Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hydro kjemper mot klokka

Stengt veiskaper trøbbel for aluminiumsfabrikken i Øvre Årdal

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det tunge regnværet har gitt seg, og nå er det bare om lag 2500 mennesker i Årdalstangen som er helt isolert fra omverdenen etter uværets herjinger. Det løser seg i ettermiddag. En ekstraordinær bilferje mellom Mannheller og Årdalstangen går sin første tur kl.13.50, og skal foreløpig gå fem ganger tur retur i ettermiddag.

Mest kritisk er situasjonen nå for Norsk Hydro Årdal Verk i Øvre Årdal. Veien har vært stengt siden i går, og bedriften har bare drøye to timer på seg til å få fram råstoff og rensevæske til aluminiumsfabrikken 12 kilometer opp i dalen. Det blir for knapt med tid å sende trailere fra Årdalstangen over Filefjell og RV 53 den veien.

- Det er ikke bare å stenge av en slik virksomhet, langt mindre å starte opp igjen. Det haster særlig med rensevæske til renseanlegget. Vi er også snart tomme fra oxyd, karbo og propangass fra Årdalstangen til aluminiumsproduksjonen lenger oppe i dalen, sier plassjef Ove Bakke i Norsk Hydro til Dagbladet.no.

Bedriften håper å får tre-fire trailere forbi rasstedet ved 15-tiden.

Klarsignal fra geolog

Et stort ras som har sperret riksvei 53 ved Naustbukttunnelen mellom Årdalstangen og Øvre Årdal er flaskehalsen. Hydro-sjefen har fått en gladmelding fra krisestaben ved Statens vegvesen region vest i Leikanger.

- En geolog har vært oppe i helikopter nå i formiddag og gitt klarsignal.  Vi har satt i gang rydding av veien uten mer rasfare.  sier informasjonskonsulent Olav Handeland i Vegvesenet.

Listen over stengte veier er kraftig redusert siden grålysningen - den oppdaterte vegrapporten finner du her.

STENGT I GÅR: Åpent nå, Riksvei 55 ved Lånefjorden i Sogn og Fjordane. Foto: SCANPIX
STENGT I GÅR: Åpent nå, Riksvei 55 ved Lånefjorden i Sogn og Fjordane. Foto: SCANPIX Vis mer

- Med få unntak er hele stamveinettet i funksjon igjen. Utenom riksvei 53 på begge sider av Årdalstangen, er det nå bare riksvei 13 i Hordaland mellom Odda og Tyssedal som er helt blokkert. Det vil ta lengst tid å rydde riksveien inn til Årdalstangen, men bilferja vil i alle fall sørge for at den totale isolasjonen opphører, sier Handeland.

De gigantiske oppryddingsarbeidene i Sogn og Fjordane har startet. Vegvesenets krisestab er glad for at ingen liv er gått tapt og roser folk for å ha oppført seg fornuftig mens det verste uværet sto på.

Fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand i Sogn og Fjordane ser adskillig lysere på situasjonen i går.

- Her i Leikanger har vi sett blå himnmel i dag, til og med glimt av sola, sier han.

Norsk Naturskadepool regner med å få inn skademeldinger for nærmere 150 millioner kroner i løpet av uka.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling