Hvorfor stoppet ikke FN-styrken massevoldtekten?

Krisemøte i FN om seksualisert vold i Kongo.

GREP IKKE INN: Hastemøtet i sikkerhetsrådet forsøker å finne svar på hvorfor en FN-styrke ikke grep inn under en massevoldtekt. Voldtekt som våpen brukes i flere afrikanske land. Soldatene på bildet er ikke de samme som unnlot å gripe inn. Foto: Rebecca Blackwell/Ap
GREP IKKE INN: Hastemøtet i sikkerhetsrådet forsøker å finne svar på hvorfor en FN-styrke ikke grep inn under en massevoldtekt. Voldtekt som våpen brukes i flere afrikanske land. Soldatene på bildet er ikke de samme som unnlot å gripe inn. Foto: Rebecca Blackwell/ApVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Opprørere som voldtar kvinner og barn i Kongo må stilles til ansvar, krever USAs utenriksminister Hillary Clinton. Sikkerhetsrådet vil nå prøve å finne ut hvorfor FN-styrken i landet ikke grep inn under en massevoldtekt nylig.

Ifølge en FN-rapport ble minst 154, trolig flere, barn og kvinner voldtatt og mishandlet av opprørere fra Mai Mai-militsen og den rwandiske hutumilitsen FDLR.

Massevoldtekten skjedde over fire dager, fra 30. juli til 3. august, i småbyen Luvungi i den voldsherjede provinsen Nord-Kivu. Flere av ofrene skal ha blitt utsatt for gjentatte gjengvoldtekter.

- Dette grusomme angrepet er enda et eksempel på hvordan seksualisert vold undergraver forsøkene på å oppnå fred og stabilitet i konfliktfylte områder, sier Clinton.

- Bryter ned moralen Torsdag innkalte Sikkerhetsrådet til et ekstraordinært møte for å diskutere saken og finne ut av hvorfor den fredsbevarende styrken i Kongo, MONUSCO, ikke grep inn og stanset voldsovergrepene.

I fjor vedtok FN en resolusjon som anerkjenner viktigheten av både å forebygge og straffe bruk av seksualisert vold mot sivile som krigstaktikk.

Kirkens Nødhjelp ber om fortgang i arbeidet med å styrke politi og rettsvesen i Kongo slik at flere overgripere blir tatt og stilt til ansvar.

- Disse voldtektene er brutale og sjokkerende. Hendelsen er dypt tragisk, både for kvinnene som har blitt voldtatt og deres familier. I Kongo er det dessuten svært få overgripere som blir straffet. Dette bryter ned moralen i hele samfunnet, sier Kirkens Nødhjelps programsjef i Øst-Kongo, finske Inkeri Auramaa.

Krigstaktikk Krigen i Kongo sluttet i 2003. Men kampen om landets store forekomster av blant annet tinn, kobber, kobolt, diamanter og gull fortsetter for fullt. Fortsatt med sivilbefolkningen som ofre.

Væpnede grupper som Mai Mai og FDLR bruker systematisk voldtekt som våpen i kamp om å sikre seg tilgang til de verdifulle mineralene.

- Omfanget av disse voldtektene viser at dette er en bevisst stridstaktikk. Gruppene som står bak, bruker voldtekt for å tvinge mennesker på flukt, ødelegge den sosiale ordenen, og ta over jord, eiendeler og ressurser, sier generalsekretær Marte Gerhardsen i CARE.

- Dette vil fortsette så lenge verden ikke gjør mer for å stoppe den ulovlige handelen med mineraler, sier hun og tar til orde for flere internasjonale tiltak for å få stanset denne handelen.

Tusenvis voldtatt MONUSCO, og forgjengeren MONUC, har vært til stede i Kongo siden 1999. Styrken teller 20.000 mann og består stort sett av soldater fra Den afrikanske union (AU).

Ifølge FN-talsmann Martin Nesirky fikk ikke styrken vite om massevoldtekten før over en uke etter at den hadde funnet sted.

Eksakte tall over ofre for seksualisert vold i Kongo er vanskelige å få fordi det er mange voldtekter det aldri blir meldt om. Frykten for represalier er stor.

Men tall fra FN antyder at minst 5.400 kvinner ble utsatt for grov voldtekt av opprørssoldater i naboprovinsen Sør-Kivu bare i de tre første kvartalene i fjor.

Krigen i Kongo fra 1998 til 2003, og uroen og den humanitære katastrofen som har fulgt i kjølvannet av den, har krevd minst 5,4 millioner menneskeliv.

(NTB)

USAs utenriksminister Hillary Clinton krever at opprørere som voldtar kvinner og barn i Kongo må pågripes og stilles til ansvar.  Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
USAs utenriksminister Hillary Clinton krever at opprørere som voldtar kvinner og barn i Kongo må pågripes og stilles til ansvar. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer