Hydro til sak mot staten

Hydro saksøker staten. Vinner selskapet fram, betyr det kutt i velferdstilbudet i 150 kommuner og 14 fylkeskommuner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hydro går til retten for å få omgjort et enstemmig stortingsvedtak om kraftpriser.

- Hvis det statsdominerte selskapet vinner fram, må en del kommuner og fylker kutte ned på viktige velferdstilbud, som sjukehjem og barnehager. Dette rammer 14 fylkeskommuner og 150 kommuner landet rundt. De får til sammen 150-400 millioner kroner mindre til å løse sine oppgaver, sier Børre Rønningen, leder i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar.

Hydro fronter saken på vegne av kraftbransjen, med bistand fra Energibedriftenes landsforening.

Strid om verdi

Striden står om hvordan verdien av konsesjonskraften skal beregnes.

Dette er en inntekt kommunene har krav på, fordi de har avgitt naturressurser i form av vannkraft. Kraftprodusenten Hydro ønsker å redusere verdien av denne kraften, til tross for at Stortinget har vedtatt hvordan beregningen skal gjøres. Problemet er at Stortinget ikke gjorde en lovendring, men overlot til departementet å endre forskriften.

Lavere inntekter

Derfor mener Hydro at det er mulig å vinne fram i retten, ved å saksøke staten. Staten er største eier i Hydro, med 43,8 prosent.

- Vi ønsker at departementet nå ber Stortinget gjøre et lovvedtak med en gang, for å unngå en langdryg rettsbehandling , sier Rønningen.

Prinsippsak

- For Hydro er dette en prinsippsak, og en samlet bransje står bak kravene. Dette er en forverring av rammevilkårene, sier informasjonssjef Kristin Brobakke i Hydro til Dagbladet.

- Er det klokt av et statsdominert selskap å saksøke staten?

- Beslutningen er veloverveid, og er gjort på forretningsmessig grunnlag uten å skjele til eierne. Vi er et børsnotert selskap med stor operasjonell frihet.

På Stortinget blir søksmålet mottatt med vantro.

- Flertallet i Stortingets energi- og miljøkomité er sjokkert over at Hydro stiller seg i spissen for å få omgjort et vedtak som enstemmig ble fattet av et storting. Det Hydro nå gjør er å flisespikke på formelle punkter i lovverket, sier Rolf Terje Klungland (Ap).