- Hvorfor sender man ut Amelie mens Krekar får bli?

- Det er et paradoks, innrømmer statssekretær Pål Lønseth (Ap).

TØR Å SI NEI: For å bevare legitimiteten til asylinstituttet må vi tørre å si nei. Slik kan vi sikre at de som virkelig trenger det får beskyttelse, sier statssekretæren. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET
TØR Å SI NEI: For å bevare legitimiteten til asylinstituttet må vi tørre å si nei. Slik kan vi sikre at de som virkelig trenger det får beskyttelse, sier statssekretæren. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Papirløse Maria Amelie (25) fra Kaukasus, som har levd ulovlig i Norge siden 2003 og ble pågrepet av politiet på Lillehammer i går kveld, blir transportert ut av landet «snarlig».

- Mange syntes det er rart at Amelie blir sendt ut av landet mens Krekar får bli?

- Jeg skjønner at folk reagerer på det. Det er et paradoks. Men det er nå en gang sånn at Krekar vil bli henrettet hvis vi returnerer ham til Irak. Vi returnerer ingen til henrettelse, sier sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet.

- Hvorfor må man få Amelie ut av landet?

- Det er ikke regjeringen som besluttet at akkurat hun skal sendes ut. Regjeringene behandler ikke enkeltsaker, men vi har et regelverk som utlendingsmyndighetene må følge. Når man ikke retunerer frivillig må politiet gripe inn. Dette er nedfelt i loven, sier Lønseth.

- Ikke i fare - Kan du garantere at Amelie ikke blir forfulgt der hun blir sendt?

-  Her forholder jeg meg til Utlendingsnemda (UNE). De har konkret vurdert at Amelie ikke er i fare for å bli forfulgt. Dette tar jeg til etteretning. Jeg vil også minne om at saken er prøvd for norsk domstol og at man da ikke fant noen grunn til å mene noe annet enn UNE, sier Lønseth.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer