Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvorfor må vår beste venn dø?

En gråtende Monia Johansson (35) kjempet for hunden Majlos (2) liv i Sør-Trøndelag tingrett.

HUNDEKAMP: Med sønnen Kasper (6 mnd.) på armen, holdt Monia Johansson (35) en følelsesladet forsvarstale for familehunden Majlo (2) i Sør-Trøndelag tingrett. Til høyre: Hennes advokat Sigvart Bilstad. Foto: Ole Morten Melgård.
HUNDEKAMP: Med sønnen Kasper (6 mnd.) på armen, holdt Monia Johansson (35) en følelsesladet forsvarstale for familehunden Majlo (2) i Sør-Trøndelag tingrett. Til høyre: Hennes advokat Sigvart Bilstad. Foto: Ole Morten Melgård. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Hele familien er sønderknust, sa en gråtende Monia Johansson (35) i Sør-Trøndelag tingrett i dag.

Hun kjemper for å få ta med seg hunden Majlo (2) til Sverige, etter at norske myndigheter har besluttet å avlive den. Hunden er av rasen amstaff, som er ulovlig i Norge, men fullt lovlig i Sverige.

Ektemannen Daniel Wolak, som eier hunden sammen med henne, orket ikke å stille i retten.

- Han tar det veldig tungt at Majlo er tatt fra oss. Det går ut over jobben hans som malemester. Psykisk er han totalt knust, fortalte Monia Johansson.

Svenske statsborgere
Hundeeierne er svenske statsborgere og har hus der, men har bodd flere ganger i Norge de siste fem årene. Siden august 2007 har de bodd i Klæbu i Sør-Trøndelag.

- Da vi kjøpte Majlo hadde vi kjøpt hus i Sverige og tenkte å  bo der, men så fikk Daniel tilbud om jobb i Norge. Derfor flyttet vi hit, sa Johansson.

De skal flere ganger ha blitt stoppet av tollere på grensen, uten at disse har reagert på at hunden er ulovlig i Norge.

- Vi visste ikke at hunden var ulovlig her. Jeg har ikke satt meg inn i alle norske lover. Nå vet jeg at det heller ikke er lov ha med svenske poteter til Norge. Det visste jeg ikke før.

- Hvorfor kjemper dere denne kampen? spurte hennes prosessfullmektig, advokat Sigvart Bilstad.

- Fordi Majlo er vår beste venn. Hvorfor skal han avlives? Hvorfor kan vi ikke få leve sammen med ham? Han har aldri vært aggressiv. Det er en rolig og fin hund. Veldig barnevennlig, sa Johansson

Flere amstaffer
Overfor Dagbladet opplyser hun at de har hatt to amstaffhunder tidligere. En av dem hadde dårlig lynne, så den måtte de avlive.

- Men Majlo er ikke sånn. Min mann har dressert ham godt.

- Hvorfor kjøper dere alltid amstaff?
- De er så vakre, muskuløse og sterke. Det er en fryd å se dem i aksjon.

Johansson understrekte i retten at de respekterer loven og at de vet hvordan loven er på dette punktet nå.

- Hvis jeg får medhold i retten, så setter jeg meg i bilen og reiser til Sverige med Majlo med en gang. Jeg kommer aldri til å ta den tilbake til Norge igjen. Jeg vil bare redde Majlos liv.

Hundeeierne føler seg overkjørt av politiet. De skal blant ha blitt avkrevd 4000 kroner for å få møte hunden i politiets varetekt.

- Det er sykt mye penger for å få se noe som er vårt eget. Vi vil bare vite hvordan Majlo har det. Vi vet han får mat, men hvordan har han det psykisk? Han bruker sove i sengen med oss. Han trenger varme og omtanke, sa Monia Johansson.

Aggressiv atferd
Advokat Ida Thue, som representerte Staten i retten, hevdet at Majlo hadde en særdeles aggressiv atferd overfor politiet da den ble hentet.

- Hunden knurret, flekket tenner og virket ikke til å være under kontroll, sa Thue.

Hun understreket at utførsel av hunden er vurdert av politiet, men mente at sterke allmennpreventive hensyn taler for avliving fremfor utsending til Sverige.

- Avliving bidrar best til å fremme formålene i hundeloven, mens utførsel normalt bare er aktuelt når hundene stoppes og kan snu på grensa, sa Thue.

Hun viste til at det er vanskelig for politiet å kontrollere at paret virkelig flytter til Sverige og at de ikke flytter tilbake til Norge. Hun viste også til hensynet til allmennprevensjon.

- Mange kan føle seg fristet til å innføre en ulovlig hund, kanskje særlig i kriminelle miljøer. Det er nødevendig med en streng reaksjon for at forbudet skal ha den virkningen det er tilsiktet å ha, sa advokat Thue og føyde til:

- Hundeeierne tok en risiko når de kjøpte en hund uten papirer. De tok en risiko da de valgte å innføre den til Norge. Og de tok en risiko når de valgte ikke å vise hunden til tollerne, sånn at den kunne ha snudd og sluppet å bli avlivet. De må selv bære konsekvensen av de sjansene de tok.

Viste bilde
Hundeeiernes advokat, Sigvart Bilstad, viste retten et bilde av Majlo og betegnet dette som en meget spesiell sak.

- Vi har ikke stått overfor en liknedne sak tidligere. Den har også engasjert folk i så stor grad at en støttegruppe på Facebook har fått 23 000 medlemmer, som ber om at Majlo må få leve.

Advokaten bestred ikke at amstaff er ulovlig i Norge, men betegnet det som åpenbart urimelig å fatte et vedtak om avliving, all den tid loven åpner for at ulovlige hunder kan utvises fra landet.

- Her er det svenske statsborgere som har tatt med seg sin lovlige familiehund - i Sverige vel og merke - til Norge. De sater alt for å vinne denne kampen. Jeg ber om at retten foretar det skjønn som loven åpner for og lar Majlo leve, sa Bilstad og fortsatte:

- Familien er fast bestemt på å flytte tilbake om dette er nødvendig for å redde Majlos liv. Da framstår det som uforståelig at forvaltningen ikke kan fatte et vedtak om utvisning.

Dom i saken er ventet i neste uke.

AVLIVES?: Dette er hunden Majlo, som er ulovlig i Norge og som myndighetene vil avlive. Foto: Privat.
AVLIVES?: Dette er hunden Majlo, som er ulovlig i Norge og som myndighetene vil avlive. Foto: Privat. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media