Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hybrid-mamma fikk ekte ulver

Det hardt prøvede ulveparet i Våler-traktene i Østfold har på ny fått valper. Og denne gangen er ikke avkommene ulvehunder, men ekte ulver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt i år har ulveflokken ikke tatt en eneste sau. I fjor tok flokken cirka 100 sauer i Østfold, nærmere bestemt i det tettbefolkede området vest for Glomma. Da det viste seg at valpene var ulvehunder, eller såkalte hybrider, fattet Miljøverndepartementet straks fellingsvedtak. Alle fem valpene ble enten skutt eller avlivet på annen måte.

Det var da klart at den unge ulvehannen bare var pleiefar til ulvehundene. Ulveparet har imidlertid holdt sammen siden.

«Skyr» sau

- Vi fikk merket denne hannen i vinter og har siden fulgt ham tett. Det er overhodet ingen tvil om at paret har fått valper. Vi vet ennå ikke hvor mange. Valpene er nå ganske store og deltar sammen med foreldrene på jakt. Det oppsiktsvekkende er at flokken ikke har tatt en eneste sau i år, sier seksjonsleder hos fylkesmannen i Østfold Rune Bergstrøm.

Den utskjelte og til dels forhatte ulveflokken holder nå til noe lenger nord i det vestlige Østfold-reviret, nærmere bestemt i Våler/Hobøl-traktene, der hiet har ligget.

Bergstrøm gjør det klart at det overhodet ikke er på tale å starte noen jakt på disse ulvene. Føden i år har gått i elgkalver og rådyr. Bergstrøm tror at prosjektet med inngjerding av sauebeiter, betalt av staten, har bidratt til å forhindre sauedrap.

Eksplosjon

Også de to andre ulveflokkene som holder til i eller nær Østfold, har fått valper: Dette gjelder flokken som holder til i grensetraktene mellom det indre av Akershus og det nordøstlige Østfold, samt flokken i Halden/Aremark-traktene, opplyses det nå fra Fylkesmannens miljøvernavdeling.

Ennå kjenner ikke ekspertene til det reelle antall valper.