Hvorfor møtte Obama egentlig Apple-, Google- og Facebook-sjefene?

Og hvorfor satt Facebook-Zuckerberg og Apple-Jobs nærmest Obama?

MEKTIGE MENN OG KVINNER: Barack Obama møtte en rekke av toppsjefene i noen av USA og verdens viktigste IT-selskaper torsdag. Foto: Pete Souza/Det hvite hus
MEKTIGE MENN OG KVINNER: Barack Obama møtte en rekke av toppsjefene i noen av USA og verdens viktigste IT-selskaper torsdag. Foto: Pete Souza/Det hvite husVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag møtte USAs president Barack Obama ledere fra tolv teknologiselskaper, blant dem Apple-sjef Steve Jobs, Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg og Google-sjef Eric Schmidt.

Møtet varte i to timer, og den offisielle forklaringen var at Obama ønsket å drøfte sysselsetting og innovasjon i teknologisektoren.

Hvorfor? Men nå stiller flere spørsmål ved hva som egentlig var formålet med møtet. New York Times har oppsummert og kommentert flere av teoriene som har kommet fram.

Avisa henvendte seg til Oracle, Netflix, Apple, Facebook og Yahoo for å høre hva som ble diskutert (og spist, og hvem som arrangerte bordsettingen, der Zuckerberg og Jobs fikk sitte ved siden av presidenten). Ingen av selskapene ville si noe.

Steve Westly, leder av The Westly Group og kjent demokrat, svarte gjennom en talsperson at han ikke ønsket å si noe, da middagen var et privat arrangement.

Start på valgkampen? San Francisco Chronicle har brukt informasjon fra organisasjonen Maplight til å «følge pengene». Den viser at flertallet av middagsgjestene har donert vesentlige beløp til politikere, først og fremst til demokrater.

Ti av gjestene har til sammen gitt 900 000 dollar til Obama og andre medlemmer av kongressen i løpet av det siste tiåret.

Avisa skriver at møtet kan tolkes som et avspark for presidentvalgkampen 2012.

Flere av selskapene bruker også store midler på politisk lobbyisme. Google brukte ifølge Maplight 5,1 millioner dollar på lobbyisme bare i 2010, mens Oracle brukte 4,8 millioner og Yahoo 2,2 millioner.

Facebook-Zuckerberg er for øvrig blant dem som ikke har donert noe i det hele tatt. Han fikk, i likhet med Apple-Jobs, samtidig æren av å sitte ved siden av Obama under middagen.

Hvem satt hvor? Bloggen Search Engine Land har nemlig tatt seg bryet med å tolke hvem som satt hvor, ut fra bildet som ble tatt av Pete Souza, Det hvite hus sin offisielle fotograf.

DISKUSJON: Barack Obama diskuterte med Facebook-sjef Mark Zuckerberg i før møtet. Men hva de snakket om er det ingen som får vite. Foto: Pete Souza/Det hvite hus
DISKUSJON: Barack Obama diskuterte med Facebook-sjef Mark Zuckerberg i før møtet. Men hva de snakket om er det ingen som får vite. Foto: Pete Souza/Det hvite hus Vis mer

De har også spekulert i hvem som kunne ha blitt invitert, men som altså ikke ble det: Sam Palmisano (IBM-sjef), Leo Apotheker (HP-sjef), Jeff Bezos (Amazon-sjef), Steve Ballmer (Microsoft-sjef) og Marc Benioff (Salesforce.com-sjef).

Hvorfor nettopp de ikke ble invitert, har ingen noen god forklaring på. Den offisielle forklaringen på bakgrunnen for møtet fra Det hvite hus er uansett:

- Presidenten tok opp sine forslag om investering i forskning og utvikling og om utvidede insentiver til vekst og nyansettelser i teknologiselskaper, sa pressetalsmann Jay Carney i Det hvite hus torsdag.

Flere spørsmål enn svar Ifølge Carney orienterte Obama også teknologilederne om sitt mål om å fordoble USAs eksport i løpet av fem år.

Som New York Times skriver: Møtet kan sees på som en god krimroman, hvor du til slutt sitter igjen med flere spørsmål enn svar.