- Hvorfor kunne han ikke bare si at han ble redd?

Breivik hevdet han følte seg «eksistensielt truet» da dette bildet ble tatt. - Han bruker begrepene helt feil, sier rettspsykolog Pål Grøndahl.

FØLTE SEG TRUET: Breivik sier han følte seg «eksistensielt truet» da han forlot regjeringskvartalet. Han misforstår begrepene, svarer rettspsykolog Pål Grøndahl. Foto: ABC Nyheter
FØLTE SEG TRUET: Breivik sier han følte seg «eksistensielt truet» da han forlot regjeringskvartalet. Han misforstår begrepene, svarer rettspsykolog Pål Grøndahl. Foto: ABC NyheterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Anders Behring Breivik forlot regjeringskvartalet 22. juli, gikk han til fluktbilen. Han har fått vite at han advarte en kvinne med barnevogn og ba henne gå vekk fra området.

- Jeg har ikke noe minne om det, fordi det skjedde i en periode da refleksjonshjernen var frakoblet, sier han.

- Hva betyr det? spør aktor Svein Holden.

- Det er en teori i psykiatrien om at amygdala, en spesiell del av hjernen, overtar når du føler deg eksistensielt truet. Du handler instinktivt og hjernen slutter å fungere normalt. Det er en del overveielser du ikke tar, blant annet etiske. Så lenge du er i et sånt modus, er det mye du ikke husker, forklarer Breivik.

Breivik brukte videre begrepet fight-or-flight.

Rettspsykolog Pål Grøndahl, som følger rettssaken, sier han skvatt litt av Breiviks begrepsbruk.

- Skal jeg bruke tilsvarende fine begreper som ham, så vil jeg si at han har rudimentær forståelse av hvordan hjernen er og hvordan biologien virker, sier Grøndahl.

Rudimentært kan forstås som «uutviklede kunnskaper».

- Han har rett at det er en struktur i hjernen som heter amygdala i det limbiske system og det er riktig at det er noe som heter fight-or-flight-systemer. Men han bruker ordene helt galt, sier Grøndahl til Dagbladet.

- Han er ikke eksistensielt truet. Eksistensialisme dreier seg om meningen med livet. Han kjører alt inn i en biologisk grautsuppe, for å si det litt brutalt. Han gjør alle sine følelser om til en biologisk versjon av det som skjer. Hvorfor kunne han ikke bare si at han ble redd? Han sier amygdala og må legitimere seg ved å si at mange psykiatere er enig med ham. Men når du er eksistensialistisk truet, da er du redd for å miste meningen med livet, meningen med tilværelsen, som i en 40-årskrise. Dette blir et bilde på hvor fjernt han er fra sitt eget følelsesliv, sier Grøndahl.