Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skandinavias uløste saker:

Hvorfor ville svenske Pernilla ha følge hjem? Og var det Helena som skrek sommernatta i 1992?

Dette er gåtene som aldri er blitt løst.

UOPPKLART: Pernilla Theorin (31) og Emilie Meng (17) ble begge funnet drept. Helena Andersson (22) forsvant for over 20 år siden, men er aldri blitt funnet. FOTO: Expressen / Politiet i Danmark.
UOPPKLART: Pernilla Theorin (31) og Emilie Meng (17) ble begge funnet drept. Helena Andersson (22) forsvant for over 20 år siden, men er aldri blitt funnet. FOTO: Expressen / Politiet i Danmark. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 12. august 2006 er Pernilla Theorin (31) i utdrikkingslag sammen med sine ti venninner i Högbyns friluftsanlegg for å klatre i det svenske tettstedet Fagersta. Stemningen er god. Pernilla, som er idrettsjente, koser seg og gjennomfører klatreløypa flere ganger.

Klokka 18. på kvelden spiser venninnene middag før de drar inn til sentrum av den lille byen Avestad i Dalarna, skriver svenske Expressen.

Pernilla er i godt humør. På nattklubben Star treffer hun en ekskjæreste som hun snakker lenge med i baren.

Det siste venninnene ser til Pernilla er når de forlater nattklubben.

Dagen etter blir Pernilla funnet død i sin egen leilighet.

SISTE BILDET: Pernilla Theorin ble fotografert i et utdrikkingslag dagen før hun ble drept. Gjerningsmannen hadde tatt med seg klærne hun hadde på seg. Foto: Expressen
SISTE BILDET: Pernilla Theorin ble fotografert i et utdrikkingslag dagen før hun ble drept. Gjerningsmannen hadde tatt med seg klærne hun hadde på seg. Foto: Expressen Vis mer

Følte at hun ble forfulgt

Ifølge aktor P.G Persson tar Pernilla følge med sin tidligere kjæreste hjemover etter at nattklubben stenger klokka 02.00. Hun skal ha gått hjem alene fra hans leilighet i sentrum.

22. august 2006 melder Expressen at Pernilla Theorin skal ha følt at hun ble forfulgt i omtrent en måned før hun ble drept.

- Jeg vet ikke om hun ble det, men det var sånn hun følte det, fortalte et familiemedlem til avisa.

På den ti minutter lange gåturen hjem fra ekskjærestens leilighet ble Pernilla sett av flere vitner.

FORFULGT?: Ifølge et familiemedlem skal Pernilla Theorin følt at hun ble forfulgt i tiden før hun ble drept. Foto: Expressen
FORFULGT?: Ifølge et familiemedlem skal Pernilla Theorin følt at hun ble forfulgt i tiden før hun ble drept. Foto: Expressen Vis mer

En ung mann så en ensom kvinne rundt 20 meter unna ekskjærestens bolig. Etterforskerne har konkludert med at kvinnen var Pernilla Theorin.

Ville ha følge hjem

Et annet vitne har fortalt at hun tok følge med en kvinne som følte seg ensom og som ville ha selskap på veien hjem. Klokka 03.30 sier vitnet farvel til Pernilla ved Pernillas dør noen få hus bortenfor vitnets eget hjem i Axel Jonsons vei.

Rett etter klokka 06. om morgenen hører et annet vitne et «veldig leven» fra Pernillas leilighet. Vitnet, som var på vei til en nabo av Pernilla, har fortalt at det hørtes ut som dører som ble slengt igjen og låst inne i leiligheten.

20 minutter etter bråket rykker politi og brannvesen ut til melding om brann på adressen.

Pernilla Theorin blir funnet død. Klærne og skoene Pernilla hadde hatt på seg i utdrikkingslaget er borte. Obduksjonen viser at hun døde før brannen brøt ut. Ifølge politiet var brannen blitt påsatt for å skjule bevis.

Hennes ekskjæreste har ikke vært mistenkt for drapet, men andre menn har vært i politiets søkelys og blitt pågrepet og mistenkt. Like mange ganger er de blitt sluppet fri. Hvem som sto bak gjerningen er fortsatt et mysterium for politiet.

Flere mistenkte

En 36 år gammel ishockeyspiller får mye oppmerksomhet fra politiet under etterforskningen av drapet. Etter å ha vært i avhør i forbindelse med etterforskningen blir han pågrepet i 2007.

Til politiet nekter han for at han noen gang har vært i Pernillas leilighet. Når politiet konfronterer ham med at de har funnet hans DNA i leiligheten forandrer han forklaring og opplyser at han har vært der to andre ganger, men sier at han ikke har vært der drapsnatta.

Han blir seinere sluppet fri grunnet mangel på bevis, men blir igjen pågrepet og mistenkt for drapet september 2012.

Ifølge Expressen øyner familien igjen et håp om at saken skal få en avslutning.

Omtalt som gjennombrudd

Aftonbladet omtaler pågripelsen av mannen som et gjennombrudd. Denne gangen har et vitne stått fram og fortalt at han så mannen ved Pernillas leilighet mordnatta.

Pernillas søster Anna uttaler at hun tror politiet har pågrepet riktig gjerningsmann. 36-åringen har sagt at hans DNA er blitt funnet i Pernillas leilighet fordi de to hadde en relasjon. Ifølge søsteren er ikke dette sannsynlig.

Men like etter, i oktober samme år, blir mannen igjen satt fri. Ifølge Aftonbladet har ikke politiet godt nok grunnlag til å kunne tiltale mannen.

Theorins familie har ennå ikke fått svar på hva som skjedde med Pernilla augustnatta for over ti år siden.

Helena (22) forsvant sporløst

En annen sak som rystet Sverige var Helena Anderssons forsvinning i 1992. Sommeren hun forsvant bodde 22-åringen og storesøsteren Ulrika hos sine foreldre i Mariestad i Västra Götalands län. Helena har planer om spare penger. Hun ville oppleve eventyr. Planen var å reise. Seinere ville hun bli lærer, skriver Expressen.

Sommerkvelden 14. juni gleder de to søstrene seg til å dra på innflyttingsfest hos venner. Festen fortsetter utover natta på byens hotell i Mariestad. Ulrika drar hjem før Helena.

- Om natta ringer Helena søsteren fra hotellet og forteller hvor gøy hun har det. Jeg sier at hun skal vekke meg når hun kommer hjem slik at vi kan drikke te og prate mer. Jeg ber henne om å ta en taxi, sier Ulrika.

Men Ulrika blir aldri vekket.

IKKE FUNNET: Helena Andersons sko ble funnet i nærheten av foreldrenes hjem dagen etter at hun forsvant i 1992. Hun er fortsatt ikke funnet. Foto: Expressen
IKKE FUNNET: Helena Andersons sko ble funnet i nærheten av foreldrenes hjem dagen etter at hun forsvant i 1992. Hun er fortsatt ikke funnet. Foto: Expressen Vis mer

Fant skoene

Om morgenen står Helenas seng urørt. Søsteren blir mer og mer urolig etter som timene går.

Politiet finner Helenas sko bare hundre meter fra foreldrenes hus. Skoene hadde blodflekker og ble funnet nær en sti ved skogkanten. Hennes ringer blir også funnet i nærheten.

Ved lekeplassen på andre siden av skogsstien har vitner sett en hvit bil forsvinne fra stedet den samme natta. Vitner skal også ha hørt en kvinne skrike på tidspunktet Helena forsvant.

Hvem sto bak forsvinningen og hva skjedde med Helena? Var det mannen med pilotbrillene som ble sett sammen med Helena natta hun forsvant? Eller kan det ha vært flere gjerningsmenn?

Mistenkt husket ingenting

Så seint som i 2017 ble en mann arrestert og mistenkt for å ha drept Helena. Mannen ble seinere sluppet fri. Ifølge politiets etterforskningsleder Lars Johansson hadde politiet fortsatt mistanke mot mannen.

Mannen var på festen denne sommerkvelden. At han hadde på seg pilotsolbriller skal ha vært et viktig spor.

Et vitne skal ha sett en kvinne med like bukser som Helena Andersson gå sammen med en uidentifisert mann på en gangbru i nærheten av hotellet. Mannen skal ha hatt på seg denne typen solbriller.

TO GJERNINGSPERSONER? Den svenske kriminologen og forfatteren Leif GW Persson mener det er to gjerningspersoner som står bak Helena Anderssons forsvinning. Han har også uttalt at han vet hvem de er. Foto: Bjørn Langsem
TO GJERNINGSPERSONER? Den svenske kriminologen og forfatteren Leif GW Persson mener det er to gjerningspersoner som står bak Helena Anderssons forsvinning. Han har også uttalt at han vet hvem de er. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Til svenske P4 Skaraborg har mannen selv fortalt at han verken hadde alibi eller husker hva han gjorde natta Helena forsvant. Han nekter for at han er en drapsmann.

Ifølge mannen var han sammen med Helena på hotellet i Mariestad. Han skal ha hjulpet henne med å ringe, men husker ikke noe mer fra kvelden da han var beruset. Mannen har fortalt at han skilte lag med Helena utenfor hotellet.

Leif GW Persson mener det er to gjerningsmenn

Den kjente svenske kriminologen og forfatteren Leif GW Persson er imidlertid overbevist om at den mistenkte mannen er uskyldig.

- Jeg tror ikke på dette. Jeg tror det er to gjerningsmenn og jeg har en bestemt forestilling om hvem det er. Det er ikke personen som er arrestert, har Persson, som selv har vært involvert i etterforskningen, tidligere uttalt til Expressen.

På spørsmål om hvorfor han tror det er to gjerningsmenn svarer han:

- Det kan jeg ikke gå inn på. Det er hemmeligstemplet i og med at det er en pågående etterforskning.

Helena Andersson er ennå ikke blitt funnet.

Hvem drepte Emilie Meng?

24. desember 2016 ble 17 år gamle Emilie Meng funnet død i Danmark etter å ha vært savnet i et halvt år.

Natt til søndag 10. juli hadde Emilie og noen venninner vært på byen i Korsør for å feire at de hadde fått eksamenskarakterene fra første året på Slagelse Gymnasium. Etter at hun skilte lag med venninnene har ingen sett henne i live.

Emilie og to venninner tok farvel nøyaktig klokka 04.07. Emilie ville gå de fire kilometerne hjem mens de to andre tok drosje. Klokkeslettet er basert på når taksameteret ble satt i gang.

Politiet arbeidet etter flere teorier om hva som kunne ha skjedd med Emilie.

FORSVANT: Ble Emilie Meng (17) bortført av føreren av en hvit bil ved Korsør stasjon? Spørsmålet om hva som skjedde med den danske tenåringen er fortsatt ubesvart. Foto: Politiet
FORSVANT: Ble Emilie Meng (17) bortført av føreren av en hvit bil ved Korsør stasjon? Spørsmålet om hva som skjedde med den danske tenåringen er fortsatt ubesvart. Foto: Politiet Vis mer

En av dem er at hun satte seg på et tog i retning København, eller en annen dansk by, samme natt som hun forsvant. Teorien ble seinere avvist.

- Det siste vi vet sikkert om henne er at hun befant seg på Korsør stasjon denne morgenen. Etter det finnes ingen sikre spor, har visepolitimester Søren Ravn-Nielsen tidligere uttalt til Dagbladet.

Funnet

Julaften 2016 ble hun funnet av forbipasserende i en dam i nærheten av byen Borup på Sjælland. Dette er omtrent 70 kilometer fra Korsør.

Politiet var raske til å slå fast at Meng var utsatt for noe kriminelt, men har ikke gitt noen opplysninger om dødsårsaken.

Emilies telefon er ikke funnet, heller ikke hennes håndveske.

Sommeren 2017 håpet politiet at de hadde funnet et viktig spor i saken. De offentliggjorde et videoopptak fra Korsør stasjon, hvor man kan se baksiden av en hvit bil, som med stor sannsynlighet er en Hyundai i30.

Etter dette fikk politiet inn 270 tips, skriver avisa BT. Særlig ett vitne skal ha vekket politiets interesse. En kvinne kontaktet politiet og fortalte at hun hadde sett en bil og en mann som muligens kunne knyttes til Mengs forsvinning.

Ifølge Vestsjællandske Distriktsblade kjører bilen fra parkeringsplassen og rundt Korsør stasjon klokka 04.07 den 10. juli 2016. Det er det samme tidspunktet som Emilie forsvant.

Manglet mobilsignaler

Natta da Meng forsvant gikk mobilen hennes tom for strøm. Ifølge Berlingske Tidende er mobil på nett politiets viktigste sporingsverktøy. Uten signalene fra Mengs mobil kan jakten på drapsmannens mobil være like vanskelig som å finne nåla i høystakken.

Likfunnet utvidet telefonsøket til å finne koplinger mellom 20 000 telefonnumre registrert på basestasjoner på den 65 kilometer lange strekningen mellom Korsør, der Emilie forsvant, og Borup, der liket ble funnet.

Hevdet å ha hørt pikestemme

Danmarks befolkning deltok også i leteaksjonen etter Meng, deriblant gruppen «Forsvundne personer». I løpet av etterforskningen fikk gruppa mistanke om at hun befant seg i et bestemt hjem i Korsør, skriver Berlingske Tidende.

En nabo satte opp avlyttingsutstyr for å avlytte mannens hus. Politiet ransaket mannens hjem hele fem ganger etter at naboen mente at han hadde hørt en pikestemme gjennom veggen.

Tipset viste seg å være et blindspor.

I et intervju med Ekstra Bladet ett år etter drapet, pekte politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falster, Kim Kilvert, på erfaringer fra andre kriminalsaker der det «endelige sporet» først har kommet etter lang tid.

- Noen i gjerningsmannens nærmeste omgangskrets må vite noe. Og nå appellerer vi om at disse «noen» tar til fornuft og går til politiet.

MINNESTUND: Det ble arrangert minnestund ved Korsør stasjon i Danmark etter at liket etter Emilie Meng ble funnet. Foto: Rene Lind / Scanpix Danmark / NTB scanpix
MINNESTUND: Det ble arrangert minnestund ved Korsør stasjon i Danmark etter at liket etter Emilie Meng ble funnet. Foto: Rene Lind / Scanpix Danmark / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media