Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor prøver kongen å kline med Bondevik?

Dagbladets karikaturkonkurranse gir deg svaret! - SV ville ha bildet, men feiget ut, sier kunstneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Etter alt maset fra Frp og Ap om at «Bondevikregjeringen kommer tilbake», bare i enda ondere utgave, så er karikaturjuryen i såpass villrede om hvilket valg vi dekker at vinnerbidraget av Dagbladets karikaturkonkurranse i dag stammer fra 2001.

Ja, det er en skandale, men ettersom de andre bidragene er sendt fra framtida nådde de verken opp, eller tilbake.

Derfor kysset
Vinneren «kysset» er sendt inn av Geir Samuelsen fra Harstad nord for moralsirkelen. Hans minner om Bondevik er ikke av de gode:

KYSSET: - "Kysset" er fritt oversatt av Caravaggios bilde ved samme navn (innfelt av redaksjonen).Den gang skulle SV få den i gave, men de feiget ut da Bondevik gikk tidlig ut åsa at valgkampen kom til å bli "grisete" Neverless, hvis dere allikevel skulle ta den med som et tilbakeblikk så er politikken den samme, men essensen er følgende: Bondevik (Judas i Caravaggio) har nettopp kysset Kong Harald (Jesus) og forrådt landet med sin Høyrepolitikk (ble kritisert for det i 2001). Høyresiden er vaktene (lik Caravaggios)hvor forsvarsminister Kristin Krohn Devold skubber unna Bondevik, mens Jan Petersen tar tak i Kongens ordensbånd som i bildet symboliserer Norgesmakten. Carl i Hagen Lyser opp det helemed lampen, mens disippelen Høybråten flykter til venstre - sniker seg bort, som han enda gjør, skriver Geir Samuelsen.
FOSSILT: Siv vil sier hun vil satse mer på miljøvennlig kraft. Hun vil også bruke mer fossilt brennstoff. Ja, ja. Det ene utelukker vel ikke det andre, skriver Olav Skjærpe Brattli.
...: Elin Kristiansen ga ingen forklaring for denne karikaturen, men pluss i margen for dialektinnslag!
OLJEPENGER: Kristin Halvorsen er fanget i et oljesøl uten like. Er det mulig å vaske henne miljø-ren denne gangen? SV går igjen til valg som miljøpartiet, mens partileder Kristin Halvorsen styrer staten mot enda flere skitne oljepenger som landets Finansminister, skriver Marie Laland Ekeli.
POLITISK TANNPINE: Illustrasjonen tar utgangspunkt i de mer trøblete aspekter av et regjeringssamarbeid, og da spesielt den nylige lanseringen av Eldreplanen 2015 - hvor Liv Signe og Kristin neppe var like begeistret over landsmoderens innblanding. Litt om meg: Jeg lager også tegneserien Optipess som er på trykk som biserie i månedsbladet Kollektivet fra Schibsted. Serien er også å lese på nettsiden min, http://www.optipess.com . (Og ja, link gjerne dit!), skriver Kristian Nygård.
DIKTATUR: Dersom man kan snakke om mindretallets diktatur, er vel Lars Sponheim selve diktatoren. Her er Sponheim og "Min Verden". Forøvrig fritt etter Charlie Chaplin, skriver Olav Skjærpe Brattli.
FREMTIDEN: Her er "fremtiden", skriver Markus Lind.
BURKA: Satsar på at karikaturen er så god at den ikkje treng ytterlegare kommentarar, Kryssar fingrane:-), skriver Oddrun Midtbø.
Fra Illustratør Rolf Jensen.
TYDELIG: Erna Solberg ønsket seg mer og mer og mer tydelig i den beinharde valgkampen..., skriver Elin Kristiansen.
RAMPELYSET: Karl I. Hagen savner rampelyset, sier han sitter hjemme med Eli og roper i stua når han ser de andre politikerne snakke på TV, så han har fått enropert under armen. Siv er i rampelyset, foreløpig. Enkelte mener at kanskjeKarl I. Hagen er jokeren som kommer med i siste sekund, og Eli mener Karlburde hatt en større rolle i valgkampen...Ha en strålende helg,Mvh Camilla Myklebust
LETTLURT: Skriver innsender Alexander Lundgreen.
...: Jonas Enga skrev ikke hva denne karikaturen betyr. Forslags kan gis i kommentarfeltet.

«Bondevik (Judas i Caravaggio) har nettopp kysset Kong Harald (Jesus) og forrådt landet med sin Høyrepolitik. Høyresiden er vaktene (lik Caravaggios) hvor forvarsminister Kristin Krohn Devold skubber unna Bondevik, mens Jan Petersen tar tak i Kongens ordensbånd som i bildet symboliserer Norgesmakten. Carl i Hagen Lyser opp det hele med lampen, mens disiplen Høybråten flykter til venstre - sniker seg bort, som han enda gjør.»

På originalbildet er rollefordelingen byttet om, kongen er judas og Bondevik Jesus.

PISKEN: Av Elin Kristiansen.
PISKEN: Av Elin Kristiansen. Vis mer

- Ja, du er ikke KrF-er?

- Jeg stemte Ap ved valget fordi jeg er skuffa over Kristin, særlig på miljøpolitikken. Men jeg står nok på venstresida, ja, sier Samuelsen til Dagbladet.

Dagblad-redaksjonen utlyste denne valgkampen en konkurranse for leserne der vi oppfordret dere til å sende inn karikaturer, bilde- og fotomontasjer. Vinner får en signert utgave av en Finn Graff-karikatur.

Judas
Han er fornøyd med seieren, dog overrasket ettersom bildet er noen år gammelt.

- Ideen kom etter at han Roy Waage gikk over til Kystpartiet fordi «Bondevik var en Judas som førte Høyre-politikk». Den gang tenke jeg at det kunne gjøres noe ut av det.

NÅR MODER'N ER LANDSMODER: - Illustrasjonen tar utgangspunkt i de mer trøblete aspekter av et regjeringssamarbeid, og da spesielt den nylige lanseringen av Eldreplanen 2015 - hvor Liv Signe og Kristin neppe var like begeistret over landsmoderens innblanding, skriver Kristian Nygård.
NÅR MODER'N ER LANDSMODER: - Illustrasjonen tar utgangspunkt i de mer trøblete aspekter av et regjeringssamarbeid, og da spesielt den nylige lanseringen av Eldreplanen 2015 - hvor Liv Signe og Kristin neppe var like begeistret over landsmoderens innblanding, skriver Kristian Nygård. Vis mer

Samuelsen hevder SV ville ha bildet, men trakk seg etter at Bondevik advarte i media mot en skitten valgkamp.

- De ville bruke det i valgkampen, men feiget ut, sier han.

Konkurranse hele valget!
Bor det en kunstner i deg? Opplever du at dagens politikere gir inspirasjon som kan vises fram gjennom tegning eller bilde- og fotomanipulasjon?

Hver dag kan du sende inn dine bidrag til 2400@db.no og hver uke kåres en vinner. Den heldige mottar en innrammet karikatur av tegner Finn Graff - selvfølgelig signert av mannen selv.

Bidragene har vært på trykk de siste årene i Dagbladet.

Eposten du sender skal hete «karikatur 09» og bildefilene være lesbare med Photoshop, helst i jpg-format.

Husk!
Juryen består av utvalgte medlemmer fra avishuset. Vi har vekslende humor, derfor blir alle typer bidrag tatt i mot med glede! Det eneste kravet er at karikaturen handler om norske politikere som er en del av valget i september.

Vi presenterer vinnere en gang i uka. Hvis du vil, så send med et bilde av deg selv og en begrunnelse og noen ord om bidraget.

Husk også postadressen din (innrammingen tåler ikke å legges i epost).

GJERNINGSMANNEN: Geir Samuelsen fra Harstad. Foto: Trym Ivar Bergsmo
GJERNINGSMANNEN: Geir Samuelsen fra Harstad. Foto: Trym Ivar Bergsmo Vis mer
FOSSILT: Siv vil sier hun vil satse mer på miljøvennlig kraft. Hun vil også bruke mer fossilt brennstoff. Ja, ja. Det ene utelukker vel ikke det andre, skriver Olav Skjærpe Brattli.
FOSSILT: Siv vil sier hun vil satse mer på miljøvennlig kraft. Hun vil også bruke mer fossilt brennstoff. Ja, ja. Det ene utelukker vel ikke det andre, skriver Olav Skjærpe Brattli. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling