Hydro kjøper russisk atomkraft

Norsk Hydro skal importere elektrisitet produsert ved russiske atomkraftverk. Noen av disse verkene er blant de mest nedslitte i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens regjeringen hevder at den jobber hardt for å hjelpe til med å legge ned de farligste atomkraftverkene i Russland, er ledelsen for det halvstatlige selskapet Norsk Hydro i ferd med å undertegne en langtidskontrakt om import av russisk strøm, skriver Dagsavisen.

Hydro er i forhandlinger med nettselskapet Unified Energy Systems (UES), og det Moskva-baserte selskapet bekrefter at de kjøper og selger atomkraft produsert ved nedslitte anlegg i Russland.

Reaktorene ved atomkraftverket utenfor Leningrad er av samme type som den som brant i Tsjernobyl i 1986, og regnes blant de farligste i verden.

Ledelsen i Hydro innrømmer overfor Dagsavisen at den ikke vet hvor kraften som skal kjøpes fra UES kommer fra, og sier at det ikke lar seg gjøre å kontrollere hvor strømmen er produsert når den først er ute på el-nettet.

- Når vi kjøper kraft i Norden vet vi heller ikke om det er dansk kullkraft eller svensk kjernekraft vi får. Jeg ser derfor ingen prinsipiell forskjell på den russiske kraftimporten og strømmen vi kjøper i det nordiske markedet, sier informasjonssjef Helge Stiksrud i Hydros energidivisjon til Dagsavisen.

(NTB)