene - et ubehagelig knivstikk mot Frp-politikken. Men alvorlige Søviknes forklarte og resonnerte og beholdt populariteten.

- Kommuneansatte likte den nye stilen. Unntatt dem som ville sove videre, forklarer en drosjesjåfør som håper Søviknes fortsatt har ei politisk framtid. Han medgir at ordføreren tabbet seg ut, men det har skjedd før og vil skje igjen at politikere lar seg forføre.

- Er du på Hawaii, så er du på Hawaii, er drosjesjåførens mening.

Lovise og Oliver Nygård på Matkroa feller en strengere dom.

- Han har skadet Fremskrittspartiet, han burde ha blitt ekskludert, krever de.

Politisk maktkamp

Men mange synes at Søviknes straffes for hardt. Det gir inntrykk at han står oppreist og ber om tilgivelse. Ærlighet fortjener belønning, mener mange. De kjenner ordføreren som en rettskaffen mann, og jenta som hevder seg voldtatt er så fjern og ansiktsløs. De kan ha medfølelse med henne også.

- Men hvorfor i huleste slapp de en 16-åring inn på et skjenkested med aldersgrense 18 år? Det var ikke Terjes ansvar, sier Jacob Østrem.

Terje Søviknes forteller om gilde blomsterbuketter og oppmuntrende meldinger på mobiltelefonen. I går kveld skulle han nyte rødvin med kona og så vil han gjerne fiske på sjøen med pappa igjen.

- Ufyselig heksejakt, noen vil knekke Terje politisk, hevder Frank Jensen, som driver nærbutikken ikke langt fra boligen til Søviknes. Jensen overrakte en bukett blomster og en klem til Terje Søviknes etter en tung dag i går, da kom også tårene fram hos eksordføreren og eks-Frp-toppen.