Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor koster en svensk krone snart en norsk krone?

Hvorfor er den svenske krona nå på sitte sterkest mot norske kroner på 10 år?

VALUTA: Den svenske krona begynner nå og nærme seg den norske krona i verdi. Foto: Tommy Mardell / Aftonbladet Bild
VALUTA: Den svenske krona begynner nå og nærme seg den norske krona i verdi. Foto: Tommy Mardell / Aftonbladet Bild Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): De siste ukene har kronen tendert sideveis mot euro, men volatiliteten fra dag til dag har til tider vært relativt stor, slår DNB-økonom Camilla Viland fast.

Svingningene i kronekursen skyldes ifølge DNB Markets i stor grad handel i valutakryssen SEKNOK.

Hvorfor vil så mange ha svenske kroner? Den svenske krona (SEK) har steget så langt i år og noteres nå i overkant av 0,95 norske kroner, omkring de høyeste nivåene siden 2004.

Og det mange spør seg er hvorfor investorer foretrekker SEK fremfor NOK?

- Veksten i svensk økonomi har ikke vært spesielt sterk og inflasjonen er svært lav, noe som fikk Riksbanken til å kutte renten i desember. Følgelig har den faktiske forskjellen mellom norske og svenske renter økt, noe som isolert sett skulle gjøre norske kroner mer attraktive, sier hun i onsdagens morgenrapport.

Utviklingen i renteforskjellen kan altså ikke forklare utviklingen.

Det er økonomien som svinger - En årsak til at den svenske kronen styrker seg i forhold til den norske synes å være den relative økonomiske utviklingen. Mens veksttakten har avtatt i Norge og er forventet å forbli under pari i år, er det tegn til at aktiviteten tar seg opp i Sverige, sier hun.

Hun legger til at svenske nøkkeltall så langt i år i all hovedsak har vært positive. Sverige er også kjent som et åpent land, hvor aktiviteten i større grad enn i Norge, svinger med internasjonale konjunkturer.

- Det at veksten nå tar seg opp i industrilandene taler for at svensk eksport kan øke og bidra til sterkere vekst i økonomien fremover, sier hun i bankens morgenrapport onsdag.

Men oppgangen vil ikke var, skal vi tro DNB-økonomen. Viland tror at den svenske kronen vil tape terreng igjen i forhold til den norske gjennom det neste året.

Flere nyheter - Kina er mer likestilt enn Sverige
- Dette er helt tullete - det er høl i huet
Fikk 1300 søknader på 8 stillinger

Hele Norges coronakart