Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hydro stenger produksjonen i Brasil etter miljøskandale - aksjen stuper

Stenger kontroversielt anlegg i Amazonas etter reaksjoner på anklager om skadelige miljøutslipp.

STENGER: Hydro stenger sitt kontroversielle anlegg i Amazonas etter reaksjoner på anklager om skadelige miljøutslipp. Foto: REUTERS / Ricardo Moraes / NTB scanpix
STENGER: Hydro stenger sitt kontroversielle anlegg i Amazonas etter reaksjoner på anklager om skadelige miljøutslipp. Foto: REUTERS / Ricardo Moraes / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hydro's aluminaraffineri Alunorte i Brasil annonserte i dag, 3 oktober, at raffineriet klargjør for full nedstenging av produksjonen.

Nyheten sender aksjen ned rundt syv prosent fra åpningen på Oslo Børs onsdag.

- Beslutningen ble tatt på bakgrunn av at det gamle deponiet for bauksittrester (DRS1) nærmer seg full kapasitet som følge av pålegg fra brasilianske myndigheter om å ikke bruke en ny og moderne pressfilter-teknologi og det nye deponiet for bauksittrester (DRS2), skriver selskapet i en børsmelding.

I begynnelsen av mars påla brasilianske myndigheter Hydro å halvere produksjonen ved verdens største aluminaraffineri Alunorte. Det skjedde etter at selskapet ble beskyldt for utslipp som forurenset drikkevannet for hundrevis av familier i delstaten Pará i forbindelse med et kraftig regnskyll i februar.

Alunorte-anlegget har vært svært kontroversielt, og lokalbefolkningen har i lang tid rast mot store miljøskadelige utslipp fra anlegget. Hydro har bestridt dette, men brasilianske myndigheter har ilagt selskapet pålegg som konsekvens av funnene.

I august sendte brasilianske myndigheter et løsningsforslag til Hydro, og selskapet og myndighetene undertegnet i august på en teknisk og en sosial avtale. Nå velger likevel Hydro å stenge anlegget.

Alunorte-anlegget har produsert på halv kapasitet siden mars, da området raffineriet ligger i ble rammet av omfattende regnvær og flom. Den reduserte kapasiteten har kostet Hydro store summer allerede og en full nedstengning vil medføre ytterligere kostnader.

- Våre ansatte har jobbet hardt de siste syv månedene for å opprettholde trygg drift og bevare arbeidsplasser. Dette er en trist dag fordi vi har verdens mest avanserte teknologi tilgjengelig for å fortsette sikker drift, men som vi er forhindret fra å bruke, og det vil påvirke arbeidsplasser, lokalsamfunn, leverandører og kunder, sier John Thuestad, konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Bauksitt & Alumina, i børsmeldingen.

Beslutningen ble tatt på bakgrunn av at det

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!