Hydro-styret villige til å gå av

Nå må saken vurderes grundig, men raskt, sier bedriftsforsamlingens leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter lange møter utover lørdagen ble det kjent at Hydros styreleder Jan Reinås ber Hydros bedriftsforsamling om å vurdere styrets håndtering av opsjonssaken.  Reinås vil at bedriftsforsamlingen også vurderer saken, siden de to rapportene utarbeidet at advokatfirmaene Selmer og BA-HR kom til motsatte konklusjoner om hvorvidt Hydro-styret hadde lov til å gjennomføre millionutbetalingene til 35 ledere.

Selv om styret fremdeles mener avviklingen av Hydros opsjonsprogrammer er innenfor styrets kompetanse, vil det gå av hvis bedriftsforsamlingen kommer med kritikk av styret.

– Dersom bedriftforsamlingen skulle komme til at styret ikke har håndtert avviklingen av opsjonsordningen på en forsvarlig måte, vil styret stille sine plasser til disposisjon, sier Reinås i en pressemelding.

- Tar tida vi trenger

Bedriftsforsamlingen er styrets overordnede organ, og består av 18 representanter; 12 valgt av generalforsamlingen og seks representanter for Hydro-ansatte.

Leder av bedriftsforsamlingen, Svein Steen Thomassen, har siden han fikk beskjeden fra Reinås forsøkt å spore opp de forskjellige medlemmene for å få satt i gang arbeidet med å vurdere saken.

– Vi må ta den tiden vi trenger for å gjøre de riktige vurderingene rundt dette. Samtidig er det viktig å komme i gang med arbeidet raskt,sier Thomassen til Dagbladet.no.

Han kaller saken en «verkebyll» for Hydro, men understreker at han ikke har satt seg godt nok inn i rapportene fra de to advokatfirmaene til å si noe mer om hva bedriftsforsamlingen kommer til å legge vekt på i vurderingen.

FÅR BEDRIFTSFORSAMLINGEN PÅ BANEN: Styreleder Jan Reinås i Hydro stiller styrets plasser til disposisjon hvis Hydros bedriftsforsamling mener de har håndtert opsjonssaken kritikkverdig. Foto: Kristian Ridder-Nilsen/Dagbladet
FÅR BEDRIFTSFORSAMLINGEN PÅ BANEN: Styreleder Jan Reinås i Hydro stiller styrets plasser til disposisjon hvis Hydros bedriftsforsamling mener de har håndtert opsjonssaken kritikkverdig. Foto: Kristian Ridder-Nilsen/Dagbladet Vis mer

Rolledelingen innenfor Hydro gjør at det vanligvis er styret som vurderer lønnsutbetalingene til ledelsen. Det er også svært uvanlig at bedriftsforsamlingen kobles inn i slike spørsmål, bekrefter Thomassen.

Stiller muligens ikke til nyvalg uansett

Styreleder Reinås har blitt kraftig kritisert for sin håndtering av opsjonsutbetalingene, spesielt i forhold til at han skal ha holdt tilbake viktig informasjon om avviklingen av opsjonsordningen for Næringsdepartementet. I et intervju med TV 2 lørdag kveld sier Reinås at det ikke er sikkert han stiller til gjenvalg når nytt Hydrostyre skal velges i oktober, selv om styrets vurdering i opsjonssaken skulle bli godkjent.

– Jeg registrerer at det i regjeringen og staten som største eier, ser ut til å være en god del som er veldig misfornøyd med det jeg har gjort. Jeg forstår ikke misnøyen fordi vi har skapt resultater. Det andre forholdet jeg er nødt til å vurdere er at jeg har veldig mye å gjøre for øvrig, så jeg har egentlig ikke tatt stilling til det, sier Reinås til TV 2.

Kritikk fra ansattes representanter

De mest profilerte medlemmene i bedriftsforsamlingen er tidligere DnB NOR-sjef Svein Åser, Storebrand-sjef Idar Kreutzer og økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe. Men noen av de som har gått hardest ut offentlig med kritikk av Reinås, er flere av representantene for de Hydro-ansatte i bedriftsforsamlingen. Med seks representanter i bedriftsforsamlingen vil de ansatte kunne få stor innflytelse på utfallet av behandlingen. I tillegg til de seks er det bare nødvendig med fire aksjonærvalgte for at det blir et flertall i bedriftsforsamlingen.

Bjørn Nedreaas, en av de ansattes representanter i forsamlingen, kritiserte i fredagens Dagbladet at Reinås før han fattet vedtaket om utbetalingene av opsjoner økte godtgjørelsen for styremedlemmene. Selv har han ikke fått satt seg inn i rapportene fra de to advokatfirmaene, men står for sin tidligere kritikk av Reinås.

– Jeg synes det er vanskelig å si hvor stor innflytelse de Hydro-ansattes representanter i bedriftsforsamlingen kan få i denne vurderingen. Men jeg står fast på at jeg ikke har spesielt stor tillit til Reinås’ håndtering av saken, sier Nedreaas til Dagbladet.no.

Næringsministeren fornøyd

Også Næringsdepartementet har det blitt arbeidet intenst med denne saken det siste døgnet. Fredag kveld, da de to rapportene fra advokatfirmaene ble lagt frem, ble næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) konfrontert med den muligheten at han må tvinge Hydrostyret til en retrett gjennom å be om ekstraordinær generalforsamling for å behandle opsjonssaken der, melder NTB.

Andersen uttaler lørdag kveld at det er bra at Hydrostyret tar tak i opsjonssaken ved å trekke bedriftsforsamlingen inn i vurderingen.

– Jeg synes det er naturlig med de spørsmål som ble stilt fra BA-HR, som er et velrenommert juristselskap, at styret nå tar tak i saken. Det er ikke unaturlig at styret får et kontrollorgan til å foreta en vurdering. Jeg syns det er kjempebra at styret tar tak i saken så fort, sier næringsminister Dag Terje Andersen til NTB.

FORNØYD: Næringsminister Dag Terje Andersen mener det er bra at Hydrostyret tar tak i opsjonssaken ved å trekke bedriftsforsamlingen inn i vurderingen.