HVORFOR?

Noen har gjort det utenkelige. De har tatt barn som gisler, og gjort det de kunne for å drepe så mange av dem som mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROPENE STIGER

mot himmelen når Beslan begraver sine døde. Familier går til hverandre i det som synes som et evig gravøl. De kondolerer og kondolerer i en evig runddans av sorg og fortvilelse. Høytidelig kommer de, mennene først, så bryter også de ut i gråt.

De døde skal kjøres på gravplassen og legges i jorda, det skal tas farvel etter at rundt 600 mennesker ble massakrert i en gisselaksjon mot en skole. Alle i Beslan har en slektning eller en venn som er død. Mange har mange. Hele familier er utslettet. I en tom leilighet i Beslan sitter en mann alene. Han har mistet kona og alle sine tre barn. Dagbladet spør familien vi bor hos, om han vil snakke med oss.

-  Snakke. Han kan ikke snakke, har han blitt ravende gal? spør husvert Khashmil Kuzov. Ropene fra de sørgende går fra stønn til fistel. Sammen er de et kor som stiger mot himmelen og spør: Hvorfor?

DE SA DE VAR MUSLIMER

, de ba barna og de voksne be før de skulle dø. De leste vers fra Koranen. Men det er en merkelig flokk av religiøse fanatikere som sto bak gisselaksjonen.

Russisk TV har meldt at mange av dem var dopet på narkotiske stoffer, og at flere jenter ble voldtatt. En kilde som gjorde tjeneste som heimevernsinnkalt på et sykehus, sier til Dagbladet at han selv så ei jente med bryster som var skåret av. Han sa at det var flere jenter som hadde fått brystene sine skåret av. Står vi overfor muslimske fundamentalister eller hardbarkede kriminelle som også bedriver seksualisert vold?

Blant de 32 terroristene var det en afrikaner og ni arabere. Det var russere med. Men det mest fantastiske er at en av terroristene var en mann fra Ossetia, som selv hadde gått på skole nummer 1 i Beslan.

RUSSLANDS PRESIDENT

Vladimir Putin har vært flittig til å understreke at det var internasjonal terrorisme som rammet Beslan, og han har støtte i de fakta vi så langt har om gisseltakerne.

Internasjonal terrorisme eller tsjetsjensk selvstendighetskamp? Det er ikke det som opptar slektningene til Zolina Dezegejeva (10), der de sitter rundt kista hennes i en liten pickup, etter gravølet, før kista kjøres til gravplassen.

-  Alt du gjorde, var godt. Farvel min lille jente, skriker bestemor mot den grønne kalesjen på pickupen. Kalesjen gjør at skriket mot himmelen må gå i vinkel, før også det stiger mot himmelen.