Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hydro: Sivil domstol hever produksjonsnekten i Brasil

Holder produksjonen på 50 prosent inntil videre.

FABRIKK: Produksjonen på Alunorte-fabrikken til Hydro i Brasil kjøres på halv maskin inntil produksjonsforbudet under den strafferettslige prosessen også blir hevet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
FABRIKK: Produksjonen på Alunorte-fabrikken til Hydro i Brasil kjøres på halv maskin inntil produksjonsforbudet under den strafferettslige prosessen også blir hevet. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den føderale domstolen i Belém i Brasil har i en sivil sak hevet produksjonsnekten mot Hydros Alunorte-anlegg onsdag.

Hydro skriver i en børsmelding natt til torsdag at utfallet av den sivile saken vil bli brukt i straffesaken som skal avgjøres innen kort tid.

– Fornøyd

De skriver videre at produksjonen holdes på 50 prosent kapasitet inntil produksjonsnekten under den strafferettslige prosessen også bli hevet.

– Jeg er fornøyd med støtten fra lokale interessenter og våre ansatte. Vi ser fram til å kunne gjenoppta driften i Alunorte og starte opp igjen den fulle verdikjeden, som vil være positivt for oss og staten Pará, sier konserndirektør John Thuestad for forretningsområdet Bauxitt & Alumina.

Beslutningen om å heve produksjonsforbudet i den sivile saken kom etter en høring 12. april. Ministério Público og Hydros anlegg leverte en felles begjæring om å heve produksjonsforbudet for noen uker siden.

Statsadvokat Ubiratan Cazetta ved Ministério Público sa til Dagens Næringsliv i april at de trodde at den føderale domstolen kom til å heve forbudet.

Utslipp

Brasilianske myndigheter påla Hydro å halvere produksjonen ved Alunorte, som er verdens største aluminaraffineri. Det skjedde etter at selskapet ble beskyldt for utslipp som forurenset drikkevannet for hundrevis av familier i delstaten Pará i forbindelse med en kraftig regnskyll i februar.

16. og 17. februar ble Barcarena, inkludert aluminaraffineriet Alunorte, rammet av ekstrem nedbør som fortsatte de følgende dagene. Det falt mer enn 200 millimeter nedbør i området i løpet av tolv timer, hvorpå Hydros anlegg skal ha stått bak skadelige lekkasjer.

Alunorte-anlegget har vært svært kontroversielt, og lokalbefolkningen har i lang tid rast mot store miljøskadelige utslipp fra anlegget. Hydro har bestridt dette.

At anlegget i Alunorte har gått for halv maskin har tappet Hydro for mulige inntekter. Hydros konsernsjef, Hilde Merete Aasheim, sa i forrige uke at det har kostet Hydro 4 milliarder kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!