Hydro med kjempeoppkjøp

Aluminiumsgiganten vil kjøpe aluminiumsfabrikk på Island, samt virksomhet i Nederland og Sverige for milliardbeløp.

MILLIARDOPPKJØP: Norsk Hydro med konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i spissen vil kjøpe Islandsk virksomhet for 2,7 milliarder. Foto: NTB Scanpix.
MILLIARDOPPKJØP: Norsk Hydro med konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i spissen vil kjøpe Islandsk virksomhet for 2,7 milliarder. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no:) Den norske aluminiumsgiganten Norsk Hydro har kommet med et bindende bud på Rio Tintos 100 prosents eierandel i den islandske aluminiumfabrikken Rio Tinto Iceland Ltd (ISAL).

Tilbudet inkluderer også Rio Tintos 53 prosents andel i den nederlandske anode-fasiliteten Aluminium & Chemie Rotterdam B.V og 50 prosent av aksjene i den svenske fabrikken Alufluor AB.

Kjøpesummen er oppgitt til 345 millioner dollar, tilsvarende rundt 2,7 milliarder kroner.

Dersom transaksjonen oppnår de nødvendige godkjenninger, ventes den å være fullført i andre kvartal 2018.

Rasjonale bak oppkjøpet er ifølge børsmeldingen å forsterke selskapets ledende posisjon, samt øke produksjonen som er gjort ved hjelp av fornybar energi.

Produksjonskapasiteten til Hydro vil øke til 2,4 millioner mt i 2018, og andelen av produksjonen som er basert på fornybar energi vil dermed øke til over 70 prosent.

- Budet demonstrerer vår sterke tro på aluminium som ser den sterkeste globale etterspørselsveksten blant basemetallene. Å være til stede på tvers av verdikjeden er essensielt for å skape verdi fra denne veksten, og fremme bærekraftige praksiser i våre globale operasjoner, sier konsernsjef i Norsk Hydro, Svein Richard Brandtzæg.

Hydro ser flere synergieffekter.

- Vi ser stort potensial i veksle kompetanse og teknologielementer mellom aluminiumfabrikkene våre. Vi driver nå en teknologipilot i Norge som tar sikte på å bli verdens mest energieffektive og klimavennlige aluminiumsproduksjonsfasilitet. Disse innovasjonene vil bli utvidet til andre Hydro-fasiliteter, og som en del av Hydro, vil ISAL dra nytte av slike teknologiske "spin offs" og kompetanse, sier Hilde Merete Aasheim, leder for Hydros forretningsområde innen primærmetaller.

Flere økonominyheter
Vedder 173 mrd. mot europeiske aksjer
Oceanteam snur skuta
Myrseth stokker om – anbefaler seks aksjer