«Hvorfor tar du ikke livet av deg?»

Det står det på et spørreskjema som 1000 svensker fikk tilsendt for en uke siden. Avsender: Forskende leger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Enten du har tenkt på det eller ikke, er vi interesserte i å få vite hvilke grunner du har for ikke å begå selvmord, skrev Helseuniversitetet i Linköping. Folk som ikke hadde svar på rede hånd, fikk hjelpsomt nok forslag til forklaringer.

- Fordi jeg er feig og ikke tør å gjøre det, lød for eksempel svaralternativ nummer 26. De to legene bak spørreskjemaet, Eugen Dobrov og Lars-Håkan Torell, møter nå skarp kritikk fra kolleger som reagerer sterkt på det fire sider lange skjemaet.

«Lettere hårreisende»

- Dette er lettere hårreisende og støtende, sier sjefoverlege Lennart Brimstedt ved psykiatrisk senter i Norrköping i sørvest for Stockholm til avisen Folkbladet. Psykiateren Gunnar Ahnlund reagerer også sterkt på formuleringene i utspørringen.

- Hvis man sliter med paranoide tanker, har dårlig psykisk helse eller er inne i en depresjon, kan dette skjemaet tolkes som en oppfordring: Nå er det på tide å gjøre noe med problemene, sier Ahnlund.

Formuleringene i skjemaet er ikke noe forfatterne har hentet ut fra tomme luften. Spørsmålene er av en type som brukes i psykiatrisk behandling, men da i direkte og personlige samtaler mellom lege og pasient.

Uklare tanker

- Om noen går med selvmordstanker, bruker man en omvendt formulering for å holde pasienten i live, sier Brimstedt. Hensikten er å sette ord på uklare tanker, og dermed få pasienten til å innse hvilken fare hun eller han svever i.

Doktorene Dobrov og Torell kan på sin side ikke forstå at spørreskjemaet kan opprøre noen. -Hensikten med undersøkelsen er jo å få fram livsbejaende momenter, sier Dobrov ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

En nøyaktig tilsvarende undersøkelse er allerede gjennomført i USA, Canada og Australia, uten at noen så ut til å ta skade av det. Da må svenskene også tåle å bli spurt om hvorfor de ikke tar livet av seg, mener de to legene.

(NTB)