Hydro fant ikke olje på Obelix

Miljøbevegelsen jubler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ble Hydros store forventninger til boringen på Obelix i Barentshavet knust. Funnet er ikke produserbart, og miljøbevegelsen jubler.

Hydro fant spor av hydrokarboner, men prøvetakingen viste at funnet ikke er drivverdig. Brønnen vil derfor ikke bli testet, skriver Oljedirektoratet i en pressemelding.

Hydro avslutter dermed boringen på Obelix, som ligger cirka 190 kilometer nord for Hammerfest, mellom Bjørnøya og Snøhvit-feltet. Det er 368 meters havdyp på stedet.

Brønnen ble boret med leteriggen «Eirik Raude». Boringen ble avsluttet 1.515 meter under havbunnens nivå, opplyser Hydro i en pressemelding.

- Holdt ikke løftene

Under boringen på Obelix har «Eirik Raude» hatt to uhellsutslipp. Ifølge Oljedirektoratet har disse utslippene ikke ført til noen skade på miljøet. Hydro måtte også få en måned ekstra på seg til å fullføre prøveboringen.

Natur og Ungdom peker på at prøveboringen tok lengre tid enn det som først ble sagt, at det fant sted to utslipp av kjemikalier, og at Hydro ikke fant de store rikdommene som skulle ligge skjult under havbunnen.

- I denne saken har ikke oljeindustrien holdt noen løfter. I tillegg har myndighetene vist at de gir etter for press ved å tillate boring utover det tillatte borevinduet. Vi i Natur og Ungdom er i dag glade på miljøets vegne, sier Ane Hansdatter Kismul, leder i Natur og Ungdom

Jubel

Miljøorganisasjonen jubler over nyheten om at Hydro ikke har gjort drivverdige oljefunn i Barentshavet.

- Brønnen påviste en residuell oljekolonne på mer enn 120 meter og viste gode indikasjoner på hydrokarboner i øvrige deler av lagrekken. Forsøk på prøvetaking viste imidlertid at hydrokarbonene ikke lar seg produsere. Brønnen blir derfor plugget uten produksjonstesting, heter det i en pressemelding fra Oljedirektoratet.

Optimisme

Direktoratet og Hydro er imidlertid fortsatt optimistiske med tanke på funn i Barentshavet.

- De innsamlede dataene bekrefter at i tillegg til en kildebergart av sen jura-alder, er det påvist en kildebergart av mulig perm-/trias-alder i området. Dette er oppløftende observasjoner med tanke på framtidig utforskning av nye letemuligheter i det vestlige Barentshavet, heter det i meldingen fra Oljedirektoratet.

Boreriggen «Eirik Raude» går nå videre østover i Barentshavet for å bore to nye letebrønner for Statoil.

Uranus-boring

Statoils leteboring vil foregå på Guocva og Uranus. Selskapet lover at Uranus-prosjektet blir den mest miljøvennlige borekampanjen på norsk sokkel hittil.

Boringen skal etter planen gjennomføres med null utslipp til sjø, unntatt under boringen av topphullet, det vil si de øverste 400 meterne av brønnen. Utslippene her vil for det meste bestå av naturlige stoffer som salt og leire.

Det blir i tillegg nødvendig å slippe ut cirka 2 kilo gjengefett, hvorav en liten del karakteriseres som miljøfarlig, ifølge Statoil.

Natur og Ungdom er oppgitt over leteboringen i Barentshavet, og mener utslippene og den utvidede tidsfristen som ble gitt til Hydro på Obelix, må få konsekvenser.

- Vi håper at myndighetene har lært noe av denne borekampanjen. Og det er at de ikke kan stole på oljeindustriens løfter. Vi kan ikke tillate denne type virksomhet i de viktigste havområdene våre, sier Ane Hansdatter Kismul. (©NTB)