-  Hvorfor måtte våre menn dø?

Dagbladet avslørte i går at oljeeventyret i Nordsjøen er blitt et mareritt for arbeidsfolk. Ekofisk-feltet alene har 31 døde og 59 giftskadde. Svea Hagland, Eva Klingstrøm og Anna Lisa Pettersen mener giftige kjemikalier på Ekofisk kan være årsaken til at mennene deres utviklet kreft og døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunne Dagbladet avsløre en opphoping av dødsfall, kreft og giftskader blant oljearbeidere som har jobbet på Ekofisk-feltet.

Hittil er det kjent at 59 er skadde og 31 er døde.

-  Var sunnheten sjøl

Svea Hagland mistet sin mann Konrad for to år siden. Han bar kraftig preg av å være kjemikalieskadd i lang tid før han utviklet kreft.

-  Han var veldig mye syk før han fikk lungekreft. Det verket fælt i ansiktet og han hadde store smerter, spesielt i beina. Ingen skjønte hva som var galt med ham, sier enka.

Mannen til Eva Klingstrøm, Jens Johansen, døde i 1997 av tykktarmskreft.-  Vi kunne ikke begripe at det kunne inntreffe. Han var sunnheten sjøl og hadde aldri røkt, sier hun.

Også mannen til Anna Lisa Pettersen, Ulf, hadde mange diffuse symptomer før han utviklet nyrekreft og døde i 1998.-  Han hadde utslett, var svimmel og sleit med voldsom hodepine i mange år før han fikk kreft. Selv var han helt klar på hva han mente var årsaken til sykdommen: «All den dritten ute i Nordsjøen. Det er derfor jeg er syk», sa han.

Disse tre enkesakene er blant de 57 konkrete yrkesskadesakene advokat Kjell Inge Ambjørndalen i Norman & co nå vil fremme.

 NYREKREFT:  Mannen til Anna Lisa Pettersen, Ulf, døde av kreft i 1998. Foto: Jan L. Dahl
NYREKREFT: Mannen til Anna Lisa Pettersen, Ulf, døde av kreft i 1998. Foto: Jan L. Dahl Vis mer

Offshorearbeiderne har vært eksponert for en rekke kreftframkallende stoffer, deriblant benzen, fenol, asbest og PAH.

Forskerne har funnet at følgende kreftformer kan relateres til kjemisk eksponering i studier av andre yrkesgrupper: Hudkreft Lungekreft Blodkreft Kreft i urinveiene, som nyre- og blærekreft

En del studier setter også prostatakreft i sammenheng med kjemisk eksponering, men foreløpig er ikke dette tilstrekkelig belyst.

Når det gjelder ytterligere krefttyper, samt hvordan risikoen for kreft er på norsk sokkel, er forskerne avhengige av flere studier for å kunne trekke sikre konklusjoner.

 LUNGEKREFT:  Mannen til Svea Hagland, Konrad, døde av kreft for to år siden. Foto: Tor Erik Mathiesen
LUNGEKREFT: Mannen til Svea Hagland, Konrad, døde av kreft for to år siden. Foto: Tor Erik Mathiesen Vis mer
 TYKKTARMSKREFT:  Mannen til Eva Klingstrøm, Jens Johansen, døde av kreft i 1997. Foto: Jan L. Dahl
TYKKTARMSKREFT: Mannen til Eva Klingstrøm, Jens Johansen, døde av kreft i 1997. Foto: Jan L. Dahl Vis mer