Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor mistet Essi (47) livet i bunn av denne trappesjakta?

Historien om en arbeidsulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Onsdag 6. desember 2006, litt etter klokka 19:

Mobiltelefonen til en tannlege ringer. I andre enden er en kamerat av ham, som de siste månedene har vært med og pusset opp huset hans.

- Det har skjedd noe alvorlig, sier han.

I en usikret trappesjakt som går fra kjelleren og helt opp til loftet i huset står en usikret stige. I bunnen av stigen ligger Essi Rudsari (47).

Snart er fem politibetjenter og krimvakta i Oslo på vei til tannlegens hus mellom Tåsen og Korsvoll i Oslo.

Rett før klokka 19 samme dag:

Essi og en kamerat av ham er i huset til tannlegen. De er begge fra Hamar-området, men de har med ujevne mellomrom reist til Oslo og utført forskjellig arbeid de fem-seks månedene i huset.

De har revet vegger, lagt rør til ledninger i veggene, revet en trapp, spikret opp sponplater og gipsplater og malt.

USIKRET TRAPPESJAKT: Og en ustø stige. Foto: Arbeidstilsynet
USIKRET TRAPPESJAKT: Og en ustø stige. Foto: Arbeidstilsynet Vis mer

I andreetasje ligger et lite rom, som de to bor i når de jobber i huset. Her er det to feltsenger, en liten ovn og i blant drar Essis kamerat inn en liten radio. I sommer var det en kort periode ikke noe vindu i rommet, bare plast, isolasjon og en plate som dekket hullet i veggen, men nå er det tett og varmt. Arbeidslampe de har hatt som eneste lyskilde i rommet er også bytta ut med bedre belysning.

De to har kjent hverandre i 20 år. De har jobba sammen i huset til tannlegen, som Essis kamerat har kjent siden han flyttet til Norge, og planlegger å jobbe litt til utover kvelden. Først skal de bare lage seg mat.

Så går strømmen.

Huset er under totalrenovering, og strømanlegget er noe provisorisk. Essi er i første etasje, kameraten på loftet. Essi finner en lommelykt, og går bort til trappesjakta.

Han klatrer ned stigen til kjelleren, og finner sikringsskapet. Strømmen kommer straks tilbake.

Essi går til stigen igjen, og begynner å klatre opp stigen og mot andre etasje der han og kameraten har sitt tilholdsrom. I den ene hånda har han fortsatt lommelykta.

- Oi-oi-oi.

Essis kamerat er fortsatt oppe på loftet. Plutselig hører han at det skjer noe i etasjen under. Han titter ned. Da ser han det: Essi har ramla ned fra stigen.

image: Hvorfor mistet Essi (47) livet i bunn av denne trappesjakta?

Onsdag 5. mars 2008, Oslo tingrett:

- Det var det verste som kunne skjedd.

Tannlegen som eier huset Essi jobbet i, står på tiltalebenken i Oslo tingrett. Han er tiltalt for fem brudd på Arbeidsmiljøloven. Han risikerer blant annet å måtte betale en erstatning på 150 000 kroner til Essis 16 år gamle sønn. Han begynner å fortelle om den usikrede trappeoppgangen og stigen.

- Jeg skulle aldri gjort det, sier han.

- Jeg er irritert på meg selv. Jeg angrer veldig mye, sier han i retten om at det ikke var sikret godt nok.

Men han mener han ikke er skyldig i tiltalen mot ham. Han mener at han ikke kan regnes som en arbeidsgiver for Essi, men at han bare var en venn som jobbet der for ham.

- Det var bare som en tjeneste. Han fikk ikke noe lønn, sier han i retten.

Men hvordan havnet egentlig Essi og kameraten i det store huset mellom Korsvoll og Tåsen?

- Han jobbet der som en tjeneste for meg fordi jeg hjalp ham da han hadde et problem med tennene, sier tannlegen om Essis kamerat.

Og hvordan havnet Essi der?

- Jeg traff ham for 20 år siden. Men da jeg så ham nå, kjente jeg ham ikke igjen, sier tannlegen i retten.

Tannlegen er en god venn av Essis kamerat. Og kameraten tok Essi med til huset. Kameraten møtte selv i retten i dag.

- Han var lei av å være på Hamar alene, sier kameraten.

Begge de to har de siste årene mottatt stønad fra det offentlige, og ikke vært registrert med arbeid. Tidligere har de begge jobbet i restaurant- og gatekjøkkenbransjen.

- Han var en veldig koselig kar, sier kameraten om Essi.

- Vi pleide å sitte og prate og le sammen utover kvedene, sier han i retten.

Men skulle de ikke få noen betaling for all jobbingen? Jobbet de begge som en gjentjeneste for tannlegetjenesten?

- Vi snakket om at vi kanskje skulle ta en ferietur sammen alle tre når oppussinga var ferdig. Kanskje til syden, sier kameraten i retten.

- Vi snakka også om at jeg og Essi skulle starte et gatekjøkken sammen, og kanskje han kunne låne oss penger til det, sier kameraten om tannlegen.

Torsdag 7. desember 2006:

De fem politibetjentene fra Oslo politidistrikt og de to betjentene fra krimvakta er ikke lenger i det store huset mellom Korsvoll og Tåsen i Oslo.

Det er heller ikke Essi og kameraten. Kameraten har dratt hjem, mens Essis lik er sendt til obduksjon. Legene som obduserer ham vil snart konkludere med at han døde etter et fall fra stor høyde, og at han fikk alvorlige hodeskader.

Nå er Stein Bjørndal og Per Granerød fra Arbeidstilsynet i Oslo og en politibetjent i huset. De to inspektørene rister på hodet.

De ser på trappesjakta. Den mangler rekkverk, og er ikke sikret på noen måte. I sjakta står det en stige. Det har den gjort i omtrent en uke, etter at Essi og kameraten rev den gamle trappa. Stigen er ustø. Og den går ikke en meter over den øverste etasjen, slik det er påkrevd i Arbeidsmiljøloven.

De to er usikre på om de en gang tør å gå opp stigen. De bestemmer seg for å gjøre det, men at Granerød holder stigen, mens Bjørndal og politibetjenten klatrer opp.

I andre etasje finner de Essi og kameratens tilholdsrom. I huset ellers finner verktøy, materialer og diverse bygningsrot.

Stein Bjørndal ringer tannlegen.

- Her er det ikke forsvarlig å arbeide, sier han.

- Vi må stenge arbeidsplassen.

Om denne saken

Denne artikkelen er bygd på opplysninger som framkommer i tiltalen mot den omtalte tannlegen, samt opplysninger som kom fram i Oslo tingrett i dag, 5. mars. I rettssaken vitnet tannlegen, Essis kamerat, en politibetjent og Stein Bjørndal i Arbeidstilsynet.

Dagbladet.no har i tillegg snakket med Bjørndal, aktor i saken - politiadvokat Christian Stenberg, og Tor Kjærvik, tiltaltes forsvarer.

Kjærvik mener hans klient ikke er strafferettslig ansvarlig i saken. Han mener at et arkitektfirma som var involvert i rehabiliteringsprosessen bør anses som hovedentrepenør og ansvarlig for stedet.

- Arbeidsmiljøloven krever at det er en arbeidsgiver og en arbeidstaker. Det har det ikke vært i dette tilfellet, det har vært en huseier som har fått hjelp av to gamle venner, sier Kjærvik.

I retten i dag sa for øvrig Essis kamerat at han hadde jobbet omtrent 80 dager i huset. Arbeidstilsynet mener for øvrig huset så ut som en byggeplass, og at de har inntrykk av at det var gjort et stort arbeid der. Det er i Oslo tingrett ikke kommet fram dokumentasjon om at det var andre enn Essi Rudsari, kameraten hans og tannlegen selv som har utført noe snekkerarbeid i huset, men det har vært involvert flere rørleggere og elektrikere.

Oppussingen er nå ferdig. Tannlegen rettet for øvrig raskt opp manglene Arbeidstilsynet hadde påpekt, og sikret trappeoppgangen og stigen, samt andre mindre forhold.

Trappeoppgangen var åpen da Essi falt ned fordi trappa tannlegen hadde bestilt var forsinket.

Tor Kjærvik mener en domfellelse mot hans klient vil få store konsekvenser.

- Det er en spesiell sak. Hvis det blir domfellelse vil det få konsekvenser for alle som vi ha hjelp til for eksempel dugnader, mener Kjærvik.

Aktor Christian Stenberg mener tannlegen har et straffansvar etter Arbeidsmiljøloven.

- Det er et stort prosjekt som de har gjort mye arbeid på. De har ikke bare ryddet og revet litt, sier Stenberg til Dagbladet.no.

Saken avsluttes i Oslo tingrett i morra og dom i saken er ventet å komme i starten av neste uke.

HER BODDE DE: I dette rommet bodde Essi og kameraten da de var i huset. - Det var helt greit å bo der, sier kameraten i retten.
BYGGEPLASS: Dette bildet er tatt fra rommet de to bodde på og ut mot trappesjakta.
FALT NED: Trappesjakta var åpen fra loftet til kjelleren.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media