- Hvorfor sender man ut Amelie mens Krekar får bli?

- Det er et paradoks, innrømmer statssekretær Pål Lønseth (Ap).

TØR Å SI NEI: For å bevare legitimiteten til asylinstituttet må vi tørre å si nei. Slik kan vi sikre at de som virkelig trenger det får beskyttelse, sier statssekretæren. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET
TØR Å SI NEI: For å bevare legitimiteten til asylinstituttet må vi tørre å si nei. Slik kan vi sikre at de som virkelig trenger det får beskyttelse, sier statssekretæren. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Papirløse Maria Amelie (25) fra Kaukasus, som har levd ulovlig i Norge siden 2003 og ble pågrepet av politiet på Lillehammer i går kveld, blir transportert ut av landet «snarlig».

- Mange syntes det er rart at Amelie blir sendt ut av landet mens Krekar får bli?

- Jeg skjønner at folk reagerer på det. Det er et paradoks. Men det er nå en gang sånn at Krekar vil bli henrettet hvis vi returnerer ham til Irak. Vi returnerer ingen til henrettelse, sier sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.

- Hvorfor må man få Amelie ut av landet?

- Det er ikke regjeringen som besluttet at akkurat hun skal sendes ut. Regjeringene behandler ikke enkeltsaker, men vi har et regelverk som utlendingsmyndighetene må følge. Når man ikke retunerer frivillig må politiet gripe inn. Dette er nedfelt i loven, sier Lønseth.

- Ikke i fare - Kan du garantere at Amelie ikke blir forfulgt der hun blir sendt?

-  Her forholder jeg meg til Utlendingsnemda (UNE). De har konkret vurdert at Amelie ikke er i fare for å bli forfulgt. Dette tar jeg til etteretning. Jeg vil også minne om at saken er prøvd for norsk domstol og at man da ikke fant noen grunn til å mene noe annet enn UNE, sier Lønseth.

- Må tørre å si nei - Så det er ingen grunn til å vurdere denne saken anderledes enn elleres?

PAPIRLØS OG PÅGREPET: Maria Amelie (25) ble pågrepet på Lillehammer i går etter å ha levd papirløs i Norge siden hun kom hit til landet med familien da hun var 16 . Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
PAPIRLØS OG PÅGREPET: Maria Amelie (25) ble pågrepet på Lillehammer i går etter å ha levd papirløs i Norge siden hun kom hit til landet med familien da hun var 16 . Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Det må være likhet for loven, sier Lønseth.

- Hvordan ser du på at regjeringskollegaer fra SV kritiserer utsendelsen?

- Det må stå for SVs regning. Regjeringen har en avklart politikk på innvandring og asyl. For å bevare legitimiteten til asylinstituttet må vi tørre å si nei. Slik kan vi sikre at de som virkelig trenger det får beskyttelse, sier statssekretæren.

FÅR BLI: - Jeg skjønner at folk reagerer på det. Det er et paradoks. Men det er nå en gang sånn at Krekar vil bli henrettet hvis vi retunerer ham til Irak. Vi retunerer ingen til henrettelse, sier sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.   

FOTO: LARS EIVIND BONES / Dagbladet
FÅR BLI: - Jeg skjønner at folk reagerer på det. Det er et paradoks. Men det er nå en gang sånn at Krekar vil bli henrettet hvis vi retunerer ham til Irak. Vi retunerer ingen til henrettelse, sier sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet. FOTO: LARS EIVIND BONES / Dagbladet Vis mer