Hvorfor jukset Sudbø?

Den svenske professoren Anders Ekbom skal finne svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Det er viktig å finne ut hvilken idé som ligger bak dette forskningsjukset, sier professor Anders Ekbom ved Karolinska Institutet i Stockholm.

Han leder den eksterne granskningskommisjonen som innen 1. april skal finne svarene på hva som gikk galt da kreftforskeren Jon Sudbø ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet og hans 13 medforfattere i fjor levert et falsum av forskningsrapport - foreløpig omtalt på over 100 nyhetssteder over hele verden.

Den erfarne professoren med sentral posisjon i svensk kreftforskning får med seg seks medlemmer i granskningskommisjonen. Onsdag ble det klart at disse tre skal være med: spesialrådgiver Gro E.M. Helgesen, Norges Forskningsråd, seniorforsker Aage Tverdal, Nasjonalt Folkehelseinstitutt og professor Dag Thelle, Universitetet i Oslo.

I tillegg kommer en jurist fra Universitetet i Oslo og en representant hver for NTNU i Trondheim og National Cancer Institute i USA.

Mandatet sier klart at kommisjonen skal klarlegge forskeres egeninteresser. Dagbladet skrev onsdag at Jon Sudbø har virket som betalt rådgiver for legemiddelprodusenten Pfizer. Det har også en av medforfatterne til Sudbøs skandaliserte forskerarbeid, professor Andrew Dannenberg ved Cornell University i New York, ifølge Aftenposten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer