Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor spiser du for mye?

Slankekuren betyr for mange et nytt nederlag. Forskning viser at kiloene ofte kommer tilbake når kuren er avsluttet. Psykolog Charlotte Buhl mener at det er nødvendig å fokusere mer på årsaken til at man spiser for mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tristhet, tomhet, sinne, lengsel, redsel, skyld og skam. Alle følelser kan være utløsende for overvekt, årsaken kan være en kombinasjon av flere undertrykte følelser:

- Mange overvektige klarer ikke snakke om følelser. I stedet brukes mat som trøst for å døyve det som gjør vondt innvendig. Når du spiser får du ro inni deg. På den måten blir utviklingen av overvekt en form for spiseforstyrrelse, sier psykolog Buhl.

Hun mener fokus på maten må komme i andre rekke i slankeprosessen for denne gruppen. Vi har forskjellige følelser knyttet til mat, spising og vår egen vekt.

Du som er overvektig må først finne ut hvilke følelser du knytter til ulike spisesituasjoner.

- Bruk først tid på å kartlegge ditt eget spisemønster. Finn ut når, hvor, og med hvem du spiser, og hvordan du har det når du spiser. Og hvordan du har det etter at du har spist, sier psykolog Buhl, som har 20 års erfaring med behandling av overvektige.

Vekta øker igjen

Boka hennes, «Overvekt og slanking», kom ut i sommer. Buhl tar opp de psykologiske faktorene som kan ligge bak overvekt.

Hun viser til flere studier som fastslår at slankekuren ofte ikke nytter. Effekten er kortvarig:

· Bare 12,2 prosent av en gruppe slankere hadde ikke lagt på seg igjen fem år etter en avsluttet slankekur, viser en amerikansk studie fra 1985.

· I en tilsvarende studie deltok 114 menn og 38 kvinner i et vellykket slankeprogram over 15 uker. Fire år etter hadde bare tre prosent av dem greid å holde vekta, til tross for årlig oppfølging.

· Forskeren Terrence Wilson har sett på alle undersøkelser om langtidsvirkningen av slanking. Tendensen er klar: To år etter avsluttet kur klarte de fleste å holde på vekttapet. Men etter fem år hadde de fleste slankerne fått tilbake kiloene de slanket bort.

- Slankekuren kan gi et indre press som fører til et enda større matinntak. Mange klarer å slanke seg, men psykologiske faktorer gjør det vanskelig å holde på tapet, sier Buhl.

Lang prosess

Ingen våkner plutselig opp som overvektig - det er en langvarig prosess. Derfor må du også bruke lang tid på å bli kvitt kiloene, mener Buhl.

- Å slanke seg innebærer like mye en psykisk som en fysisk endring. Å miste mange kilo over for kort tid kan medføre følelsesmessig forvirring, og dermed enda mer trøstespising for å roe ned følelsene. Går du ned 10 kilo for raskt, kan det faktisk sammenliknes følelsesmessig med å miste en arm, mener psykologen.

- Alle trøstespiser, ofte er det normale endringer i livet som er årsaken til at vi spiser mer. Et dødsfall i familien, ny jobb eller stress kan øke matinntaket, det er ikke noe sykelig ved det. Problemet oppstår dersom maten konstant erstatter noe annet og mer grunnleggende, sier Buhl.