Hvorfor mistet Saddams bror hodet?

Internasjonal fordømmelse av gårsdagens hengning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gårsdagens hengning av Saddam Husseins halvbror Barzan Ibrahim og dommer Awad Hamed al-Bandar blir svært dårlig mottatt i det internasjonale samfunnet. Ledere i FN, EU, USA og Storbritannia kritiserer eller fordømmer hastehenrettelsen, der Barzan på mystisk vis mistet hodet.

- Uhell

I dag spekuleres det på hva som virkelig skjedde da fallemmen åpnet seg under de to dødsdømte. Irakiske myndigheter har, i et forsøk på å dempe gemyttene, vist journalister en video fra henrettelsen som skal bevise at hodet ble revet fra kroppen ved et uhell.

I videoen ses Barzan og Bandar - henholdsvis sjef for Saddams etterretning og sjefdommer i rettsapparatet - kledd i oransje kjeledresser mens de føres til galgen, for øvrig i samme lokale som Saddam ble hengt for litt over to uker siden.

De to står side ved side på skafottet, skjelvende av frykt, mens bødler i finlandshetter deretter trær svarte hetter over hodet på de to, før de får løkka lagt om halsen.

Hodeløs kropp

Deretter ses de to mennene på utydelige videobilder mens de faller - og Barzans hodeløse kropp blir liggende på golvet, mens det avrevne hodet ligger flere meter unna. Bandar blir hengende og svinge i repet over Barzan.

Ifølge irakiske myndigheter ble Barzans hode revet av i fallet på grunn av kraften fra repet. Ifølge myndighetene var dette resultatet av en sjelden tabbe fra bødlenes side. Enkelte kritikere mener det kan skyldes Barzans kreftsykdom.

BLANT SINE EGNE: Barzan og Bandar ble begravet i Awja utenfor Tikrit seint i går. Tikrit-distriktet er sunnidominert og Saddams hjemtrakter, og mange tilhengere fulgte de to til graven. Foto: AP/SCANPIX
BLANT SINE EGNE: Barzan og Bandar ble begravet i Awja utenfor Tikrit seint i går. Tikrit-distriktet er sunnidominert og Saddams hjemtrakter, og mange tilhengere fulgte de to til graven. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Men Issam al-Ghazzawi, en av Barzans forsvarere, mener noen må ha maltraktert liket etter henrettelsen.

- Jeg har aldri hørt om at hodet kan bli revet av under en hengning. Hvis det da ikke er kuttet av etterpå, sier Ghazzawi til BBC.

Ali al-Dabbagh, talmann for irakiske myndigheter, avviser anklagene og sier de dødsdømte ikke ble plaget eller hånet før henrettelsen - slik Saddam ble - og at de to ble henrettet «i samsvar med loven».

Bassam al-Husseini, en annen talsmann, kalte avrivingen av hodet «en handling av Gud».

Videoen, som for øvrig er uten lyd, vil ifølge irakiske myndigheter ikke bli offentliggjort, som videoen av Saddam ble.

Ingen fred

Hva som enn er sannheten om henrettelsen, er Barzans hodeløse lik svært dårlig egnet til å dempe gemyttene, både innad i Irak og internasjonalt.

Mens mange sjiaer feirer henrettelsen, ser mange sunnier på opptrinnet som en bevisst hevnakt fra myndighetenes side. De to ble, i tillegg til Saddam, dømt til døden for å ha massakrert 148 sivile sjiaer i byen Dujail i 1982.

Og volden i det krigsherjede landet fortsetter. I Mosul kjørte en selvmordsbomber i morges rett inn i en irakisk militæravdeling og utløste bomben. Sju ble drept og 40 skadd.

Til sammen er 25 mennesker drept hittil i dag, mens 30 lik er funnet på diverse steder i Bagdad. De fleste bærer preg av å ha blitt torturert, ifølge politiet.

- Ødeleggende

FNs generalsekretær Ban Ki-moon - som hadde bedt om nåde for Barzan og Bandar - sier han beklager henrettelsen, mens EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner mener dette ødelegger prosessen med å samle Irak. USAs utenriksminister Condoleezza Rice og Storbritannias statsminister Tony Blair stiller begge spørsmål ved om Barzan og Bandar ble henrettet på en verdig måte.

- Vi er skuffet over at de anklagede ikke ble behandlet med større verdighet under disse omstendighetene, sier Rice til AP.

Barzan og Bandar skulle egentlig henrettes samtidig med Saddam, men ble altså hengt over to uker seinere. De to ble begravet i nærheten av sin leder i Awja utenfor Tikrit, Saddams hjemby.

Ifølge ny statistikk fra FN ble over 34 000 sivile drept i Irak i fjor. 36 000 ble skadd.

FRYKTET: Barzan Ibrahim, Saddams halvbror, var sjef for det fryktede irakiske hemmelige politiet og ble sammen med Saddam og Awad Hamed al-Bandar dømt for massakren av 148 sjiamuslimer i byen Dujail i 1982.
DOMMEREN BLE DØMT: Awad Hamed al-Bandar var sjefdommer i Saddams rettssystem og sendte selv mange i døden.
SØRGER: En tilhenger av det gamle regimet sørger ved Barzans og Bandars grav i Awja.