Hydro har kuttet 4,5 mrd, men må ta 2,9 mrd. til

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzægs mange forbedringstiltak har på fire år redusert kostnadene med 4,5 milliarder kroner, men det er langt fra nok.

 Milliarder:  Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg presenterte torsdag nye milliardkutt i Norsk Hydro. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Milliarder: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg presenterte torsdag nye milliardkutt i Norsk Hydro. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Kort tid etter at Svein Richard Brandtzæg overtok sjefsstolen i Hydro i 2009, satte han i gang storstilte kostnadskuttprogram. Alle forretningsområdene ble berørt av tiltakene, som bare siden 2011 har forbedret resultatene med 4,5 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

Dette er imidlertid ikke nok, ifølge Hydro-sjefen. På torsdagens kapitalmarkedsdag i London ble nye innsparinger, som går under navnet «Bedre» lansert. Nå skal det spares nye 2,9 milliarder kroner over en fireårsperiode.

- Markedsforholdene har forverret seg sammenlignet med for ett år siden, noe som viser viktigheten av Hydros kontinuerlige forbedringskultur, sier Brandtzæg ifølge Finansavisen.

- Hydro ser på svake markeder som en mulighet til å bli sterkere. Nå som vi er i ferd med å fullføre de pågående forbedringene som gjør virksomheten vår mye mer effektiv, blir det mer krevende å identifisere nye forbedringsmuligheter. Likevel har vi klart å finne flere tiltak gjennom teknologiske fremskritt, fjerning av flaskehalser og utveksling av beste praksis mellom forretningsområdene.

Ser økt etterspørsel Den viktigste grunnen til at Hydro igjen må slipe kuttknivene er at aluminiumsprisen har rast ned mot nye bunnivåer, skriver Finansavisen.

Mens et tonn aluminium for ett år siden kostet rundt over 2.100 dollar på London Metal Exchange, er prisen i dag under 1.500 dollar tonnet. Da finanskrisen herjet som verst for fem—seks år siden, nådde aluminiumsprisen en bunn på litt under 1.300 dollar.

Brandtzæg, som tror etterspørselen etter aluminium vil vokse med mellom 3-4 prosent årlig fremover, er usikker på hva som vil skje med aluminiumsprisen fremover.

- Det er ingen som vet om vi har sett bunnen av syklusen. Vi ser at det er overkapasitet i dag som følge av lavere vekst i Kina, hvor produksjonen nå er høyere enn hva de trenger til eget forbruk, sier han til TDN Finans.

Flere nyheter Hydro venter mindre vekst enn tidligere
JP Morgan: - Godt posisjonert i forhold til konkurrentene
Hydro overrasker med underskudd