- Hvorfor kaller man ikke den andre siden for POT-fans?

Arne Treholt raste mot at mediene kaller støttespillerne hans for «Treholt-venner».

MØTTE PRESSEFOLK: Arne Treholt møtte pressefolk til debatt om medienes dekning av saken. Foto: Øistein Norum Monsen
MØTTE PRESSEFOLK: Arne Treholt møtte pressefolk til debatt om medienes dekning av saken. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Arne Treholt deltok i går på en debatt om mediene før og nå med tittelen «Svek pressen Treholt?» i regi av Oslo Journalistklubb. Frontene var harde, og debatten ruller nok videre.

I debatten gjorde han klart at han følte seg forhåndsdømt av avisene.

- Det har vært et samspill mellom toneangivende medier og politimyndighetene. Historiens dom over norsk presse til rettssaken: massiv forhåndsdom, mente Treholt.

Opphetet Det ble spesielt hett mellom Arne Treholt og NRK-journalist Per Olav Reinton på den ene siden og politisk redaktør Hanne Skartveit i VG og Dagbladet-journalist Halvor Elvik.

Skartveit og Elvik var klare på at journalistene ikke sviktet Treholt når det gjaldt å finne sannheten, men erkjente at journalistikken trolig har blitt bedre.

OPPHETET: Det ble spesielt hett mellom Arne Treholt og NRK-journalist Per Olav Reinton på den ene siden og politisk redaktør Hanne Skartveit i VG og Dagbladet-journalist Halvor Elvik. Foto: Øistein Norum Monsen
OPPHETET: Det ble spesielt hett mellom Arne Treholt og NRK-journalist Per Olav Reinton på den ene siden og politisk redaktør Hanne Skartveit i VG og Dagbladet-journalist Halvor Elvik. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Hanne og Halvor driver med en skjønnhetsmaling av hvordan pressen dekket saken. De begrunner sine synspunkt i en dom som er full av feil, sa Arne Treholt til Dagbladet etter debatten.

Han mener det i dag finnes mange av dem han kaller for museumsvoktere som vokter spiondommen, og at journalistene svikter sitt oppdrag når de ikke stiller kritiske spørsmål ved den.

«Treholt-venn» Treholt reagerte også på medienes ordbruk.

- Når man leser om en Treholt-venn eller en Treholt-støttespiller er det ment som et ladet uttrykk og ment som en advarsel til leseren om at man ikke kan ta saken alvorlig.

Under debatten ble tidligere Arbeiderbladet-journalist Hallvard Bakke kalt for Treholt-venn. Han hadde ikke sett Treholt på 30 år, poengterte Treholt selv overfor Dagbladet.

- Hvorfor kaller man ikke den andre siden for Busch-tilhengere, Qvigstad-venner eller POT-fans?

RASTE: Arne Treholt møtte pressefolk til debatt om medienes dekning av saken. Foto: Øistein Norum Monsen
RASTE: Arne Treholt møtte pressefolk til debatt om medienes dekning av saken. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

• På fagbladet Journalistens nettsider kan du lese mer om kveldens debatt.