Hydro sikrer seg råstoff for 100 års produksjon

Med overtakelsen av deler av det brasilianske gruveselskapet Vale sikrer Hydro seg tilgang til aluminiumsråstoffet bauksitt i et 100-årsperspektiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Gigantkjøpet ble kjent søndag, og summen Hydro må betale er oppgitt til 4,9 milliarder dollar, eller rundt 30 milliarder kroner. Hydro skal overta Vales virksomheter innenfor bauksitt, alumina og aluminium, opplyser selskapet i en børsmelding. — Etter transaksjonen vil Hydro ha tilgang på mer bauksitt og alumina enn selskapet trenger til egen produksjon. Alumina er i tillegg til kraft hovedinnsatsfaktoren i framstillingen av aluminium, heter det i meldingen. Hydro vil med handelen blant annet få full kontroll over og eierskap til Paragominas, en av verdens største bauksittgruver, 91 prosent i verdens største aluminaraffineri Alunorte, 51 prosent eierskap i aluminiumverket Albras og 81 prosent i aluminaraffineriprosjektet CAP.
Emisjon For delvis å finansiere transaksjonen og styrke Hydros økonomiske handlekraft etter kjøpet planlegger Hydro en emisjon på 10 milliarder kroner. Vale vil ifølge Hydro motta et vederlag på totalt 1,1 milliarder dollar i kontanter og nye Hydro-aksjer tilsvarende en andel på 22 prosent. Det totale vederlaget blir på 4,9 milliarder dollar.

Regjeringen positiv Regjeringen er positiv til overtakelsen, og Nærings- og handelsdepartementet slår samtidig fast at det planlagte kjøpet er en av de største transaksjonene et norsk selskap har vært involvert i. — Hydro vil med transaksjonen kunne styrke sin strategiske posisjon blant annet gjennom å sikre tilgang til råvarer. Hydro er et viktig norsk selskap som er ledende i sin bransje, og vi støtter investeringer som sikrer en fortsatt god industriell utvikling av selskapet. Jeg mener deltakelse i emisjonen vil være en god investering for staten, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) i en pressemelding.

Vales nye eierandel i Hydro på 22 prosent vil innebære at de øvrige aksjonærenes eierandeler reduseres, også statens. Regjeringens tilslutning gis med forbehold om at Stortinget gir sitt samtykke og at statens eierandel i selskapet skal være minimum 34 prosent etter at transaksjonen er gjennomført.