Hydro utsatt for cyberangrep

Hydro jobber på spreng for å fjerne viruset: - En svært alvorlig situasjon

Det er ennå uklart hvem som står bak cyberangrepet mot Hydro.

CYBERANGREP: Det er fortsatt uklart hvor store konsekvensene er etter dataangrepet som rammer Hydro. Video: Nicolai Eggen Delebekk / Dagbladet TV Vis mer

Tidligere i dag meldte Hydro i en børsmelding at selskapet er utsatt for et omfattende cyberangrep som påvirker driften i flere forretningsområder. Hydro har skiftet til manuell drift så langt det er mulig, og nettsidene til Hydro er nede.

Det var rundt midnatt det ble oppdaget unormal aktivitet på dataserverne til Hydro. Hele IT-organisasjonen i selskapet ble satt i beredskap for å iverksette tiltak mot angrepet, men i morgentimene var hele den verdensomspennende virksomheten fremdeles under påvirkning av angrepet.

ADVARER: I resepsjonen hos Hydro frarådes det å koble til Hydro nett eller e-post. Foto: Jenny Mina Rødahl
ADVARER: I resepsjonen hos Hydro frarådes det å koble til Hydro nett eller e-post. Foto: Jenny Mina Rødahl Vis mer

- Hydro arbeider for å nøytralisere angrepet, men kjenner hittil ikke det fulle omfanget av situasjonen, skrev selskapet i en børsmelding en halv time før handelen startet klokka 9.00.

Da aksjehandelen startet, falt verdien på Hydro-aksjen med tre prosent, men steg noe etter en halvtimes handel. Ved 9.40-tida hadde aksjen falt med to prosent fra sluttnoteringen mandag.

- Svært alvorlig

Finansdirektør i Hydro, Eivind Kallevik, beskriver situasjonen som svært alvorlig.

- Hydro er rammet av et alvorlig angrep, sa han under dagens pressekonferanse om dataangrepet på Vækerø klokka 15:00.

Han la til at det dreier seg om et såkalt krypteringsvirus, også kjent som ransomware eller løsepengevirus.

- Etter angrepet har vi arbeidet med å isolere og nøytralisere viruset. Alle anlegg er isolert, og det ser ikke ut til å ha rammet anlegg utenfor Norge, sier Kallevik.

Ifølge finansdirektøren har det ikke vært noen «sikkerhetsrelaterte hendelser» i etterkant av viruset, men han sier det vanskeliggjør både administrasjon og produksjon fordi nettverket er slått ut.

- Det mest kritiske nå er å finne en kur mot viruset slik at vi kan komme tilbake til normal drift, sier han, og understreker at det blir jobbet døgnet rundt for å løse problemene.

Både PST, Kripos og E-tjenesten er koblet inn i etterforskningen.

Ikke store økonomiske tap

Kallevik sier at angrepet så langt ikke har ført til store økonomiske tap.

CYBERANGREP: Hydro er utsatt for et cyberangrep og holdt i den forbindelse pressekonferanse på Vækerø i dag. Foto: Nicolai Delebekk
CYBERANGREP: Hydro er utsatt for et cyberangrep og holdt i den forbindelse pressekonferanse på Vækerø i dag. Foto: Nicolai Delebekk Vis mer

- Vi jobber for å løse situasjonen, sikre våre ansatte og dempe den økonomiske effekten. Vi gjør alt vi kan for å begrense følgene for våre kunder, understreker han.

Kallevik vil ikke spekulere i hvorvidt fremtidige ordre blir påvirket av dette, og sier under pressekonferansen at gjeldene ordre går fint.

- Vet dere identiteten til hackerne?

- Ikke ennå, sier Kallevik.

- Hvor lang tid vil det ta før dere har kontroll over viruset?

- Det er vet vi ikke.

- Hvordan har arbeidsdagen vært uten nett?

- Vi har klart å jobbe som normalt og i 2019-stil i dag til tross for angrepet. Mesteparten av dagen har gått til å forsøke og isolere viruset i størst mulig grad, slik at det ikke spres, sier Kallevik.

Kripos undersøker

Hydro har ennå ikke anmeldt saken, men jobber sammen med Nasjonal sikkerhetsmyndighet for å løse problemene.

- Vår rolle er å støtte Hydro, få en oversikt over situasjonen og redusere skade, sier Bente Hoff i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Både PST, Kripos og E-tjenesten er koblet inn i etterforskningen. Kripos samarbeider med NSM og Norcert og har kontakt med internasjonale samarbeidsaktører, som Europol.

Kripos ble informert om løsepengeangrepet via Felles Cyberkoordineringssenter tirsdag morgen og har vært i kontakt med Hydro.

- Arbeidet er i en startfase, men av erfaring er skadepotensialet stort, sier seksjonsleder ved Kripos Håvard Aalmo i en pressemelding.

Hacking og dataangrep er kriminalitet som den nyetablerte avdelingen på Kripos, NC3, jobber med.