Hvorfor snakker ikke Breivik sant?

Er det galskap eller forsøk på å spre redsel?

SNAKKER IKKE SANT: Anders Behring Breiviks løgner kan være galskap, men også en bevisst plan om å spre frykt, skriver Andreas Wiese. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SNAKKER IKKE SANT: Anders Behring Breiviks løgner kan være galskap, men også en bevisst plan om å spre frykt, skriver Andreas Wiese. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer et nytt angrep innen ett år og tre måneder, hevdet Breivik i retten i går. Samtidig sa han at han ikke har hatt kontakt med de andre cellene han påstår finnes. Men hvis det siste er sant, hvordan vet han da det første?

I går var det etterforskernes tur. Politiet har lagt ned enorme ressurser i etterforskningen av Breiviks terrorhandlinger. Etter 22. juli jobbet 300 mann med saken, etter noen måneder trappet de ned til 150. Fortsatt, mens rettssaken pågår jobber femti personer med etterforskning.

Hva har de funnet? De har ikke funnet spor eller tegn på at Breivik hadde fysiske eller psykiske medhjelpere i sitt terrorangrep. De har ikke funnet tegn til at Tempelridder-organisasjonen finnes i noen av de formene Brevik har beskrevet den, hverken som stor og mektig, eller som fire menn som møttes en gang i London.

Men som en etterforsker sa det: Det lar seg ikke gjør å bevise at noe som ikke finnes, ikke finnes. Man kan bare komme fram til at det ikke finnes tegn på at det finnes, og sannsynliggjøre at  det er svært lite sannsynlig at ting har skjedd på den måten  Breivik hevder.

Breivik påstår at han ble vekket til kamp av Natos bombing av Serbia i 1999, fordi serberne ble hindret i å fordrive Kosovos albanske befolkning inn i Albania. Det kan ikke motbevises, men Breivik viser ingen interesse for saken i mer en 100 nett-innlegg fra den tiden. Tvert i mot er han positiv til USA og positiv til parter som støttet bombingen.

Breivik påstår han ble nøye screenet og utvalgt til organisasjonen på grunn av sine store evner. Men da han ble utvalgt var han en 23 år gammel telefonselger uten videregående, med tre mislykkede firmaer bak seg, uten militærtjeneste. Det er ikke lett å se hvorfor en så kresen organisasjon skulle ha valgt ham, langt mindre hvorfor han fikk i oppgave å skrive gruppas ideologiske manifest.

Breivik hevder han brukte alle pengene sine på å dra til Liberia for å treffe en serbisk leder.  Men alt  tyder på at han dro til Liberia med en drøm om å kjøpe bloddiamanter og sannsynligvis ble lurt trill rundt. Selv hevder han diamantkjøpene var en dekkhistorie, men summen av hans aktiviteter tyder sterkt på at «dekkhistorien» var den virkelige, mens serber-historien nok var mere oppdiktet.

Spriket blir enda større når han skriver om sine treningsleire i Estland og Litauen.  25 til 30 kresent utvalgte meningsfeller møttes i følge Breivik etter grundig utvelgelse og siling av ukjente bakmenn. Men Breivik var i det ene landet i 25 timer brutto, fra flyet landet til det tok av. Det neste besøket tok nitten timer brutto, og begge besøkene ble også brukt til å opprette bankkonto til hvitvasking av penger. Tidsrammen gir ikke reellt rom for Breiviks påståtte terrortreff. Det er langt mere sannsynlig at formålet faktisk var opprettelsen av bankkontoene. Breivik har sannsynligvis brukt sine allerede utførte utenlandsturer til å dikte opp et nettverk og en organisasjon.

Det behøver ikke bety at Breivik tror på disse historiene selv. Han er opptatt av psykisk krigføring. Historiene kan være et bevisst forsøk på å spre frykt og usikkerhet.

Noe av det samme gjelder manifestet, der en serie falske fotnoter har vist seg å være geografiske koordinater for europeiske byer, fulgt av noe som ser ut som en kryptert beskjed. Men hvis man har en krypteringskode, hvorfor ble ikke da de geografiske koordinatene også kryptert? Kanskje fordi fotnotene skulle spre frykt. Det var meningen at de skulle finnes. Da var de var ment for politiet og oss, ikke for meningsfeller.

Møtet i London skal ha vært stiftelsesmøtet for Breiviks tempelriddere. Møtene i Baltikum skal ha hatt flere inviterte. Der hevder han også andre militante kulturkonservative deltok. Han forklarte at de nå er enmanns-celler, spredd i mange land. Celler som kan gå til angrep når som helst, enten under tempelridder-fanen eller som uavhengige terrorister.

Det er noe bevisst vagt ved den beskrivelsen. Den vil kunne romme terrorhandlinger i en rekke land og fra enkeltpersoner, også slike som ikke sier et ord om tempelriddere. Da kan  nesten enhver høyreorienter terrorhandling mistenkes for å stamme fra Breviks hemmelige nettverk.

Dermed kan Breivik påstå at hvilke som helst framtidig høyreorientert terrorhandling egentlig stammer fra hans vage nettverk av uidentifiserte enmannsceller. Da kan han ta sjansen på å hevde at noe vil skje innen ett år og tre måneder. For et eller annet vil nok skje, et eller annet sted.

Det er ikke sikkert at Breiviks riddere var en paranoid vrangforestilling Hvis Breivik hadde som mål å spre frykt, kunne strategien vært effektiv og rasjonell. I hvert fall hvis vi hadde endt opp med å tro på ham.

På samme måte som han påsto han var politi på Utøya, kan ha planlagt å påstå at han ikke var alene, at det fantes flere tikkende bomber der ute. Det påsto han jo da han ble pågrepet. Det påstår han fremdeles.

Det kan være galskap. Men det kan også være en bevisst plan om å spre frykt.

Vis mer