Hydro: Ingen indikasjoner på miljøskade etter utslipp i Brasil

Hydro mener det ikke var utslippet fra selskapets Alunorte-anlegg som forurenset drikkevannet i delstaten Pará i Brasil, men setter likevel i verk tiltak.

HALVERER PRODUKSJON: Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg innrømmer at det er kostbart at anlegget Alunorte i Brasil må gå for halv maskin. Myndighetene har pålagt anlegget å halvere produksjonen som følge av at anlegget i februar hadde flere utslipp det ikke var gitt tillatelse til. Ifølge selskapet var det kun overflatevann som ble sluppet ut. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
HALVERER PRODUKSJON: Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg innrømmer at det er kostbart at anlegget Alunorte i Brasil må gå for halv maskin. Myndighetene har pålagt anlegget å halvere produksjonen som følge av at anlegget i februar hadde flere utslipp det ikke var gitt tillatelse til. Ifølge selskapet var det kun overflatevann som ble sluppet ut. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi har ingen indikasjoner på lekkasjer eller overløp fra Alunortes deponier av rødslam. For å fjerne overskuddsvann, sendte vi ut regnvann gjennom Canal Velho. Men vi har ingen indikasjoner på at dette har hatt negativ effekt på miljøet, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til NTB.

Rett før helgen kom han hjem fra et hastig bestemt besøk i delstaten Pará i Brasil, der anlegget ligger. Etter et kraftig regnskyll 17. februar, fikk flere hundre familier som bor ved Alunorte-anlegget, drikkevannet sitt forurenset. Først søndag innrømmet selskapet at det var gjort utslipp fra fabrikken.

Brandtzæg sier det ble sluppet ut overflatevann fra verdens største aluminiumraffineri nettopp for å unngå miljøskade da området ble utsatt for ekstremvær.

- Vi var redde for at rødslamanlegget ville komme i en kritisk situasjon. Det var en beslutning de måtte ta, sier han om beslutningen om å slippe ut vann, uten tillatelse fra myndighetene.

Deler ut drikkevann

Brandtzæg besøkte folk som er rammet da han var i Brasil. Han sier Hydro i samarbeid med lokale myndigheter har fått på plass fire leger for å hjelpe familiene og deler ut drikkevann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer