«Hvorfor måtte han lide så lenge?»

Det groteske drapet på Kenneth Bigley ryster England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går fikk familien den fryktelige beskjeden: Kenneth Bigley er drept.

Det 22 dager lange gisseldramaet endte på verst tenkelige vis.

Foran kamera skar terroristene hodet av den 62 år gamle ingeniøren, slik de tidligere har gjort med Bigleys to amerikanske kolleger. Deretter sendte de opptaket til den arabiske tv-stasjonen Abu Dhabi TV.

I sorg

Det tok en stund før meldingen ble bekreftet, men utpå ettermiddagen i går mottok familien i Liverpool sikre beviser på at Kenneth Bigley virkelig var drept. Knust av sorg ba de mediene om å få være i fred, men Bigleys yngre bror Philip sa i en kort uttalelse at familien hadde tro på at den britiske regjeringen hadde gjort alt den kunne for å redde broren.

- Kanskje var hans skjebne forseglet fra dag én, sa Philip Bigley.

Han takket deretter alle som har bedt for, og tenkt på broren.

- Han var en fantastisk far, ektemann, bror og sønn. Vårt tap er grenseløst, sa han på vegne av familien.

Philip Bigley sa også at han hadde skånet moren Lil (86) for de verste detaljene om hennes sønns død.

- Disse grufulle siste dagene vil forfølge oss for alltid.

- Hvorfor pine ham?

Kenneth Bigley var gift med thailandske Sombat (35). Hun har flere ganger appellert til gisseltakerne om å la mannen hennes få leve. I går måtte hun innse at hun aldri ville få ham hjem i live. I en følelsesladd uttalelse la hun ikke skjul på sin bitterhet overfor ektemannens drapsmenn.

- Han var mitt hjerte, og nå har de tatt ham fra meg. Hvorfor måtte de la ham lide så?

- Det finnes ikke ord som kan beskrive smerten jeg føler nå som jeg har mistet min mann, Ken.

Sombat og resten av familien tenker med gru på hvordan Kenneth må ha hatt det de siste tre ukene av sitt liv.

- Dersom de hadde drept ham helt i begynnelsen, ville det vært lettere for oss å akseptere det, sier Sombats søster Sune til nyhetsbyrået AP.

En annen av Bigleys tre brødre, Paul, er nådeløs i sin kritikk av myndighetene. Han har vært en av statsministerens argeste kritikere etter kidnappingen av broren.

- Tony Blair har blod på hendene, sa Paul Bigley i går.

- Denne krigen er ulovlig, og må stanses.

Minnestund

I dag har hele England sørget over Bigley, spesielt i hjembyen Liverpool. Omtrent 200 mennesker møtte opp for en minnestund i byens rådhus. De hørte en bjelle ringe 62 ganger - ett for hvert år Kenneth Bigley fikk leve. Klokka 12 i ettermiddag sto hele byen stille i to minutter for å minnes ham.

- Liverpool er en by der innbyggerne er som en stor familie. I slike tider står vi sammen, og i dag står vi sammen for å vise Bigley-familien at vi er med dem, sa ordfører Frank Roderick til BBC.

Også Englands fotballandslag hedret Bigley i dag.

Før avspark i VM-kvalifiseringskampen mot Wales var det fullstendig stille i ett minutt på Old Trafford.

- Klarte å rømme

Ifølge irakiske opprørskilder skal Kenneth Bigley ha klart å rømme kort tid før han ble drept, meldte Reuters i dag tidlig.

62-åringen skal ha fått hjelp fra en av gisseltakerne til å flykte, men en halv time seinere ble han innhentet på et jorde utenfor byen Latifiya, sørvest for Bagdad.

- Han nådde aldri hovedgata, fortalte et angivelig øyenvitne.

Bigley skal ha fått strupen skåret over kort tid etter fluktforsøket, men det er ikke kjent om medhjelperen led samme skjebne.

Ifølge BBCs Irak-korrespondent ble rømningen bekreftet av kilder i den irakiske regjeringen, og amerikanske militære sier til AP at de har mottatt «troverdige rapporter» om det samme. Den britiske ambassaden i Bagdad kan imidlertid ikke bekrefte at Bigley virkelig klarte å rømme.

Ambassadens diplomater prøver nå å få rede på hvor Bigleys døde kropp er.

Blodig drama

Kenneth Bigley ble bortført fra sitt hjem i Bagdad den 16. september i år, sammen med de to amerikanerne Eugene Armstrong og Jack Hensley.

Terrorgruppa Tawhid og Jihad - «Enhet og Hellig krig» - halshogde de to amerikanerne få dager seinere. Groteske opptak av drapene ble lagt ut på terroristenes nettsider. Ifølge opptakene var det terrorgruppas leder, jordaneren Abu Musab al-Zarqawi, som egenhendig skar hodet av de to mennene.

Gisseltakerne krevde alle kvinnelige fanger i amerikansk varetekt i Irak løslatt, men både britiske og amerikanske myndigheter understreket at de aldri vil forhandle med terrorister.

Kidnapperne sendte seinere ut to videoer som viste en gråtende Bigley trygle Tony Blair om hjelp. I den siste videoen hadde terroristene sperret ham inne i et lite bur, som om han var et dyr.

Bildene opprørte tv-seere verden over, og hele Storbritannia har engasjert seg i kampen for å få Bigley hjem i live. Til ingen nytte. Gisseltakerne viste ingen menneskelige hensyn, og myrdet 62-åringen med kaldt blod.

(Kilder: AP, Reuters, BBC)

MINNET BIGLEY: Liverpools ordfører ledet en minnestund i byens rådhus.
I SJOKK OG SORG: Kenneths kone Sombat Bigley (35).
DREPT: Det britiske gisselet Kenneth Bigley (62).
DEN TUNGE DAGEN: Kenneth Bigleys familie hjemme i Liverpool fikk den grusomme beskjeden i går. To av Kenneth Bigleys tre brødre, Stanley (til venstre) og Philip, ga en kort uttalelse til pressen før de ble eskortert bort fra sitt hjem for å kunne være i fred.
LIVERPOOL STO STLLE: Klokka 12 i dag stoppet hele byen opp i to minutter.
HJEMBYEN MINNET BIGLEY: En kvinne skriver i en kondolanseprotokoll under portrettet av Kenneth.
HALV STANG: Hele Storbritannia har fulgt med i gisseldramaet i Irak.
STILLE PÅ OLD TRAFFORD: Før avspark i VM-kvalifiseringskampen mellom England og Wales var det fullstendig stille i ett minutt.