SKAL VÆRE KLART TIL 22. JULI 2016:  Det omdiskuterte vinnerutkastet til det nasjonale minnesmerket etter 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio /NTB Scanpix.
SKAL VÆRE KLART TIL 22. JULI 2016: Det omdiskuterte vinnerutkastet til det nasjonale minnesmerket etter 22. juli. Foto: Jonas Dahlberg Studio /NTB Scanpix.Vis mer

- Hvorfor skal dere dele Utøya i to ?

Utenlandske journalister og norske kritikere tre år etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen av den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, Trond Henry Blattmann, tok et oppgjør med forsøplingen av det spontane minnesmerket etter tragedien på Utøya for snart tre år siden.

Og overfor Dagbladet imorges gjentok han sin kritikk av han at minnesmerket ikke burde ha vært flyttet, slik det ble av lokale kritikere med hjullaster tidligere i år.

- Minnesmerket ved Lien Gård var et spontant minnesmerke, og spontane minnesmerker flytter man ikke før det kommer et permanent minnesmerke, sier han.

Kritikken av både forsøplingen og flyttingen har utløst en opphisset debatt i kommentarer på Blattmanns Facebook-side.

- Vise takknemlighet
Noen mener det er på tide å vise takknemlighet overfor redningsmennene framfor å klage.

Akkurat den kritikken lar ikke Blattmann gå innpå seg.

- Jeg og mange andre har takket hver og en av de som var med på redningen. Og jeg var med da de fikk Kongens forjenestemedalje. Uvitenheten og sammenblandingen av hvem som har ansvaret for hva, eksisterer fortsatt. Jeg og andre i støttegruppa blir kritisert og spurt om hvorfor vi skal dele Utøyas i to.

- Dele Utøya?

- Ja, folk her hjemme som har engasjert seg i debatten om det nasjonale minnesmerket mener det er noe vi har bestemt. Og vi har fått henvendelser fra utenlandske journalister som spør om det etter å ha sett bilde av vinnerutkastet.

 AVKLARINGSMØTE 28. APRIL I ÅR:  
Advokat Harald Stabell (f.v), ordfører  Per Ragnvald Berger i Hole kommune, Trond Blattmann (representant for de pårørende fra Utøya) og kommunalminister Jan Tore Sanner etter et møte mellom de berørte partene om det omstridte 22. juli-minnestedet. Foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix.
AVKLARINGSMØTE 28. APRIL I ÅR: Advokat Harald Stabell (f.v), ordfører Per Ragnvald Berger i Hole kommune, Trond Blattmann (representant for de pårørende fra Utøya) og kommunalminister Jan Tore Sanner etter et møte mellom de berørte partene om det omstridte 22. juli-minnestedet. Foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg vil svært gjerne få understreke at det er regjeringen som har bestilt det nasjonale minnesmerket. Og det er aldri noen som har foreslått å dele Utøya i to, sier Blattmann til Dagbladet.

Det som er meningen med å lage en åpning i terrenget på Sørbåten - ikke Utøya - er ifølge den svenske kunstneren Jonas Dahlberg
er å symbolisere arret etter tragedien. De utgravde massene skal brukes til et minnesmerket ved regjeringskvartalet.

22. juli i år er Blattmann og andre tillitsvalget blant mange som skal delta i et minnearrangemenet på Utøya. Statsministeren, AUF-leder og AP-lederen er noen av de andre deltakerne.

- 22. juli i mange, mange år
- Hvor lenge kommer det til å bli å bli arrangert 22. juli-markeringer?

- I mange, mange år. I hvilke former det blir, har ikke jeg og kanskje heller ikke så mange andre oversikt over nå. 22. juli neste år skal det det stå et minnesmerke klart ute på Utøya. Og 22. juli 2016 er det fem år siden. Til da skal også det nasjonale minnesmerket stå ferdig, slik kommunalminister Jan Tore Sanner har sagt.

- Vil det fortsatt være behov for en støttegruppe?

- I mange år. Nå tre år etter kan vi jo for eksempel se på forskningsrapportene om alle som sliter fortsatt. Nye folk vil komme og behovene for støtte vil nok endre seg i flere retninger. Men ingen som var og er involvert i det som skjedde 22. juli 2011, er ferdig med dette på tre år.

- FORSØPLET:  Slik så det ut da medlemmer av minnegruppa etter 22. juli besøkte det flyttede minnesmerket. Nå reagerer lederen for minnegruppa, Trond Blattmann, kraftig. Foto: Lisbeth Røyneland/Privat.
- FORSØPLET: Slik så det ut da medlemmer av minnegruppa etter 22. juli besøkte det flyttede minnesmerket. Nå reagerer lederen for minnegruppa, Trond Blattmann, kraftig. Foto: Lisbeth Røyneland/Privat. Vis mer