Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hydro truer med utflagging

Norsk Hydros planer om å investere for 2,5 milliarder kroner i aluminiumsverket på Sunndalsøra kan bli droppet hvis gigantbedriften pålegges grønn skatt i form av kostbar CO-2-avgift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hydro-sjef Egil Myklebust og hans konsernstab har allerede fått utredet mulighetene for å satse i Qatar, Trinidad og på Island.

Men informasjonssjef Thomas Knutzen i Hydro Aluminium bedyrer overfor Dagbladet at førstevalget er Norge. Hvis forholdene legges til rette.

Akutt

- Situasjonen er mest akutt på Sunndalsøra, der den eldste produksjonslinja nærmer seg 50 år. Vi har forprosjektert med tanke på modernisering, og står foran en investering på 2,5 milliarder kroner.

Ifølge Knutzen er Hydro avhengig av å vite hva som kommer av grønne skatter før selskapet bestemmer seg. Politikerne avgjør hva slags politikk Norge skal ha, men de må vite hva konsekvensene blir, hevder konsernledelsen.

- Det handler ikke om trusler, men realiteter, sier informasjonssjef Thomas Knutzen.

Som også venter på Stortingets endelige godkjenning av kraftkontrakten som Statkraft og Norsk Hydro forhandlet fram i fjor høst.

Doble produksjonen

Europa har en stor import av aluminium. Norsk Hydro selger mest. Og Hydro-ledelsen mener norske metallverk er ideelt plassert for å betjene Europa.

- Norge har aluminiumskompetanse som få andre. Hydro vil gjerne utvikle kompetansen videre her hjemme. Vi har nylig satset 900 millioner på Karmøy og i Årdal. På Sunndalsøra planlegger vi å erstatte deler av det eldste produksjonsanlegget med et nytt moderne, som kan øke årsproduksjonen fra 145000 tonn til 240000 tonn.

Erfaring teller

Hydro skal nå sitt mål om å doble aluminiumsproduksjonen uansett innen år 2005. Det er de vilkårene politikerne gir oss som avgjør hvor vi satser, sier informasjonssjef Thomas Knutzen i Hydro Aluminium.

Solveig Frøynes, fagforeningsleder for Karmøys 1300 aluminiumsarbeidere, er krystallklar i sitt budskap til stortingspolitikerne:

- Husk på at det ikke finnes noen plass i verden der det produseres aluminium med så lite forurensing som i Norge.

Produksjon av aluminium er høyteknologi utført av fagfolk. Du kan ikke komme rett fra gata og inn i produksjonen på smelteverkene lenger. Her er det fagstatus og erfaring som teller. Gi oss rammevilkår. Verden skal ha aluminium. Legg forholdene til rette for at den kan lages i Norge der vi har tradisjonen og gjør det best, oppfordrer Solveig Frøynes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!