Hydro-ledere får dobbeltbonus

Tjener fett på sammenslåingen med Statoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les alt om bråket rundt Hydro-opsjonene her.(Dagbladet.no): Hydro-lederne som blir med over i nye StatoilHydro, får full bonusuttelling fra det nye selskapet. Dette kommer i tillegg til full uttelling for opsjonene fra Hydro, og de ti-tolv lederne det er snakk om, får dermed dobbel opsjons- og bonuspott i mange år framover, skriver Aftenposten.

Det nye millionbonusprogrammet i StatoilHydro ble vedtatt av Statoil-styret for halvannet år siden, etter en tøff intern kamp, og konsernledelsen i Statoil bekrefter overfor Aftenposten at Hydro-sjefene som blir med over i det nye selskapet, vil få full tilgang til det lukrative programmet.

Dobbeltpotten kommer som en følge av at opsjonsmillionene Hydro-toppene nå har innkassert, opprinnelig var ment som ei gulrot i perioden fram til 2012. I tillegg får de altså full tilgang på Statoil-bonusen for samme periode.

For eksempel Tore Torvund, som blir ny konserndirektør for undersøkelse og produksjon i Norge, innkasserer store summer på ordningen.

60 millioner
Ifølge Aftenposten fikk Torvund 4 millioner kroner i lønn fra Hydro i fjor, samt at han fikk over 8 millioner fra opsjoner. I forrige uke vedtok Hydro-styret å gi ham ytterligere 17 millioner som uttelling for opsjonene som avskaffes. Hvis han får full bonus i StatoilHydro, vil bonusen hans fram til 2012 bli på ca. 8 millioner kroner. Hvis Hydros såkalte langtidsincentivordning videreføres i det nye selskapet, kan han dra ytterligere fordel av det.

Aftenposten har regnet ut at Torvund dermed kan innkassere en lønnspakke på nærmere 60 millioner kroner på fem år.

Bonusprogrammet i StatoilHydro er ikke formelt vedtatt ennå, men informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil bekrefter at ordningen med stor sannsynlighet blir som dagens bonusprogram.

På avisas påpekning av Hydro-ledernes dobbeltpott svarer Aanestad:

– Vi nullstiller og etablerer et nytt system som er likt for alle.

Ingen i Hydro vil gi noen kommentar til Aftenposten.

KOMMER GODT FRA SAMMENSLÅINGEN: Tore Torvund, nå konserndirektør for Hydros olje- og energivirksomhet, framtidig konserndirektør for undersøkelse og norsk produksjon i nye StatoilHydro. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
KOMMER GODT FRA SAMMENSLÅINGEN: Tore Torvund, nå konserndirektør for Hydros olje- og energivirksomhet, framtidig konserndirektør for undersøkelse og norsk produksjon i nye StatoilHydro. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer

Granskes
Syreleder Jan reinås trakk seg søndag med umiddelbar virkning, etter en telefonsamtale med Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen. Nå kan resten av styret stå for tur skriver Aftenposten og VG.

Regjeringen skal granske konsernsjef Eivind Reitens rolle i posjonssaken. Dersom han selv har vært med å utarbeide forslaget om å gi seg selv og andre ledere 210 millioner kroner, vil regjeringen fjerne Reiten.Bare starten
Ifølge Dagens Næringsliv er Reinås\' avgang bare begynnelsen på en prosess som etter alt å dømme vil ende med at resten av styret må gå - og at de gullkantede opsjonsutbetalingene trekkes tilbake og reforhandles, skriver NTB.

Både Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg skal være helt klare på at utbetalingen på 210 millioner snarest må stanses og reforhandles. Bak denne holdningen står også SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen og Sp-leder og kommunalminister Åslaug Haga.

Regjeringens tillit til Hydros konsernsjef og kommende styreleder i det nye StatoilHydro, har også slått alvorlige sprekker. Undersøkelsene rundt Reitens rolle i opsjonssaken kan få konsekvenser for hvordan regjeringen vil vurdere hans kandidatur til jobben som styreleder i StatoilHydro.
Klare svar
Regjeringen vil som største eier i Hydro ha svar på to konkrete spørsmål:

* Var det Hydro-ledelsen selv, med Reiten i spissen, som utarbeidet forslaget om å gi seg selv en kompenasjon på 210 millioner kroner for bortfall av opsjonsavtalene?

* Er summen vesentlig høyere enn det som var nødvendig for å overholde tidligere inngåtte avtaler?

Om svaret er ja på begge spørsmål, vil regjeringen ifølge VG gå langt for å kaste Eivind Reiten som konsernsjef i Hydro. 


Kampen for tillitten
Klokken seks i kveld er det bedriftsforsamling i Hydro. Der skal det sittende styret forsøke å redde tillitt. Dersom det lykkes, står kampen om fornyet tillitt i generalforsamlingen.

Dersom bedriftsforsamlingen konkluderer med at styret ikke har håndtert avvilklingen av opsjonsordningen på en forsvarlig måte, sier fungerende styreleder Elisabeth Grieg til Dagbladet, at styret stiller sine plasser til disposisjon.