Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hvorfor skal jeg se etter «den rette» når jeg har flere av dem?

May Kristina Rytterager er relasjonsanarkist, og tror ikke på merkelapper som «kjæreste»

POLYAMORØSE FORHOLD: I denne ukas episode av «Insider FEM» utforskes det på polyamorøse forhold - mennesker som ikke tror på «den eneste ene». Video: Insider FEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I denne ukas episode av «Insider FEM» er det polyamorøse forhold som står i sentrum - mennesker som velger å ikke leve i monogame forhold, men heller tror på at man kan elske flere personer samtidig.

Se videoen øverst i saken.

May Kristina Rytterager er en av personene i episoden som står frem, og hun ser på seg selv som relasjonsanarkist.

- For meg handler det om at enhver relasjon er individuell og jeg er ikke så opptatt av definisjoner, som for eksempel «kjæreste», sier Rytterager til Dagbladet.

Se «Insider FEM» på FEM og Dplay torsdager kl. 21.30.

Begrepet relasjonsanarki er beslektet med polyamori, som vil si å ha flere parallelle kjærlighetsrelasjoner. Relasjonsanarkister fjerner ofte inndelingen av relasjoner i satte bokser som «venn», «kjæreste» etc., og fokuserer på at hver relasjon er unik, og skal finne sin egen «boks».

- Jeg ønsker full frihet

Det hele starta for May Kristina Rytterager da en romantisk relasjon introduserte henne for organisasjonen PolyNorge for rundt to år siden.

- Jeg har lenge visst at jeg er poly, men jeg har savnet en arena som passer spesielt til meg, forteller hun.

Gjennom PolyNorge gikk hun på poly-treff, og fikk møte mennesker i samme situasjon som hun selv.

- Jeg fant og fikk relasjoner som er glad i meg for meg. Jeg ønsker full frihet, og det fikk jeg gjennom det miljøet.

Når hun får spørsmålet om hvorfor hun ser på seg selv som relasjonsanarkist, er svaret enkelt.

- Jeg vil ikke rangere relasjonene mine, og det gjør man ved å gi de «titler». Alle relasjonene mine er like mye verdt, på hver sin måte, forteller Rytterager.

Opplever lite kritikk

Rytterager forteller at hun opplever lite kritikk, motgang og sårende kommentarer. Hun opplever spesielt familien som støttende.

- Familien min er glad i meg for den jeg er, og aksepterer meg. Men klart de blir nysgjerrige, ler hun.

«KNIVTURISME»: Denne ukas episode av «Insider Fem» utforsker Milda nordmenn som drar til Tyrkia for plastiske operasjoner, og vi møter Nora og Maria som skal ta hver sin. Video: Insider Fem Vis mer

Når det gjelder resten av samfunnet, føler hun at hun utelukkende får støtte. Hun tror selv det handler om at hun er såpass ærlig og åpen om hvem hun er.

- Men klart det har vært et par sårende kommentarer på nett, hvor folk forteller meg at dette ikke er ekte kjærlighet. Men der tar de feil. Jeg elsker så mye og så høyt, på forskjellige måter, forteller Rytterager.

Tror ikke på «den rette»

Hun tror ikke på definisjonen «den rette», og forteller at hun har mange fantastiske mennesker som beriker livet hennes.

- Hvorfor skal jeg finne den rette? Jeg har flere av dem, konstaterer hun.

Når det gjelder sjalusi, ser Rytterager på følelsen som mer teoretisk enn praktisk.

- Jeg blir bare kjempeglad når mine relasjoner har det bra, uansett om det er med noen andre eller med meg. Hvis man ikke klarer å unne de det, så er det ikke å være ordentlig glad i noen, tilføyer hun.

FETISJER: Denne ukas episode av «Insider» utforsker fetisjer, og vi møter BDSM-paret Frode og Rakel, samt «Sofia» som tjener tusenvis på trusesalg. Video: Insider Fem Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!