- Hvorfor svikter dere oss?

Det er ei trist jul i Betlehem. Folk mangler melk, brød og medisiner. Over 70 prosent er uten arbeid. Den kristne befolkningen i Jesu fødeby føler seg forlatt av Europas kristne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BETLEHEM (Dagbladet): Betlehem er så godt som folketom. Suvenirbutikker, hoteller og restauranter er stengt. Juletre, lys og dekorasjoner finnes ikke. Og den israelske hæren okkuperer byen.

- Jeg forstår virkelig ikke hva som skjer. Hvorfor denne stillheten fra Europa? Vi føler oss forlatt av verdens kristne, sier sjefpresten for Fødselskirken i Betlehem, Amjad Sabbara.

SJEFPRESTEN har hatt ei tung adventstid i år. De tre første søndagene i advent kom det knapt folk til gudstjenestene hans. Den israelske hæren okkuperte byen, og innbyggerne hadde portforbud. Dermed var det bare de aller modigste troende som torde å lure seg ut i gatene og inn i Fødselskirken.

- Folk føler seg veldig alene og forstår ikke hvorfor ingen presser Israel til å trekke seg ut av byen vår i julehøytida. Vi har det veldig vanskelig, sier fader Amjad og sukker.

Presten ser tomt ut i lufta. Øynene hans er store og svarte.

- Det å be er en menneskerettighet. Men nå får ikke folk lenger komme til kirken. Når situasjonen er så ille som nå, ville det ha hjulpet mange å få komme hit og be. Da ville resten av uka blitt litt enklere, sier fader Amjad.

Amjad Sabbara syntes at jula i Betlehem var veldig trist allerede i fjor. Fødselskirken, som tidligere år var smekkfull av lokale og tilreisende, var halvtom. I år er den eneste feiringa midnattsmessa.

- I år blir julefeiringa enda verre. I verste fall gir israelerne oss portforbud, frykter fader Amjad.

I LØPET AV DE SISTE to åra har hele 1500 kristne palestinere flyttet fra Betlehem til Canada, Australia og Sør-Amerika. Arbeidsledighet og frykt for framtida fikk dem til å emigrere. Nå frykter borgermester Hanna Nasser og fader Amjad at den kristne befolkningen i Betlehem sakte, men sikkert forsvinner. I 1948 var det 95 prosent kristne i Betlehem. I dag er den kristne befolkningen i Jesu fødeby sunket til 45 prosent.

- Vi håper at de kristne fra Europa kommer tilbake hit for å gi oss håp. Hvis ikke er jeg redd for at de levende steinene i Betlehem forsvinner. De kristne må tenke på sine brødre i det hellige land, sier faderen.

Også den kristne borgermesteren Nasser er redd for fraflytting.

- Hvis vi ikke får fred snart, vil enda flere kristne forlate landet. Til slutt er jeg redd for at det bare er prestene igjen i Fødselskirken, sier Nasser. Også han føler seg sviktet av verdens kristne befolkning.

- Mens muslimene gjør alt for å komme til Mekka, ser det ut som at vi er sviktet av de kristne. Da spør jeg meg selv: Hvorfor kommer ikke de kristne til Betlehem - hvor de har sine røtter. Har de mistet trua, spør borgermesteren fortvilt.

UT AV FØDSELSKIRKEN kommer 77-årige Olga Asfoura med tårer i øynene. Oppholdet i den hellige kirken ble nesten for sterkt for Betlehem-kvinnen. Spesielt siden hun to søndager i desember ble forhindret i å komme på grunn av portforbud.

- Hva galt ha vi gjort? Det eneste vi ønsker er å leve i fred. Å få be i fred. Noen må hjelpe oss, sier hun.

Før hun ønsker norske lesere en riktig god jul.

VIL HA FRED: 77-årige Olga Asfoura er fortvilt over situasjonen i Betlehem. Hver dag ber hun til Gud om at palestinerne i Jesu fødeby snart skal få leve i fred.
MISTER HÅPET: - Situasjonen i Betlehem har aldri vært verre enn nå. Dere kristne må nå tenke på deres brødre i det hellige land, mener sjefpresten for Fødselskirken i Betlehem, Amjad Sabbara.