Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvorfor valgte 17 unge å ta livet sitt?

En selvmordsepidemi kan ha rammet det lille samfunnet, mener norsk selvmordsprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da 16 år gamle Jenna Parry ble funnet død denne uken, ble hun det 17. selvmordsofferet i den lille byen Bridgend i Wales på bare 13 måneder.

Ifølge politiet er det ingenting som tilsier at ungdommene har vært del av noen selvmordspakt, selv om flere av dem kjente hverandre. Lokalsamfunnet leter nå etter svar på hvorfor tragedien har rammet dem.

Tull

I Storbritannia mener de fleste at de mange selvmordene i Bridgend skyldes en smitteeffekt der de unge kopierer hverandre. Men ikke alle er enige.

- Ingenting er mer tragisk enn unge mennesker som tar livet sitt. Da er det desto viktigere å forholde seg rasjonelt til det, skriver Mick Hume, en spaltist i The Times.

- Selvsagt er et selvmord et for mye, men det samme gjelder en uriktig historie om en selvmordsepidemi som kan gi landet panikk, skriver han.

Han mener man må slutte å lete etter en felles årsak til de 17 dødsfallene.

- Årsakene til at unge mennesker velger å gå til et slikt skritt er ofte så personlig til at det er umulig å lage en teori der alle passer. En person som forsøkte å ta livet sitt sa følgende til The Times. «Jeg hadde en masse kviser og trodde jeg aldri kom til å ha sex. Så enkelt var det.» Det er ingen enkel kur som passer for alle som lider av depresjon, skriver Hume.

SELVMORDSOFRE: Fra venstre: Jenna Parry (16), Nathaniel Pritchard (15), Leigh Jenkins (22), Dale Crole (18), Angie Fuller (18), Luke Goodridge (20), Gareth Morgan (27), David Dilling (19), Kelly Stephenson (20), Zachery Barnes (17), Thomas Davies (20), Liam Clarke (20) og Natasha Randall (17). Alle bildene har vært publisert i britisk presse i sammenheng med omtale av saken. Foto: WALES NEWS SERVICE
SELVMORDSOFRE: Fra venstre: Jenna Parry (16), Nathaniel Pritchard (15), Leigh Jenkins (22), Dale Crole (18), Angie Fuller (18), Luke Goodridge (20), Gareth Morgan (27), David Dilling (19), Kelly Stephenson (20), Zachery Barnes (17), Thomas Davies (20), Liam Clarke (20) og Natasha Randall (17). Alle bildene har vært publisert i britisk presse i sammenheng med omtale av saken. Foto: WALES NEWS SERVICE Vis mer

- Føler de er del av noe større

Professor i suicidologi og leder ved Seksjon for selvmordsforskning og forebygging ved Universitetet i Oslo, Lars Mehlum, mener derimot at Bridgend kan være rammet av en selvmordsepidemi.

- Ungdom kan bli fanget inn av sympati for offeret og følelse av å være en del av noe større. Slik kan også unge som ellers ikke ville gått til et slikt skritt ta livet sitt. Lokale epidemier er et velkjent fenomen. Det skjer også her hjemme, sier professor i suicidologi og leder av Seksjon for selvmordsforskning og forebygging ved Universitetet i Oslo Lars

Mehlum.

Lett å glorifisere offeret

En epidemi kan starte med ett selvmord som får stor oppmerksomhet i lokalmiljøet.

- Det begynner gjerne med en person som tar livet sitt hvor det blir stor stohei i lokalmiljøet. Kanskje holdes det et stort minnesamvær med en stor krets av mennesker, masse blomster og masse ungdom. I slike sammenhenger er det lett å glorifisere personen som er død. Av og til blir vedkommende framstilt som modig og sterk, nesten som en helt. Man skal være veldig forsiktig med dette. Andre, spesielt unge mennesker, kan tenke at det var et tøft valg.

Barn og ungdom lar seg letter påvirke til selvmord enn voksne.

image: Hvorfor valgte 17 unge å ta livet sitt?

- Barn og unge er veldig lærenemme. Modellæringen blir sterkere dersom man innbyr til identifisering med den døde. I en slik situasjon bør man heller si " vi er så lei oss for at dette har skjedd. Vi skulle ønske vi så at denne personen sleit. Følelsen av å være litt mislykket, usikkerhet - og letingen etter meningen med livet er en del av det å være ung. Mange har også psykiske problemer. Det er viktig å peke på at det finnes andre

løsninger, siker Mehlum.

Informasjon viktig

Likevel bør ikke pressen unngå å skrive om selvmord, mener Mehlum.

- Selvmord er et alvorlig samfunnsproblem som det er viktig å informere om. Det er bra å informere om dette og om hva vi kan gjøre for å forebygge. Men det som skrives må ikke bli sensasjonspreget, sier han.

Ifølge Mehlum er det heller ikke farlig å ta opp temaet selvmord i samtale hvis man tror at noen sliter.

- Hvis det ser ut som om noen har problemer så spør om de har det vanskelig. Får du inntrykk av at de er i faresonen for å ta livet sitt så spør. Det er en myte at man da kan så tanken om selvmord. Unge i dag kjenner godt til dette temaet. Unntaket er små barn. Jeg ser ingen grunn til å ta opp selvmord med dem, dersom det ikke er tvingende nødvendig,

sier han.

Synes du det er vanskelig å leve? Her kan du få hjelp:

BRIDGEND: Den tidligere gruvebyen leter etter svar på hvorfor 17 unge mennesker har tatt livet sitt i løpet av kort tid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media