JORDBRUKSOPPGJØRET:

- Hvorfor subsidierer staten kjøtt de vil vi skal spise mindre av?

Robert Eriksson, direktør i Sjømatbedriftene, ber regjeringen kutte 20 prosent i subsidiene på storfekjøtt.

BRANNFAKKEL: Robert Eriksson, direktør i Sjømatbedriftene, kaster en brannfakkel inn i jordbruksforhandlingene når han oppfordrer sin tidligere regjering til å kutte i subsidiene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BRANNFAKKEL: Robert Eriksson, direktør i Sjømatbedriftene, kaster en brannfakkel inn i jordbruksforhandlingene når han oppfordrer sin tidligere regjering til å kutte i subsidiene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag formiddag går startskuddet på årets jordbruksoppgjør når landbruksorganisasjonene leverer sine krav til landbruksminister Olaug Bollestad.

- Regjeringen kan begynne med å kutte subsidiene på storfeproduksjon med 20 prosent. Jeg er stolt av å tilhøre en næring som er subsidiefri. Dette handler ikke om at jeg vil landbruket til livs, men jeg vil ha fair play i kjøledisken, sier Robert Eriksson.

Erna Solbergs tidligere arbeidsminister styrer nå Sjømatbedriftenes organisasjon. Fra sin nye talerstol hevder Robert Eriksson at det er logiske brister i dagens matpolitikk.

- Henger ikke på greip

- Med formål om å bedre folkehelsen jobber regjeringen for å øke forbruket av sjømat med 20 prosent fram til 2021, sier Sjømatsjefen.

- Da henger det ikke på greip å fortsette å subsidiere entrecôten med 70 kroner kiloet. Resultatet er at butikkprisen på entrecôte er 229 kr per kg mot 255 kr per kg for fersk skinn- og beinfri laksefilet.

- Regjeringen bruker dermed kanskje det mest effektive virkemidlet, subsidier, for å regulere prisen i butikken. Uten subsidier ville entrecôten kostet 300 kr kiloet, sier Robert Eriksson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.